Τα μέτρα στήριξης των νέων γονιών παρουσιάζουν αυτή την ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με μελέτες και εκτιμήσεις επίσημων φορέων, ο πληθυσμός της Ελλάδα εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά 1 εκατομμύριο άτομα έως το 2050, καθώς οι επιπτώσεις του δημογραφικού θίγουν άμεσα τη σύνθεση της ελληνικής οικογένειας

Μεταξύ άλλων οι δύο υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν κίνητρα σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων, όπως επίσης και την αύξηση των επιδομάτων που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών.

Μέτρα στήριξης: Aυξάνεται το επίδομα γέννησης του ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Στόχος είναι να δοθεί μία «ανάσα» στα νέα ζευγάρια που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένες δαπάνες λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

90 εκατομμύρια σε 300 χιλιάδες νέους γονείς δεσμεύεται να μοιράσει η Κυβέρνηση ως ένα ακόμα μέτρο στήριξης κατά της ακρίβειας, όπως ενημέρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ανάμεσα σε αυτά η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

-Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί

Επιπλέον, οι γονείς θα λάβουν:

  • 700 ευρώ για όσους έχουν δυο παιδιά
  • 1.000 ευρώ για τρία παιδιά
  • 1.500 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες
  • Αύξηση κατά 100 ευρώ του αφορολόγητου
  • Αύξηση επιδόματος μητρότητας από 4 στους 9 μήνες
  • Η προσαύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης
  • Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων

Δείτε τις ανακοινώσεις (LIVE):

Σενάρια παροχών και νέοι γονείς στα μέτρα στήριξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, με τη συμμετοχή και των υπουργών  Άκη Σκέρτσου και Θάνου Πετραλιά, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα παραπάνω.

Επιπλέον, φαίνεται να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο για ένα νέο επίδομα που δεν θα ήταν εφάπαξ. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι βελτιωμένες και προβλέψεις για τους τριτέκνους, ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτές για τους πολύτεκνους. Μένει να φανεί, αν το πακέτο θα περιλαμβάνει και άλλα οικονομικά μέτρα που θα αφορούν το κόστος διαβίωσης για τους νέους γονείς, ενώ από φέτος ισχύουν κι άλλα ευνοϊκά μέτρα για γονείς, όπως το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά και η προσαύξηση στο επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι θεσπίστηκαν αυξήσεις στο επίδομα τέκνων κατά 20 έως 50 ευρώ το Δημόσιο από 1/1/2024, αύξηση του επιδόματος μητρότητας έως και 6.000 ευρώ, αλλά και αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για οικογένειες.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είχε αναφερθεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, λέγοντας πως «θα είναι ένα σχέδιο, αποτέλεσμα διαλόγου, σύνθεσης απόψεων με την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β ΄ βαθμού, αλλά και την επιστημονική κοινότητα για να μπορέσουμε να καταγράψουμε και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις σε καίρια ζητήματα ανάμεσα στα οποία είναι και η περιφερειακή διάσταση», ανέφερε και προσέθεσε:

«Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να δώσουμε κίνητρο προς τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν, με το αίσθημα ενός ισχυρού πλέγματος ασφάλειας ότι το κράτος είναι έμπρακτα στο πλευρό του, να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια. Θα περιλαμβάνει πολιτικές που θα συνδυάζουν τα κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας με την ενίσχυση της περιφερειακής δυναμικής, παρακινώντας τα νέα ζευγάρια να επενδύσουν στον τόπο που γεννήθηκαν».

ΠΗΓΗ: workenter.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version