Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, μέσω του οποίου 14 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, θα μπορούν να διαθέσουν χρήματα ως δημόσια βοήθεια σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας.
Σύμφωνα με το ίδρυμα, το κοινοτικό μπλοκ αναμένει ότι μέσω αυτής της δημόσιας χρηματοδότησης θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση επιπλέον 13,7 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις, που θα ωφελήσουν συνολικά 56 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη 68 έργων, αναφέρει η Εl Pais.
Στόχος αυτών των έργων είναι να συμβάλουν σε ψηφιακούς και οικολογικούς μετασχηματισμούς «δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις μικροηλεκτρονικής και επικοινωνίας και εξοικονομώντας πόρους αναπτύσσοντας ενεργειακά αποδοτικά και ηλεκτρονικά συστήματα και μεθόδους παραγωγής».
Το έργο IPCEI, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ, αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναζωογόνηση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της ΕΕ, επομένως θα επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του νέου ευρωπαϊκού νόμου για τα τσιπ.
Η Ισπανία, όπως και άλλες χώρες, έχει συμπεριλάβει τη συμμετοχή της στο έργο στα σχέδια ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας και έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εν μέρει τα έργα της μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση της ισπανικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το PERTE (Proyectos estrategics para la recuperación y transformación económica – Στρατηγικά έργα για την ανάκαμψη και τον οικονομικό μετασχηματισμό) Chip.
Μαζί με την Ισπανία, οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει ότι στο έργο, το οποίο για την ισπανική κυβέρνηση είναι μια δράση PERTE Chip, υπάρχουν τέσσερις ισπανικές εταιρείες ως άμεσοι συμμετέχοντες (KDPOF, Innova IRV Microelectronics, Openchip και Semidynamics Technology Services), εκτός από έξι άλλες εταιρείες από αυτό χώρα ως συνδεδεμένοι συμμετέχοντες (DAS Photonics, Derivados del Flúor, iPronics, VLC-Photonics, Vodafone και Wooptix).
«Τα μικροτσίπ είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον ψηφιακό κόσμο. Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσουν νέες προηγμένες τεχνολογικές λύσεις και, για το λόγο αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τις ικανότητες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής στην Ευρώπη», εξήγησε η Αντιπρόεδρος της Κοινοτικής Εκτελεστικής Επιτροπής αρμόδια για τον ανταγωνισμό και το ψηφιακό θεματολόγιο, Margrethe Vestager, σε συνέντευξη Τύπου. η οποία διαβεβαίωσε ότι «πρόκειται για τεράστια χρηματοδότηση, είναι τετραπλάσιο από το κόστος του προγράμματος Copernicus»
Ο Vestager πρόσθεσε ότι «η καινοτομία είναι το κλειδί για να καταστεί η οικονομία της Ευρώπης πιο πράσινη και πιο ανθεκτική, αλλά η καινοτομία μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους που η ενιαία αγορά δεν είναι έτοιμη να αναλάβει. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να προετοιμαστούν για να καλύψουν αυτό το κενό».
Σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ, τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσουν το μπλοκ της ΕΕ να επιτύχει τεχνολογικές προόδους σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G και 6G, της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών και της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων.
Οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι τα πρώτα προϊόντα που θα προκύψουν από αυτά τα έργα θα φτάσουν στην αγορά από το 2025. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2032, με προθεσμίες που ποικίλλουν ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Αναμένεται να δημιουργήσει 8.700 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα 68 έργα που αποτελούν μέρος του έργου IPCEI είναι «πολύ φιλόδοξα», υποστηρίζει η Επιτροπή και υπογραμμίζει ότι θα επιτρέψουν σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς των αισθητήρων, των επεξεργαστών υψηλής απόδοσης, των μικροεπεξεργαστών και της τεχνητής νοημοσύνης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ NEWS