Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

30 Ιουν 2021

Η αποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών έργων εξαρτάται και από τη στήριξή τους από τις δημοτικές αρχές Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί πάμπολλα έργα ανά την επικράτεια και φυσικά το ίδιο γίνεται στην Ημαθία αλλά και στο Δήμο της Αλεξάνδρειας.

Όπως καταδείξαμε τους τελευταίους 10 μήνες με δημοσιεύματά του ΠΟΛΙΤΗ, εκατοντάδες έργα πολλών εκτομμυρίων ευρώ έχουν γίνει σε κάθε Δήμο της Ημαθίας με κονδύλια της Ε.Ε. και της Πολιτικής Συνοχής, διαπερνώντας ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Από έργα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία (Αποχετεύσεις - Εξοπλισμοί Κέντρων Υγέιας - Αναβάθμιση Νοσοκομείου Βέροιας κλπ), μέχρι έργα Πολιτισμού ( Ανάκτορο Βεργίνας, Πολυκεντρικό μουσείο, Ψηφιακό Μουσείο Μ. Αλεξάνδρου και άλλα πολλά). Και από Αστικές αναπλάσεις μέχρι καινοτόμα συστήματα Έξυπνων Πόλεων.

Όλα αυτά τα έργα και τα εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ που δαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως στόχο την δημιουργία πόλεων, όπου οι πολίτες θα απολαμβάνουν μια πιο όμορφη ζωή, με υψηλές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα όμως, δεν αρκούν μόνο τα χρήματα. Τα έργα για να έχουν πραγματικό αντικτυπο στις ζωές τνω πολιτών χρειάζονται υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα από τις τοπικές αρχές.

Αλλιώς τα έργα υλοποιούνται, επιτελούν στην αρχή ένα μέρος του σκοπού τους αλλά στην συνέχεια ατονούν και εγκαταλείπονται.
Δυστυχώς πολλές φορές τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιμετωπίζονται ως ένας εύκολος τρόπος να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ή ιδιωτικά ταμεία αδιαφορώντας για το τελικό αντίκτυπο στην πραγματική οικομομία ή στην πραγματική ζωή των πολιτών.

Υπάρχουν πολλά παραδείγμα δημοτικών έργων που έχουν γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια, και τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά, αλλά... τελικά ατόνισαν και αφέθηκαν...

Ένα μικρό παράδειγμα αφορά το έργο ενός ολοκληρωμένου συστήματος οργάνωσης και παρακολούθησης του στόλου των απορριμματοφόρων του Δήμου Αλεξάνδρειας που είχε ως στόχο να μειώσει το κόστος λειτουργίας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τις δυνατότητες του συστήατος θα παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις των απορριμματοφόρων, θα καταγράφονται οι συνθήκες εφοδιασμού, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, οι υπερβάσεις ταχύτητας, οι υπερωρίες και δρομολόγια για κάθε όχημα.

Επίσης θα ελέγχονταν οι καταναλώσεις καυσίμων και θα παρακολουθούνταν η διαδικασία προμήθειας καυσίμων από πρατήρια.

Τέλος με τη δυνατότητα της αυτόματης ταυτοποίησης κάδων (RFID) θα γινόταν μια δυναμική καταγραφή του βάρους των απορριμμάτων κατά την αποκομιδή με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου και την μείωση του κόστους λειτουργίας.

Δυστυχώς αυτό το πολύ καινοτόμο πρόγραμμα δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όχι από αδυναμά του ίδιου του προγράμματος αλλά από αδυναμία υποστήριξής του. Είτε εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού, που παρατηρείται σε πολλούς Δήμους, είτε από έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος των αρχών.

Ευχής έργο είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο που ανοίγεται από φέτος, τα έργα που θα υλοποιηθούν να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις ζωές των πολιτών, καθώς αυτός έιναι ο βασικός στόχος της Πολιτικής Συνοχής. Η στήριξη και η ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top