Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
22 Μαϊ 2020

Πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο στην Καρδίτσα για τους ποδηλατοδρόμους της. Γιατί όχι και η Αλεξάνδρεια; Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η Καρδίτσα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, διακρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 με θέμα «Ασφαλές περπάτημα, ασφαλής ποδηλασία» λαμβάοντας την 1η θέση στην κατηγορία των μικρών πόλεων (κάτω των 50.000 κατοίκων).

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Τσιάκος στην "Κ", «η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη στο ποδήλατο στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πάνω από 20.000 ποδήλατα στους δρόμους. Ξεκινήσαμε με τον πρώτο ποδηλατόδρομο πριν από 15 χρόνια και πλέον διαθέτουμε 7 χλμ. ποδηλατοδρόμων στο κέντρο και συνολικά 15 χλμ. σε όλη την πόλη. Ο πατέρας μου, που είναι 86 ετών, κυκλοφορεί με το ποδήλατο, είναι πλέον στη νοοτροπία του Καρδιτσιώτη».

Ορισμένες από τις δράσεις του δήμου που του χάρισαν τη διάκριση ήταν η έκπτωση κατά 20% στα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ποδήλατο (λ.χ. διανομείς), αλλά και η παροχή κινήτρων στους δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να μην χρησιμοποιούν Ι.Χ. για να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους.

Γιατί όχι και η Αλεξάνδρεια;

Διαβάζοντας τέτοιες ειδήσεις αναρωτιέται κανείς γιατί δεν εφαρμόζονται και στην Αλεξάνδρεια. Είμαστε μια μικρή, επίπεδη πόλη που θα μπορούσε άνετα να γίνει φιλική στο ποδήλατο και το περπάτημα.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή πολιτική βούληση που να κατευθύνει τις δυνάμεις της προς αυτή την κατεύθυνση.

Το παρήγορο είναι ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή ποδηλατόδρομου κατά μήκος του δημοτικού κολυμβητηρίου. Πρέπει όμως να γίνουν ακόμα παραπάνω. Ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης που να δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να πηγαίνουν όπου θέλουν και με ασφάλεια.

Σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που υπάρχουν στην κυκλοφοριακή μελέτη που έχει συνταχθεί προ ετών και την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων, η πόλη μας θα μπορούσε να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά σ’αυτό το επίπεδο.

Άλλωστε αυτό που μπορεί να προσφέρει μια μικρή πόλη σαν την Αλεξανδρεια, είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. Σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να επενδύσουμε.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Νίκος Φ. Σουρλόπουλος

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας και Πολιτικών Επιστημών

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

2021

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 277 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top