Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
05 Ιαν 2021

Προμήθεια Ηλεκτρικού Λεωφορείου σχεδιάζει ο Δήμος Αλεξάνδρειας Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Μπορεί να αναμορφώσει τις μετακινήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης και να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για ηλικιωμένους συμπολίτες μας και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΊΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΑΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας είναι η εισαγωγή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα στις πόλεις, με τους οποίους να καθίσταται δυνατή η μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης η χρήση των ποδηλάτων αποτελούν προτεραιότητα, η οποία μπορεί να έχει ισχυρό αποτύπωμα τόσο στην αναβάθμιση της καθημερινότητας σε μια πόλη όσο και στη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η πόλη τη Αλεξάνδρειας, αν και είναι μια μεσαία σε πληθυσμό πόλη, επίπεδη και με καλή ρυμοτομία, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στον τομέα του κυκλοφοριακού. Ειδικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης η χρήση των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης είναι μεγάλη προκαλώντας καθημερινά προβλήματα

Μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται κάποια πολιτική βραχυχρόνιας στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους ενώ αισθητή είναι η έλλειψη μιας αστικής γραμμής λεωφορείων, η οποία θα εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τους τόπους εργασίας τους αλλά και τις καθημερινές ανάγκες τους στο εμπορικό κέντρο, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση του αυτοκινήτου. Τέλος δεν υπάρχει κάποιο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, όπως στο Δήμο Βέροιας ή ευρύ ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα διευκόλυνε και θα προωθούσε την εναλλακτική μετακίνηση των πολιτών.

Κάποιες λύσεις στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να δώσει το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτεί την αγορά ενός ηλεκτρικού λεωφορείου για την πόλη της Αλεξάνδρεια καθώς επίσης την εγκατάσταση ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Ηλεκτρικό Λεωφορείο

Η δράση της προμήθειας ηλεκτρικού λεωφορείου εντάσσεται μέσα στην μεγάλη δράση δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου ύψους δύο εκατομμυρίων περίπου που περιλαμβάνει την αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου της πόλης, της ανάπλασης της Πλατείας ΟΣΕ, την οποία παρουσιάσαμε πρόσφατα στον ΠΟΛΙΤΗ και μια σειρά από άλλες δράσεις που πραγματικά θα αλλάξουν την όψη της πόλης μας.

Η προμήθεια του ηλεκτρικού Λεωφορείου αποτελεί μια ιδιαίτερη δράση, πολύ σημαντική καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών και πρόκειται να δώσει σημαντικές λύσεις στις μετακινήσεις τους.
Το ηλεκτρικό λεωφορείο θα έχει χωρητικότητα 16 ατόμων και θα συνδέει τους οικισμούς Νησελίου, Σχοινά και Καψοχωρίου με το αστικό κέντρο της Αλεξάνδρειας. Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται αρκετές στάσεις στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα τα Αμπελοτόπια, το δημοτικό στάδιο, η περιοχή αμφιθεάτρου, ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα ΚΤΕΛ, ενώ όπως είναι φυσικό θα διαπερνά και όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Δήμου Αλεξάνδρειας υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, καθώς πρέπει να σχεδιαστούν αναλυτικά τα δρομολόγια και οι στάσεις, να υπολογιστεί ο χρόνος που απαιτείται για μια ολοκληρωμένη διαδρομή και να βρεθεί ο οδηγός που θα το κινεί. Σύμφωνα πάντως με τον αρχικό σχεδιασμό το λεωφορείο θα λειτουργεί για ένα 8ωρο και δεν θα έχει αντίτιμο, θα είναι δηλαδή δωρεάν.
Το κόστος της δράσης για την προμήθεια του λεωφορείου ανέρχεται στο ποσό των 198.400 ευρώ, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα χρειαστούν αι επιπλέον χρήματα για την πρόσληψη του οδηγού, τη διαμόρφωση των στάσεων κ.α.

Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη δράση είναι πολλά. Από τη μείωση των εκπομπών του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι την βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας (μείωση ηχορύπανσης, μείωση ρύπων, ασφάλεια). Πέραν τούτων όμως σημαντικό όφελος αποτελεί η εξασφάλιση και η κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας αφού ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικές δυσκολίες θα μπορούν να έχουν πλέον εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στον ΠΟΛΙΤΗ μίλησε η Κοινωνική Λειτουργός κα Κύργια Ελένη, η οποία τόνισε το πόσο χρήσιμο θα είναι για τις μετακινήσεις των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες το ηλεκτρικό Λεωφορείο που σκοπεύει να προμηθευτεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας

«Έννοιες απλές για την πλειοψηφία του συνόλου της κοινωνίας, όπως ισότιμη συμμετοχή, προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εργασία ή στα πανεπιστήμια, ακόμη και στην ιδιωτική κατοικία, καταλήγουν να είναι τόσο δύσκολες για το κομμάτι των πολιτών που υστερούν σε κάτι. Ως φυσικό επακόλουθο αυτών, είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αποκλεισμός από την εργασία, τη διασκέδαση, τις σπουδές, την απλή μετακίνηση στην πόλη για βόλτα ή για δουλειές. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό και πως αυτό μπορεί να αλλάξει.
Η προσβασιμότητα εκτός από δικαίωμα αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση όλων για την πραγμάτωση της. Υποχρέωση που έγκειται τόσο στην κρατική, όσο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία και κυρίως στην ¨παιδεία¨ του καθενός ξεχωριστά. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητα μας, όπως το να μην παρκάρουμε σε ράμπες και εμποδίζουμε τη διέλευση ή να συμβάλουμε και να υποστηρίζουμε ενέργειες που θα κάνουν το μέλλον και το παρόν των ατόμων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, κινητική, ψυχική αισθητηριακή, πνευματική, να γίνει καλύτερο.
Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και η αγορά ενός ηλεκτρικού λεωφορείου από το Δήμο Αλεξάνδρειας που θα μεταφέρει πολίτες από κάθε σημείο της πόλης στο εμπορικό κέντρο. Έτσι, συμπολίτες μας με προβλήματα θα μπορούν να έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή συνοδού. Μια κίνηση ουσιαστική και πολύ βοηθητική τόσο για τα ίδια τα άτομα αλλά και για τις οικογένειες τους.
Μια κίνηση απλή αλλά συνάμα σημαντική για όλους τους πολίτες της πόλης μας, ακόμη και για όσους δεν επωφελούνται άμεσα από αυτήν, καθώς δρώντας συλλογικά επιτυγχάνουμε να λειτουργούμε με ενσυναίσθηση και τελικά με σεβασμό.»

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

2021

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 365 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top