Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
16 Δεκ 2020

“Έξυπνες” λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αλεξάνδρειας Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Εγκατάσταση Συστήματος Ελέγχου Θέσεων Στάθμευσης

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι έξυπνες πόλεις
Η δημιουργία “έξυπνων” πόλεων είναι η πρόκληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον 21ο αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για την αξιοποίηση όλων των ψηφιακών τεχνολογιών που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να φτιάξουμε πόλεις που θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τα υπάρχοντα προβλήματα, θα διαχειρίζονται με τον βέλτιστο τρόπο τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους τους και θα επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Έξυπνες εφαρμογές και συστήματα εφαρμόζονται σε μια πλειάδα από τομείς. Απο την διαχείριση των υδάτινων πόρων μέχρι τα απορρίμματα. Και από την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας μέχρι την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αλεξάνδρειας
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Αλεξάνδρειας είναι το κυκλοφοριακό, ειδικά στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Η άναρχη στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων είναι καθημερινό φαινόμενο, με τα διπλοπαρκαρίσματα να δημιουργούν ουρές αυτοκινήτων και μεγάλο εκνευρισμό στους οδηγούς. Την ίδια στιγμή η έλλειψη ενός συστήματος ειδοποίησης κενών θέσεων στάθμευσης δημιουργεί πρόβλημα στους οδηγούς που βρίσκονται στο κέντρο, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν κύκλους,εντείνοντας έτσι επί πλέον στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ειδικούς μελετητές το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην οδό Βετσοπούλου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων καθώς και στην Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το πρόβλημα αυτών ακριβώς των οδών έρχεται να αντιμετωπίσει ένα “έξυπνο” σύστημα ελέγχου θέσεων στάθμευσης, το οποίο είναι ενταγμένο στο ευρύτερο έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολιτικής Συνοχής.

Τί είναι το“έξυπνο” σύστημα ελέγχου θέσεων στάθμευσης
Το “έξυπνο” σύστημα ελέγχου θέσεων στάθμευσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων στους δρόμους παρέμβασης, οι οποίοι θα ανιχνεύουν τις κατειλημμένες θέσεις και θα ειδοποιούν τους οδηγούς μέσα από το κινητό τους για το πού υπάρχουν κενές θέσεις.
Επίσης θα τοποθετηθούν μεγάλες ηλεκτρονικές Πινακίδες Πληροφόρησης των οδηγών που επίσης θα πληροφορούν για τις κενές θέσεις στάθμευσης.
Η όλη διαχείριση του έξυπνου συστήματος θα γίνεται από ένα εξειδικευμένο Λογισμικό ενώ στους συγκεκριμένους δρόμους θα εγκατασταθούν ειδικοί μετρητές - παρκόμετρα.

Με την εγκατάσταση του συστήματος ο στόχος είναι να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες του ανοικτού εμπορικού κέντρου, η αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ. οχήματος από τους εργαζόμενους στην κεντρική περιοχή, προκειμένου να απελευθερωθούν θέσεις για τους επισκέπτες, η εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και των επαγγελματιών των Δήμων,
ο καλύτερος έλεγχος και αστυνόμευσης των παρόδιων θέσεων στάθμευσης, η εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης και των διπλών σταθμεύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή κυκλοφοριακή ροή (καλύτερη στάθμη εξυπηρέτησης)

Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην σημαντική βελτίωση του επιπέδου ζωής, που επιτυγχάνεται με την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των πολιτών, τη συνετή χρήση των οχημάτων και την αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι ένα από τα υποέργα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, το οποίο θα παρουσιάσουμε εκτενώς στο επόμενο φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ, είναι και η προμήθεια ενός ηλεκτρικού Λεωφορείου, το οποίο θα εξυπηρετεί την μετακίνηση των πολιτών μέσα στην πόλη χωρίς τη χρήση ιδιόκτητων αυτοκινήτων.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των οδηγών μέσω του λιγότερου χρόνου που θα απαιτείται για την αναζήτηση διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης έχει επιβεβαιωθεί μέσα από μελέτες του Eργαστηρίου Tεχνολογίας Kαυσίμων και Λιπαντικών του Τμήματος Xημικών Mηχανικών του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι μελέτες αυτές καταδεικνύουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται ένας οδηγός για να βρει μία θέση στάθμευσης αυξάνει το συνολικό χρόνο παραμονής του εντός του οχήματος κατά 24%.
Επίσης αποδείχθηκε ότι η μείωση του χρόνου αναζήτησης θέσης στάθμευσης μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και NO2, όπως φαίνεται και στον επόμενο πίνακα

Μείωση Χρ. Αναζ Θέσης
% Μείωσης CO2
% Μείωσης NO2

Μείωση κατά 2 λεπτά
για κάθε όχημα
Μείωση CO2 κατά 18%
Μείωση NO2 κατά 3,49%

Μείωση κατά 3 λεπτά
για κάθε όχημα
Μείωση CO2 κατά 31%
Μείωση NO2 κατά 5,24%

Μείωση κατά 4 λεπτά
για κάθε όχημα
Μείωση CO2 κατά 41%
Μείωση NO2 κατά 6,98%

Μεγάλο επίσης θα είναι το οικονομικό όφελος των οδηγών από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, αφού με το έξυπνο σύστημα διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης θα περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, άρα το όχημα του οδηγού θα καταναλώνει λιγότερα καύσιμα.

Τέλος στο τομέα της ηχορύπανσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα οχήματα που αναζητούν θέση στάθμευσης αυξάνουν τον θόρυβο της περιοχής κατά 2 db περίπου.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 196 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top