Ευχαριστήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη
Μετά το Ζάππειο Μέγαρο, το Ηράκλειο της Κρήτης και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Ημαθία Quality ταξίδεψε το τριήμερο από 10 έως 12 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα, στο πάρκο Λιθαρίτσια, με σκοπό να προβάλλει, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Ημαθίας, με έμφαση στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής και των μοναδικών συνταγών της ημαθιώτικης κουζίνας, οι οποίες συνδέονται με στοιχεία του πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης.
Ένας πλέον επιτυχημένος θεσμός της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Αλεξάνδρειας και της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας, καθώς και του Επιμελητηρίου Ημαθίας, που μέσα από τη δράση «Ημαθία Quality» στοχεύει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ημαθίας, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, και στην προβολή της τοπικής παραγωγής και των ανθρώπων της.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και πλαισιωμένος από τους Δημάρχους Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη και της Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη, τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ημαθίας Όλγα Σαββίδου και Μιχάλη Νοταρίδη, την Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη, αντιδημάρχους των τριών πόλεων και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, των οποίων η συνεργασία και φιλοξενία υπήρξαν εξαιρετικές.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Λιθαρίτσια από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σπουδαιότητα της δράσης για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δύο περιοχών, τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, με σκοπό τη δημιουργία περαιτέρω συνεργασιών.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, αναφέρθηκε στην πορεία του Ημαθία Quality από την αρχή μέχρι και σήμερα, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας στην εξωστρέφεια και στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα παρόμοιων δράσεων για τη σύσφιξη σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ περιοχών, ειδικά όταν αυτές έχουν κοινές ρίζες. Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Ενοτήτων Ευάγγελος Πρέντζας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννίνων, ο οποίος καλωσόρισε την ημαθιώτικη αντιπροσωπεία στην πόλη των Ιωαννίνων και δήλωσε πρόθυμος για μελλοντικές κοινές δράσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Πρόδρομος Γαϊτανίδης και Αναστασία Σίμου, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκης, ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ευθύμιος Χρυσοστόμου, ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέτης, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου.
Την παρουσίαση της Ημαθίας ως πολύτιμου αρχαιολογικού προορισμού έκανε η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη, η οποία μάγεψε τους καλεσμένους με τον πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της η μακεδονική γη στις Αιγές, τη Μίεζα και τα Ανθέμια. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με επίσημο δείπνο προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων, με γαστρονομικές δημιουργίες που παρασκεύασαν Ημαθιώτες chefs με προϊόντα του τόπου, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ΠΟΠ ξινόμαυρο κρασί Νάουσας.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Ημαθία Quality λειτούργησε καθημερινά εκθεσιακός χώρος τουριστικής προβολής και τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκδηλώσεις τοπικής γαστρονομίας, παρουσιάστηκε το Ημαθιώτικο brunch, το ρεβανί Βέροιας και το μοσχάρι Ημαθίας, καθώς και παραδοσιακές συνταγές από τοπικούς chefs και pastry chefs. Παρουσιάστηκαν επίσης εκλεκτά κρασιά της Νάουσας, φρούτα, λαχανικά και κομπόστες Ημαθίας, διανεμήθηκε πλούσιο έντυπο ενημερωτικό υλικό τουριστικού περιεχομένου, όπως ιστορία, παράδοση, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, φυσικές ομορφιές και χιονοδρομικά κέντρα, ενώ προσφέρθηκαν αναμνηστικά και δώρα. Παράλληλα, από τα μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου έγιναν σημαντικές αναφορές στον προορισμό Ημαθία.
Παράλληλα με τις προγραμματισμένες δράσεις του Ημαθία Quality παρουσιάστηκαν και δρώμενα της πολιτιστικής μας παράδοσης, καθώς στην αποστολή συμμετείχε και ομάδα χορευτών που ζωντάνεψε το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» (Σύλλογος «Νταβέλης») τόσο στον χώρο των εκδηλώσεων όσο και στους δρόμους των Ιωαννίνων, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στο ευχαριστήριό του, δήλωσε: «Ένα ακόμη επιτυχημένο Imathia Quality έφτασε στο τέλος του. Μια ιδέα που ξεκινήσαμε το 2017 έγινε θεσμός. Ένας θεσμός που προβάλλει την Ημαθία ως έναν ελκυστικό τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό τεσσάρων εποχών. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Δήμους Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ηρωικής Πόλης της Νάουσας και το Επιμελητήριο Ημαθίας, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την ιδέα και συντάχθηκαν δίπλα μας, δημιουργώντας τον κορμό και την οργανωτική επιτροπή του Imathia Quality».
Στη φετινή αποστολή συμμετείχαν η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας, ο Βοοτροφικός Σύλλογος Βέροιας, η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, η ΚΟΙΝΣΕΠ «Εκ Φύσεως Φυτείας», ο Π.Σ. Αγίου Γεωργίου Βέροιας, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, ο Π.Σ. Π. Κυψέλιου «Οι Περιβολιώτες», ο Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Εστία Ρουμλουκιωτών», ο Π.Σ. Φυτείας, ο Π.Σ. Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, οι επιχειρήσεις Icon Face, Adamelon και το Αγρόκτημα Σαρκάτζη καθώς και τα καταστήματα Καφέ-Restaurant «Wonders», Εστιατόριο «Εκεί-Μέρος» Ν. Προδρόμου, Ταβέρνα «Το Μαγαζάκι» Σέλι, Καφέ «Τσαγκαράδικο» και «Kelesidis Fish Farm».
Επίσης, την προσπάθεια στήριξαν τα οινοποιεία της αμπελουργικής ζώνης Νάουσας «Αμπελώνες Θυμιόπουλου», «Κόκκινος Winery», Συνεταιρισμός «Vaeni Νάουσα», «Κτήμα Φουντή», «Κάππα Οινοποιείο», «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», «Οινοποιείο Ταζογλίδου Ευστρατία», «Οινοποιείο Γεωργίου Κοσμίδη», «Οινοποιείο Τασιώνα» καθώς και οι επιχειρήσεις «Παραδοσιακά Προϊόντα Κτήμα Διαμάντη», «Kόγιας Bakery», «Vezyroglou Farm», «Εμπορεία Κρεάτων Κωσταβάρας», «Τυροκομικά Μπέλας», «Κανδύλας Παραδοσιακά Προϊόντα», «Mr Tony Donuts», «Agatha’s Farm» και «Iperos Herbs».
Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους θερμά, τονίζοντας ότι η προσφορά τους υπήρξε για ακόμη μια φορά καταλυτική για την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς θυσιάζουν ώρες από τις επιχειρήσεις τους για να σταθούν δίπλα στην κοινή προσπάθεια προβολής των προϊόντων του τόπου.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους ανθρώπους που μετέτρεψαν τα προϊόντα αυτά σε γαστρονομικούς θησαυρούς, μέσα από πατροπαράδοτες ημαθιώτικες συνταγές που ζωντάνεψαν στα πιάτα τους. Πρόκειται για τους Μαρία Κόγια (pastry chef), Γιώργο Μεταξά, Τάσο Παγούρα (pastry chef), Πελαγία Μαργαρίτου, Σάββα Περπερίδη, Ροζαλία Μπένα, Αντώνη Μπένα και Ιάκωβο Ορφανίδη, καθώς και τους guest chefs και καθηγητές του τμήματος Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης ΣΑΕΚ Ιωαννίνων, Ανδρέα Γεωργούλη, Κωνσταντίνο Πανταζή και Γιώργο Γιωτίτσα, ανθρώπους που καταθέτουν ψυχή και σώμα για να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου.
Επίσης, στο πλευρό της αποστολής βρέθηκαν ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης που πρόσφεραν διανυκτερεύσεις και γεύματα για τις ανάγκες της κλήρωσης δώρων προς τους επισκέπτες της εκδήλωσης: Esperides Hotel & Spa, Asteras Hotel, Olganos VL Luxury Rooms & Suites, Kapsalis Hotel, Ευριδίκη Hotel, Αιγές Μελάθρον Hotel, Veriopolis Hotel, Dellagio Hotel καθώς και τα εστιατόρια «Βεργιώτικο», «Ταβερνείον Τέσσερις Εποχές», «Κτήμα Πολιτεία», «Απ’ αλλού», «Wonders» Café-Bar-Restaurant, Εστιατόριο Νέου Μουσείου Αιγών, «La Primavera», «Παραδοσιακό», «Οινομαγειρέματα», «Σπονδή» και «Κιόσκι» Café-Bar-Restaurant.
Ολοκληρώνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους. Χωρίς τις δεκάδες επιχειρήσεις που μας στηρίζουν και μας ακολουθούν, το Ημαθία Quality δεν θα μπορούσε να καθιερωθεί ως η μοναδική τουριστική, πολιτιστική και γαστρονομική κοινή δράση του τόπου μας ανά την Ελλάδα. Σύντομα θα ανοίξουμε τα φτερά μας και στο εξωτερικό. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν ενεργά την ιδέα και εργάζονται με πάθος για την επιτυχία της. Είστε η ψυχή και το σώμα. Είστε αυτοί που μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρατε να κάνετε το Imathia Quality, από μια απλή ιδέα, έναν πετυχημένο θεσμό».