Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
01 Αυγ 2019

Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση Οικονομικής Επιτροπής στο Δήμο Αλεξάνδρειας με τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το νέο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που κατατέθηκε χθες για διαβούλευσης δίνει λύσεις στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων που προέκυψε από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Με τις νέες διατάξεις η πλειοψηφία της Οικονομικης Επιτροπής, ενός πολύ σημαντικού οργάνου των Δήμων, δίδεται στην παράταξη του Δημάρχου, ώστε να μπορεί να περνάει τις αποφάσεις που θέλει.

Πιο συγκεκριμένα η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη, όπως συμβαίνει για το Δήμο Αλεξάνδρειας που έχει 33 μέλη.

Συνολικά δηλαδή η Οικονομική επιτροπή και η Ποιότητας Ζωής θα απαρτίζεται από 9 μέλη από τα οποία 3 είναι οριζόμενα από το Δήμαρχο και 6 εκλεγμένα από το δημοτικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο όμως προσθέτει ότι από τα έξι μέλη που εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο τα 2 μέλη θα προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου.

Αυτό αυτοματα σημαίνει ότι η οικονομική επιτροπή θα απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, δύο ορισμένους από αυτον Αντιδημάρχους, και δύο ακόμα μέλη που θα εκλεγούν από την παράταξή του. Συνολικά δηλαδή 5 από τα 9 μέλη θα προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου. Άρα θα έχει την πλειοψηφία.

 

Πώς θα γίνεται η κατανομή των υπόλοιπων μελών για κάθε δημοτική παράταξη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου “για το υπολογισμό των μελών κάθε παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διαιρείται ο συνολικός αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου με τον αριθμό των εκλεγόμενων μελών και ο αριθμός αυτός, έως δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε παράταξης με το εκλογικό μέτρο και η κάθε παράταξη εκλέγει στις επιτροπές αριθμό μελών ίσο με το ακέραιο μέρος της διαίρεσης. Για τη διαδικασία αυτή, τυχόν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι λογίζονται αθροιστικά ως μια ενιαία παράταξη. Εφόσον το άθροισμα των μελών που έχουν εκλεγεί με το ανωτέρω εδάφιο υπολείπεται του συνόλου των αριθμού των μελών του εκλέγονται στην επιτροπή, οι παρατάξεις εκλέγουν ανά μια, ακόμα και εάν δεν έχουν εκλέξει μέλος κατά τα ανωτέρω, ένα μέλος με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο της ανωτέρω διαίρεσης και μέχρι συμπλήρωσης των μελών που εκλέγονται συνολικά. Σε περίπτωση ίσου υπολοίπου προηγείται ο συνδυασμός που έχει λάβει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές”

 

Αυτό σημαίνει ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας οι 6 θέσεις τις Οικονομικής επιτροπής κατανέμονται ως εξής. Μία στην παράταξη Γκυρίνη. Μια στην παράταξη Ναλμπάντη. Μία στην παράταξη Πανταζόπουλου και μία στην παράταξη Χαλκίδη. Η παράταξη του Ηλία Ιακωβίδη δεν παίρνει θέση στην Οικονομική Επιτροπή γιατί δεν πιάνει το μέτρο. 

Οι δύο έδρες που περισσεύουν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου πάνε στην παράταξη που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Οι παρατάξεις Γκυρίνη και Ναλμπάντη έχουν το ίδιο υπόλοιπο αφού έχουν εκλέξει ίδιο αριθμό συμβούλων, οπότε οι δύο θέσεις κατανέμονται σ'αυτές ανά μία.

Έτσι η σύνθεση της Οικονομικής επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Αλεξάνδρειας σύμφωνα με τις πρώτες ερμηνέιες του σχεδίου ν΄μου θα έχει ως εξής:

ΓΚΥΡΙΝΗΣ: 5 μέλη

ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ: 2 μέλη

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: 1 μέλος

ΧΑΛΚΙΔΗΣ:1 μέλος

ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ:-

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 381 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top