Τα πλήγματα των ΗΠΑ σε στόχους στο Ιράκ και οι νέες επιθέσεις των Χούθι σε διερχόμενα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τα τελευταία καμπανάκια ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς να μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιδρομές σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ιράκ που συνδέονται με το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ.
Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η ιρακινή ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν βρίσκεται πίσω τον τραυματισμό τριών αμερικανών υπαλλήλων στη διάρκεια επίθεσης.
«Ενώ δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, είμαστε δεσμευμένοι και πλήρως προετοιμασμένοι να λάβουμε περαιτέρω απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και των εγκαταστάσεων μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, κάνοντας λόγο για «αναγκαία και ανάλογη» απάντηση.
Την Τρίτη, οι Χούτι προέβησαν σε νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η MSC Mediterranean Shipping επιβεβαίωσε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC United VIII χτυπήθηκε ενώ κινούνταν με προορισμό ήταν καθοδόν προς το Πακιστάν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν 12 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και δύο πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν συνασπιστεί απέναντι στους Χούτι.
Επιστρέφουν οι ναυτιλιακές
Με ασπίδα αυτές τις δυνάμεις, η Maersk, δεύτερη μεγαλύτερη γραμμή εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι επιστρέφει στην Ερυθρά Θάλασσα, τη διαδρομή της οποίας είχε διακόψει για λόγους ασφάλειας τις προηγούμενες ημέρες.
Παρόλο που το Ιράν αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την αεροπορική επιδρομή στη Συρία τη Δευτέρα με θύμα ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.
«Θα υπάρξει πολύ βαριά απάντηση»
«Σαφώς, όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς με αυτό το είδος κινητικής έντασης, τόσο πιο πιθανό θα υπάρξει κάποια κλιμάκωση», δήλωσε στη WSJ ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην σύμβουλος αμερικανών υπουργών Εξωτερικώ για θέματα Μέσης Ανατολής.
Και, παρόλο που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι είδους περιστατικό μπορεί να ανάψει τη φωτιά μιας ευρύτερης σύγκρουσης, ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αναγκαστούν να ενεργήσουν πιο δυναμικά εάν μια περιφερειακή ομάδα σκοτώσει μέλη των αμερικανικών δυνάμεων. «Εάν δεχτούμε απευθείας επίθεση με θύματα Αμερικανούς, θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ, πολύ πιο βαριά απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.
Συναντήσεις
Την Τρίτη ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, αφορούσαν τον πόλεμο, τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, τον περιορισμό των απωλειών αμάχων και τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τον πόλεμο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συνομιλία σχετικά με τη σύγκρουση επικεντρώθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις που στρέφουν την εστίασή τους στους κύριους στόχους της Χαμάς.
Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σχετικά με τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος.
Πάντως, όπως επισημαίνει η WSJ, για τους ισραηλινούς αξιωματούχους που ανησυχούν για τους μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες στην περιοχή, ο πόλεμος μοιάζει ήδη με την ευρύτερη σύγκρουση που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να αποτρέψουν.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στην Κνεσέτ ότι το Ισραήλ βρίσκεται στη μέση ενός «πολυμέτωπου πολέμου», έχοντας ήδη δεχθεί επιθέσεις από έξι διαφορετικές πλευρές: Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη.