Η καταιγίδα Κιαράν, που πλήττει από χθες, Πέμπτη, την Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ένα 5χρονο παιδί από την Ουκρανία στο Βέλγιο, ενώ έχει επίσης προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με κλειστά λιμάνια και πτήσεις που ματαιώνονται.

Η καταιγίδα, η οποία κινήθηκε προς ανατολάς αφού έπληξε την ακτή του Ατλαντικού, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων στην Τοσκάνη, στην κεντροβόρεια Ιταλία, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Αυτό που συνέβη αυτή τη νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
(Photo by DAMIEN MEYER / AFP)

Πτώσεις δένδρων που προκλήθηκαν από σφοδρές ριπές ανέμου ευθύνονται για τα περισσότερα απ’ αυτά τα θανατηφόρα δυστυχήματα: δύο νεκροί στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία και ένας έβδομος στην Ολλανδία.

(Photo by Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί από την Ουκρανία, το οποίο έπαιζε στο ύπαιθρο, τραυματίσθηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την εισαγγελία. Σε ένα άλλο επεισόδιο, μια 64χρονη γυναίκα, η οποία επισκεπτόταν την περιοχή προερχόμενη από τη Γερμανία, σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης. Η 31χρονη κόρη της τραυματίσθηκε σοβαρά.

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, Πέμπτη, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου.

(Photo by Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Η θαλάσσια κυκλοφορία διακόπηκε επίσης για όλη την ημέρα στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας.

Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ωστόσο οι πτήσεις συνεχίσθηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις.

(Photo by DAMIEN MEYER / AFP)

Οι δύο νεκροί στη Γαλλία είναι ένας 70χρονος, που βρήκε το θάνατο πέφτοντας αφού τον χτύπησαν τα παραθυρόφυλλα της κατοικίας του εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, και ένας οδηγός φορτηγού, που σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας, όταν ένα δένδρο έπεσε πάνω στο όχημά του.

Δεκάξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά πυροσβέστες, τραυματίσθηκαν στην ίδια ζώνη, ο ένας από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

(Photo by DAMIEN MEYER / AFP)

Στη Γαλλία, περίπου 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τα 780.000 από τα οποία στη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία.

Εξάλλου η σύνδεση με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας διακόπηκε για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο γάλλος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ζαν-Νοέλ Μπαρό με μήνυμά του στην X.

Κλειστά σχολεία

Η Κιαράν έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγγλία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν.

Το αγγλονορμανδικό νησί του Τζέρσεϊ, σε κόκκινο συναγερμό, κατέγραψε ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

(Photo by Lou Benoist / AFP)

Όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί.

Στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά.

Στην Ολλανδία, το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε σε πορτοκαλί, ενώ αναμένονταν άνεμοι ταχύτητας έως 110 χλμ/ώρα.

Ματαιώθηκε πρωτάθλημα

Εξάλλου το ολλανδικό πρωτάθλημα ποδηλασίας κόντρα στον άνεμο ματαιώθηκε εξαιτίας… του ανέμου.

«Δυστυχώς ο άνεμος γινόταν όλο και πιο δυνατός καθώς περνούσαν οι ημέρες και μας εμπόδισε να αρχίσουμε την κούρσα. Η ασφάλεια όλων είναι η κύρια προτεραιότητά μας», δήλωσαν οι οργανωτές, καθώς η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου στη διάρκεια της κούρσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 61 χλμ/ώρα.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα. Λόγω των μποτιλιαρισμάτων στο οδικό δίκτυο, οι οδηγοί κλήθηκαν να προτιμήσουν τη δουλειά από το σπίτι.

Η κυκλοφορία των περιφερειακών τρένων στη δυτική Γαλλία διακόπηκε μέχρι σήμερα το πρωί. Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας διακόπηκαν στους άξονες Παρίσι-Λεμάν και Παρίσι-Νάντη.

(Photo by Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Στη δυτική Γαλλία, η ταχύτητα των ανέμων έφθασε στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στο Φινιστέρ, στη Βρετάνη, τα 200 χλμ/ώρα.

Κύματα 9 μέτρων

Ο τομέας των μεταφορών αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στη δυτική Γαλλία, όπου η κυκλοφορία είχε απαγορευθεί χθες, Πέμπτη, το πρωί στο νομό Φινιστέρ.

Στο αεροδρόμιο του Μποβέ, κοντά στο Παρίσι ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή.

(Photo by Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα.

Περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.

(Photo by FRED TANNEAU / AFP)

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας «πυρκαγιές ενισχυμένες από τον άνεμο» σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Βαλένθια, έγραψαν στην X οι τοπικοί πυροσβέστες. Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν την εκκένωση χωριών.

Η καταιγίδα προκάλεσε επίσης χθες, Πέμπτη, τη διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ανάμεσα στο Ουρένσε και το Βίγο και ανάμεσα στη Λα Κορούνια και τη Φερόλ στη Γαλικία, καθώς και σε άλλες γραμμές των περιφερειών της Καντάμπρια, των Αστουριών και της Χώρας των Βάσκων.

(Photo by Valery HACHE / AFP)

Η Πορτογαλία δεν θα «πληγεί απ’ ευθείας» από την καταιγίδα Κιαράν, ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας, το οποίο έθεσε πάντως σε κόκκινο συναγερμό τις παραλιακές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας.

Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα (κυκλώνες, καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες…) είναι φυσικά φαινόμενα. Όμως η άνοδος της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να τα επιτείνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version