Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
13 Ιουν 2021

Αποκατάσταση παλιάς Μητρόπολης Βέροιας: Ένα ακόμα έργο Πολιτισμού με την στήριξη της Ε.Ε. και της Πολιτικής Συνοχής

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πάντα έργα Πολιτισμού στην Ημαθία.Σε παλιότερα φύλλλα του ΠΟΛΙΤΗ έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο Εικονικό Μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια κόσμου από ολόκληρη την οικουμένη να γνωρίσυν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στρατηλατη μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα συνδυάζει κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.


Έχουμε επίσης αναφερθεί στη δημιουργία του μεγάλου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών καθώς και στην αναστήλωση του Ανακτόρου.
Όλα σημαντικά έργα που που ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και που συγχρηματοδοτούνται με τη βοήθεια ττης Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Άνάπτυξης.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο Πολιτισμού, που πραγματοποιείται στη Βέροια, αποτελεί η αποκατάσταση της Παλιάς Μητρόπολης. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του βορειοδυτικού προσκτίσματος και του Μιναρέ της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, ώστε να αποκατασταθεί συνολικά η εικόνα του προστατευόμενου μνημείου και του περιβάλλοντός του όπως ήταν στο τέλος του 18ου αιώνα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 430.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Τμαείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, όπως μας πληροφορουν οι ιστορικοί, είναι ναός αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μεσοβυζαντινά κτίσματα στο χώρο των Βαλκανίων . Κατά τη μετατροπή του χριστιανικού ναού σε τζαμί, έλαβαν χώρα μετατροπές και καταστροφές, τόσο των δομικών του στοιχείων, όσο και της αγιογραφικής του διακόσμησης, προκειμένου αυτό να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες και την πίστη των κατακτητών.

Μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, ο ναός επαναλειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα. Αργότερα μετατράπηκε σε κτήριο της Χριστιανικής Ένωσης Ορθοδόξων Βέροιας «Απόστολος Παύλος», ενώ κατά τη διάρκεια των πολέμων στέγασε κρατικές υπηρεσίες. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η Παλαιά Μητρόπολη χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος.

Η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας στέκει ως μοναδικό παράδειγμα λαμπρής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής και «»φέρει»» την ιστορία της πόλης της Βέροιας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τα έργα αποκατάστασης των συνοδών κτισμάτων της έχουν ως στόχο την αποκατάσταση του μνημείου ώστε να αποτελεί και στο μέλλον ορόσημο για το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης αλλά και να συμβάλλει στην τόνωση του θρησκευτικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει η Βέροια.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 338 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top