Η χοροθεατρική παράσταση «Φάει τι σι τρώιτει κι βάλει τι σι πρεπ’…» παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 24 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, μεταφέροντας στη σκηνή στοιχεία από τη γλώσσα, τα έθιμα και την καθημερινότητα του Ρουμλουκιού.

Η παράσταση διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Ρ.ΛΑ.Π. Αγκαθιάς, με τον Δημήτρη Σαμαρά να έχει την ευθύνη του σεναρίου και της σκηνοθεσίας. Μέσα από διαλόγους, χαρακτήρες, μουσική και χορό, παρουσιάστηκαν γνώριμες εκφράσεις και περιστατικά από την τοπική ζωή, με τη ρουμλουκιώτικη γλωσσολαλιά και τα μασλάτια να αποτελούν βασικά στοιχεία της παράστασης.
Το κωμικό στοιχείο αποτέλεσε σημαντικό μέρος του θεάματος, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτό. Η παράσταση επιχείρησε να αξιοποιήσει το χιούμορ ως τρόπο προσέγγισης μιας τοπικής παράδοσης, μεταφέροντας στο θεατρικό πλαίσιο πρόσωπα, εκφράσεις και εικόνες που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Λαφαζάνη και η περιφερειακή σύμβουλος Ημαθίας Συρμούλα Τζίμα-Τόπη.

Οι θεατές παρακολούθησαν την παράσταση και στο τέλος χειροκρότησαν τους συντελεστές, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που εξακολουθούν να προκαλούν δράσεις οι οποίες αντλούν το περιεχόμενό τους από την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Η συγκεκριμένη παράσταση εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια του Δημήτρη Σαμαρά να παρουσιάζει πλευρές της ρουμλουκιώτικης παράδοσης μέσα από θεατρική και μουσικοχορευτική προσέγγιση. Η αξιοποίηση της τοπικής διαλέκτου, των λαϊκών αφηγήσεων και στοιχείων της καθημερινής ζωής αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο η τοπική μνήμη μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη, όχι ως μουσειακό στοιχείο, αλλά ως υλικό που μπορεί να ενταχθεί σε σύγχρονες μορφές πολιτιστικής έκφρασης.

φωτογραφίες: Ζωή Τόκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version