Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
16 Ιαν 2020

Η λύση των σκουπιδιών θέλει αγώνα και διεκδίκηση

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το θέμα των σκουπιδιών, ούτε να κρυφτεί κάτω από το χαλί μπορεί αλλά ούτε και να χρησιμοποιηθεί για μικροπολιτική. Άλλωστε αυτό απέτυχε και προεκλογικά, όταν μάλιστα οι κάδοι ήταν φίσκα...

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι μεγάλο, σοβαρό και έχει πολλές πλευρές, πολλές από τις οποίες δεν εξαρτώνται από το Δήμο.
Το μεγαλύτερο απ’όλα τα προβλήματα είναι η μη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ο χώρος αυτός έκλεισε μετά από Εισαγγελική παρέμβαση γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Από εκείνη τη στιγμή το πρόβλημα των σκουπιδιών γιγαντώθηκε και δεν προκειται να λυθεί αν δεν δημιουργηθεί ένας ΣΜΑ σύγχρονος και λειτουργικός.

Στο ΣΜΑ τα σκουπίδια συγκεντρώνονται σε ράμπες, τοποθετούνται σε πρες-κοντεινερ, όπου συμπιέζονται και μειώνεται ο όγκος τους και στη συνέχεια μεταφέρονται με τους τράκτορες στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών για να ταφούν.

Όταν ο ΣΜΑ δεν λειτουργεί τότε κάθε απορριμματοφόρο που γεμίζει πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στα Γιαννιτσά για να ξεφορτώσει και μετά να επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια για να συνεχίσει την αποκομιδή από τους δρόμους της πόλης. Αυτή η διαδικασία έχει μεγάλη σπατάλη χρόνου με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια από τις γειτονιές του Δήμου.
Αν σ’αυτό το πρόβλημα προσθέσει κανείς ότι ο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών κλείνει στις 12.30 το μεσημέρι τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Η προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων από το Δήμο Αλεξάνδρειας έχει μειώσει κάπως το πρόβλημα αλλά δεν πρόκειται να το λύσει εξ’ολοκλήρου.

Η λύση προϋποθέτει πρώτα απ’όλα την κατασκευή και την λειτουργία ενός σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).
Ο υπεύθυνος για την κατασκευή του ΣΜΑ είναι ο Eνιαίος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιβόητος ΦΟΔΣΑ.
Σ’αυτόν το ΦΟΔΣΑ ο Δήμος Αλεξάνδρειας, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν ένα υπέρογκο ποσό ώστε να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών. υποτίθεται πιο αποτελεσματική.

Κρατηθείτε τώρα! Ο δήμος Αλεξάνδρειας δίνει σ’αυτόν τον ΦΟΔΣΑ 400.000 ευρώ το χρόνο περίπου για την εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου Αλεξάνδρειας στο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών
Και ρωτώ εγώ! Γιατί πληρώνουμε αυτό το υπέρογκο ποσό; Ποιό το όφελος αφού καθαριότητα δεν έχουμε!
Για τον ΣΜΑ που δεν έχουμε; Για τον ΧΥΤΑ που ουσιαστικά υπολειτουργεί; Σε τί οφελείται ο Δήμος Αλεξάνδρειας και οι δημότες του από τη συμμετοχή του Δήμου στον ΦΟΔΣΑ ;

Για μένα το πρόβλημα αρχίζει από αυτό το σημείο.

Το πρόβλημα των σκουπιδιων όχι μόνο δεν λύνεται κρύβοντάς το κάτω από το χαλί αλλά αντίθετα θα λυθεί μόνο αν το αναδείξουμε πανελληνίως. Αν επιτέλους αντιδράσουμε σαν Δήμος και σαν δημότες απέναντι σ’αυτή την αδράνεια της Πολιτείας.

Θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση όλου του δήμου ώστε να πιέσουμε πολιτικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Αλλιώς συνεχώς θα μαλώνουμε για τους γεμάτους κάδους.

5d0c8b0cdf3a4bee54600fa526044c8b XL

Στη φωτογραφία ο υπερσύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που δημιούργησε ο ΦΟΔΣΑ στην Ευκαρπία. Τα σκουπίδια μαζεύονται όλα εδώ, συμπιέζονται και μετά μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ. Πουθενά όμως
δεν φαίνονται. Και η Αλεξάνδρεια αξίζει ενός παρόμοιου ΣΜΑ. Άλλωστε συνεισφέρουμε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στο ΦΟΔΣΑ.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 366 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top