Παρασκευή, 25 Απριλίου

“Αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι είναι μια καινούργια διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ με ξεκάθαρη και κατεύθυνση που έχω δώσει το Υπουργείο πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο ανέφερε ότι εξετάζονται προτάσεις για μια λελογισμένη μείωση της ύλης. « Πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο και το συζητήσαμε με την Υπουργό στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ύλης. Και με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μια λελογισμένη μείωση της ύλης, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μηταοτάκης είπε ότι στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης συζητήθηκε «ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ενδεχομένως σε μια νεότερη ηλικία. Στην τρίτη γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη εκείνη τη στιγμή να εντοπίσουμε τις κλίσεις τους, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

“Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της πορείας των παρεμβάσεων που κάνουμε στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση και μία θα έλεγα και αποτίμηση της προόδου που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια αλλά και των σημαντικών προκλήσεων που καλούμαστε ακόμη να αντιμετωπίσουμε.

Σίγουρα πιστεύω η εικόνα στα σχολεία μας είναι πολύ διαφορετική και είναι βελτιωμένη αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2019 έχουμε προσθέσει 39.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη δύναμή μας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις όπως η προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, η τεχνολογική αναβάθμιση, οι 36.000 διαδραστικούς πίνακες που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία μας χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως τα kit για την ρομποτική που δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και να κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό.

Να αναφερθώ στις πολιτικές που έχουμε αναλάβει για το μπούλινγκ, την πλατφόρμα που έχει δώσει ήδη κάποια πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση στους τύπους σχολείων που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούμε την εκπαίδευση ανάλογα τις δυνατότητες και τις κατευθύνσεις του σχολείου, τα πρότυπα και τα Ωνάσεια. Θα έχουμε εξετάσεις το επόμενο σαββατοκύριακο.

Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είναι μια καινούργια διαδικασία η οποία ακόμη δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θέλω να είμαι σαφής για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο είναι σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version