Μια ημερίδα για το ΚΟΝΑΚΙ, πραγματοποιήθηκε το πρωι της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία του Συλλογου Κινηματογράφου και Πολιτισμού ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ.

Μια ημερίδα που είχε στόχο την παρουσίαση της ιστορίας του συγκεκριμένου κτιρίου, από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια που έχουν απομείνει στην Αλεξάνδρεια, τη σημερινή του κατάσταση και κυρίως τους τρόπους και τα μέσα που υπάρχουν προκειμένου να διασωθεί και να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο διασύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Οι ομιλητές της Ημερίδας οι πλέον επαϊοντες από κάθε τομέα. Αρχικά το λόγο πήρε ο ιστορικός μας Γιάννης Μοσχόπουλος, ο οποίος μίλησε για την ιστορία του ΚΟΝΑΚΙΟΥ. Στη συνεχεια μίλησε ο συντοπίτης μας αρχιτέκτονας Γιώργος Μερτζανίδης, ο οποίος έδειξε την σημερινή κατάσταση του κιτρίου και την άμεση ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μην γκρεμιστεί τον επόμενο ή τους επόμενους χειμώνες.

Για τους τρόπους αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου και παραδείγματα αποκαταστάσεων άλλων ιστορικών κτιριων μίλησε ο επίκουλος καθηγητής κ. Σ. Κωτσόπουλος.

Πολύ σημαντική ήταν και η ομιλία του είσης συνοτπίτης μας Δημήτρη Ρωσσάκη, ειδικού σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να οδηγηθούμε από τη σημερινή κατάσταση, στη δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου που θα περιλαμβάνει το ΚΟΝΑΚΙ και θα εξυπηρετεί την πολυεπίπεδη διασύνδεση παρελθόντος και μελλοντος, ιστορίας και σύγχρονων χρήσεων.

Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για ένα χώρο ανοικτό και ζωντανό, που θα ενταχθέι στην κοινωνική ζωή του τόπου, θα το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, θα τον απολαμβάνουν και θα μαθαίνουν από αυτόν.  Όχι ένα κλειστό “μουσείο” που τη μία στιγμή θα γίνει και την άλη θα ξεχαστεί.

Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία των κορών του γιατρού Δημητρίου Βετσόπουλου που έζησε για πολλά χρόνια σ’αυτό το σπίτι και που πρόσφατο το παραχώρησαν στο Δήμο Αλεάνδρειας για να το αξιοποιήσει με την ευχή να χρησιμοποιηθέι και για τη δημιουργία εκδηλώσεων πολιτισμού.

Το ΚΟΝΑΚΙ δεν αποτελεί μόνο σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και υποδούλωσης του τόπου μας. Άλλωστε το κτίριο ανήκε σε τούρκους μόνο για 4 χρόνια. Από το 1908 που κατασκευάστηκε από δύο Αλβανούς τεχνίτες μέχρι το 1912 που απελευθερώθηκε ο Γιδάς. Τα υπόλοιπα 110 χρόνια ήταν ελληνικός ενώ από τη δεκαετία του ’50 και μετά ήταν η οικία ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά στους κατοίκους αυτού του τόπου, του γιατρού Δημητρίου Βετσόπουλου.

Ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία έφερε το θέμα της διάσωσης του Κονακίου ψηλά στην αντζέντα. Από εδώ και πέρα πρέπει ο Δήμος Αλεξάνδρειας να αναλάβει δράση, να συστήσει ίσως μια ομάδα ειδικών για να “τρέξουν” τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να καταφέρουμε να εντάξουμε το έργο αποκατάστασης σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα και σε λίγα χρόνια να έχουμε έναν μεγάλο ιστορικό χώρο, ανοικτό και ζωντανό, ο οποίος θα εξυπηρετεί ποικιλοτρόπως την Αλεξάνδρεια και τη την ζωή των κατοίκων.

Παρακάτω τα βίντεο από την εκδήλωση

 

Χαιρετισμός Γιώργου Λιόλιου

Χαιρετισμός Στέργιου Μίχου

Χαιρετισμός Δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη

Ομιλία του Γιάννη Μοσχόπουλου

 

 

Η ομιλία του Δημήτρη Νταμτσιόπουλου

Η ομιλία του Γιώργου Μερτζανίδη

Η ομιλία του Σ. Κωτσόπουλου

Η ομιλία του Δημήτρη Ρωσσάκη

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version