Ο καύσωνας είναι το πιο θανατηφόρο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη θα μπορούσε να είναι 30 φορές υψηλότερη από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως. Ωστόσο, μόνο οι μισές κυβερνήσεις του κόσμου διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τους καύσωνες, αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Τα 3/4 των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών στέλνουν κλιματικά δεδομένα στους αξιωματούχους υγείας της χώρας τους, αλλά λιγότερα από 1 στα 4 υπουργεία υγείας χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την προστασία των ανθρώπων από κινδύνους όπως η ακραία ζέστη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Πολλές χώρες έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις των θερμοκρασιών ρεκόρ. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν είναι καλά προετοιμασμένες», τόνισε.

Η έκθεση που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μαζί με περισσότερα από 30 επιστημονικά ιδρύματα, διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός ότι η υπερβολική ζέστη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι εμπειρογνώμονες υγείας έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες προειδοποίησης για τους καύσωνες μόνο στις μισές από τις πληγείσες χώρες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι καύσωνες θα γίνουν θερμότεροι, συχνότεροι και θα διαρκούν περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ο πλανήτης μας έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παρόλα αυτά, οι φετινές θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν αφήσει άναυδους τους επιστήμονες.

«Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης βίωσε φέτος καύσωνες. Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο το 2023 θα συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλά μέρη του κόσμου και στους ωκεανούς», δήλωσε ο καθηγητής Πετέρι Τάαλας, γενικός γραμματέας του οργανισμού του ΠΜΟ.

Ο ΠΜΟ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών έχουν ηγηθεί μιας προσπάθειας για την παροχή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι το 2028. Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, μόνο οι μισές χώρες δηλώνουν ότι διαθέτουν επαρκή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πολλαπλούς κινδύνους.

Η έκθεση επέκρινε επίσης την έλλειψη επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη. Μόλις το 0,2% των δανείων και των επιχορηγήσεων που δόθηκαν για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πήγε σε προγράμματα που έθεταν τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα, διαπίστωσαν οι συντάκτες. «Αυτό αφήνει τον τομέα της υγείας απροετοίμαστο να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους», τόνισαν.

«Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας, καθώς οδηγεί σε πιο σοβαρά και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, τροφοδοτεί τα ξεσπάσματα ασθενειών και συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά μεταδοτικών ασθενειών. Συνεργαζόμενοι για να καταστήσουμε τις υψηλής ποιότητας κλιματικές υπηρεσίες πιο προσιτές στον τομέα της υγείας, μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΠΗΓΗ: Guardian

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version