Γράφει ο Νίκος Φ. Σουρλόπουλος*
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Δημήτρης Σαμαράς, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες από διάφορα σημεία του Δήμου και συνόδευσε την ανάρτησή του με ένα μήνυμα σχετικά με την καθαριότητα και την ευθύνη των πολιτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, όσο μεγάλη προσπάθεια κι αν καταβάλλουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, χωρίς τη συνεργασία των πολιτών και χωρίς σεβασμό προς τον δημόσιο χώρο, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Η παρέμβασή του θίγει μια πραγματικότητα που συχνά αποφεύγουμε να συζητήσουμε. Η καθαριότητα μιας πόλης δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση του Δήμου. Είναι και υπόθεση των ίδιων των πολιτών.
Σε αυτό το σημείο ο Αντιδήμαρχος έχει δίκιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η εικόνα δημόσιων χώρων επιβαρύνεται από την έλλειψη σεβασμού ορισμένων συμπολιτών μας. Παιδικές χαρές που μετά τις βραδινές ώρες είναι γεμάτες σκουπίδια, πλατείες όπου απορρίμματα παραμένουν πεταμένα στο έδαφος ενώ υπάρχουν κάδοι σε μικρή απόσταση, δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι που αντιμετωπίζονται σαν να μην ανήκουν σε κανέναν. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της καθαριότητας. Οι γεμάτοι κάδοι, ιδιαίτερα σε ορισμένες κοινότητες, οι καθυστερήσεις στην αποκομιδή και η εικόνα που παρουσιάζουν κατά καιρούς ορισμένοι δημόσιοι χώροι δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Οι δημοτικές αρχές εδώ και χρόνια επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν και τις δυσκολίες που δημιουργεί η μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου. Πρόκειται για παράγοντες υπαρκτούς, οι οποίοι ασφαλώς επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών. Ωστόσο, οι πολίτες δικαιούνται να κρίνουν το αποτέλεσμα που βλέπουν και όχι μόνο τις αιτίες που το επηρεάζουν.
Η συζήτηση επομένως δεν πρέπει να περιοριστεί στο ποιος φταίει περισσότερο. Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση. Από τη μία πλευρά, οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους κοινόχρηστους χώρους. Από την άλλη, ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει περισσότερο προσωπικό, καλύτερο εξοπλισμό, καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη παρουσία στο πεδίο.
Ίσως επίσης θα πρέπει να οργανωθεί μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όχι μόνο για την καθαριότητα αλλά συνολικά για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Γιατί η εικόνα μιας πόλης δεν καθορίζεται μόνο από τις υπηρεσίες της, αλλά ούτε και μόνο από τους πολίτες της. Καθορίζεται από τη συνεργασία των δύο.
Στο τέλος της ημέρας, η εικόνα που παρουσιάζει μια πόλη αποτελεί τον καθρέφτη τόσο της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της όσο και της συμπεριφοράς των κατοίκων της. Και η καθαριότητα της Αλεξάνδρειας θα βελτιωθεί μόνο όταν η ατομική ευθύνη συναντήσει τη δημοτική υποχρέωση.
Τα ευχολόγια πάντως δεν αρκούν. Ούτε οι δικαιολογίες. Αυτό που ζητούν όλοι είναι απτά αποτελέσματα.
* Ο Νίκος Φ. Σουρλόπουλος: ΒΑ Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες / Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου


