Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να βγήκε λευκός καπνός για μία συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες, ωστόσο τα επόμενα εικοσιτετράωρα ούτε ανέφελα αναμένονται, ούτε χωρίς προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να δυναμιτίσουν εκ νέου το κλίμα.

Πάντως στο συρτάρι του Μαξίμου βρίσκεται ήδη νέο “μίνι” πακέτο ενισχύσεων.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν στο CNN Greece, ότι δύο είναι τα βασικά μέτρα που μπορούν να συζητηθούν με τους αγρότες χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους 82εκ. ευρώ, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί, αυτό το μέτρο θα έδινε μια μεγαλύτερη ρευστότητα στους αγρότες και λεφτά “στο χέρι” για να γίνουν απαραίτητες αγορές εφοδίων.

Στο τραπέζι παραμένει και μία μεγαλύτερη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα. Έχει ήδη ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) αλλά εκτιμάται πως μπορεί αυτή η έκπτωση να αυξηθεί και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου και πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξετάζεται αυτή την ώρα.

Πότε θα γίνει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό

Και μπορεί νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να ανακοίνωνε πως τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα δει τους αγρότες, ωστόσο δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη εχθές το βράδυ στην ΕΡΤ, ήρθαν να μπερδέψουν την κατάσταση και να προκαλέσουν σύγχυση στους αγρότες.

Ο κ. Βορίδης προέβλεψε πως μάλλον η συνάντηση δεν θα γίνει τελικα τη Δευτέρα, τόσο γιατί οι αγρότες δεν θα έχουν βρει αντιπροσωπεία, όσο και επειδή η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το τι θα μπορέσει να τους προτείνει.

”Πρέπει να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

 

Όπως είναι λογικό τα δημοσιογραφικά τηλέφωνα πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πως η συνάντηση θα γίνει ή τη Δευτέρα το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός θα γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως για αυτό έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι και πως το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί σήμερα.

Οι όροι του Μαξίμου για τη συνάντηση

Όλα αυτά φυσικά υπο προϋποθέσεις, καθώς η Κυβέρνηση λέει ναι μεν στο διάλογο, αλλά βάζει σειρά όρων στους αγρότες, με πιο βασικό να καταφέρουν να βρουν μια ολιγομελή ομάδα που θα τους αντιπροσωπεύσει στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Οι λόγοι είναι πολλοί, πρώτον διότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως δεν γίνεται να συζητά με μία μερίδα των αγροτών, να συμφωνήσει και ξαφνικά άλλοι αγρότες να απορρίψουν τα συμφωνηθέντα ως “ψίχουλα”. Δεύτερον, διότι τα αιτήματα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν καθώς είναι πολλά και διαφορετικά.

 

Κάποια είναι “μαξιμαλιστικά” δήλωσε ο κ. Βορίδης στην ΕΡΤ και κάποια θεσμικού χαρακτήρα στα οποία η Κυβέρνηση συμφωνεί, όπως η μάχη κατά των ελληνοποιήσεων και οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η Κυβέρνηση είναι οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί, όμως τα μπλόκα πυκνώνουν.

”Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών, θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται από το νόμο, η αστυνομία κάνει τη δουλειά της” δήλωσε στο One ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. “Μας ενδιαφέρει η κατάσταση να μην ξεφύγει”, τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη.

Λανθασμένοι χειρισμοί στο αγροτικό λένε 6 στους 10 πολίτες

Με το αγροτικό ζήτημα να φουντώνει πάντως στην δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε ο ALPHA στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,1%.

Τους χειρισμούς της Κυβέρνησης κλήθηκαν να σχολιάσουν οι πολίτες. Έξι στους δέκα δήλωσαν χαρακτήρισαν λανθασμένους τους χειρισμούς στο αγροτικό ζήτημα, σε ποσοστό 62%. Το 24% βρίσκει σωστούς τους χειρισμούς, ενώ το 14% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version