Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη της Γάζας. Βυθισμένη στο σκοτάδι, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και με ξαφνικές λάμψεις από τους βομβαρδισμούς, η πόλη δέχεται συνεχείς χερσαίες επιθέσεις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Τα «χερσαία στρατεύματα “διέσπασαν” την πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα και πλέον προωθούνται σε θέσεις πολύ κοντά στην πόλη της Γάζας» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού IDF Ντάνιελ Χαγκάρι, στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης 1/11.
Οι μάχες διεξάγονται πλέον σώμα με σώμα στη Λωρίδα της Γάζας, με σημαντικές απώλειες τόσο στο ένοπλο σώμα της Χαμάς όσο και στις δυνάμεις του Ισραήλ.
«Η χερσαία επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε ο ο αντιναύαρχος Χαγκάρι, προσθέτοντας: «Με εκ των προτέρων σχεδιασμό, ακριβείς πληροφορίες και κοινές επιθέσεις από ξηρά, αέρα και θάλασσα, οι δυνάμεις μας διέρρηξαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».
Nωρίτερα ο διοικητής της 162ης Μεραρχίας των IDF Ιτζίκ Κοέν τόνισε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες, «καταστρέψαμε μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της Χαμάς, επιτεθήκαμε στις στρατηγικές εγκαταστάσεις της, όλη τη συστοιχία εκρηκτικών της, τις υπόγειες σήραγγές της και άλλες εγκαταστάσεις που καταστρέψαμε πλήρως».
Την ίδια ώρα σημειώθηκε δεύτερο χτύπημα των ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια μέσα σε 24ώρες, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός είπε πως έπληξε ένα κτήριο στην Τζαμπαλίγια όπου ήταν συγκεντρωμένα αρκετά στελέχη της Χαμάς. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του IDF έχουν σκοτωθεί δύο διοικητές της Χαμάς στη Τζαμπαλίγια.
Ο τραγικός απολογισμός από τους βομβαρδισμούς στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας ξεπερνά τους 70 νεκρούς και τους 150 τραυματίες.
Ο φόρος αίματος ήδη είναι βαρύς: Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την πρωτόγνωρης έκτασης και βίας επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.
Ανοικτό το μέτωπο με το Λίβανο – Επίθεση από Υεμένη
Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε έναν τρομοκρατικό πυρήνα στο νότιο Λίβανο που προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο.
Στο μεταξύ ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι είπε ότι για την ώρα το Ισραήλ υιοθετεί αμυντική στάση στο μέτωπο του Λιβάνου ώστε να μην εξουθενώσει τις δυνάμεις του, πρόσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «την ημέρα μετά τη Χαμάς», το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ που ανησυχεί το Ισραήλ αλλά και τη Δύση, αλλά και η κήρυξη μίας νέας «τζιχάντ» (ιερού πολέμου) που παραμένει ένα ισχυρό ενδεχόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο Ισραήλ – ξανά – ο Μπλίνκεν
Στο μέτωπο της διπλωματίας, πληθάινουν οι φωνές της Δύσης για κατάπαυση του πυρός.
Με φόντο την επικέιμενη – νέα- επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν την ερχόμενη Παρασκευή, στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ κατήγγειλαν σήμερα τις βιαιότητες που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι είναι «απίστευτα αποσταθεροποιητικές» και προέτρεψε το Ισραήλ να τις καταστείλει.
«Τους στείλαμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, αναφερόμενος στις συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ισραηλινής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ, καταδιάζοντας «τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».
Οι αραβικές χώρες έχουν σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Αργεντινή, Κολομβία και Βολιβία εξέδωσαν ανακοινώσεις που καταδικάζουν τις σφαγές των αμάχων, ενώ την ίδια στιγμή πληθάινουν και οι διαδηλώσεις υπέρ του λαού της Παλαιστίνης, τοσο σε πόλεις τις Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.