Μετά το αμερικανικό βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παίρνει τη σκυτάλη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η εκπρόσωπος του προέδρου της.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣ θα γίνει αύριο Τρίτη μετά το μεσημέρι, κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και της ομάδας των αραβικών κρατών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αναμένεται η Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, να ψηφίσει απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και κατά μεγάλο μέρος της επαναλαμβάνει διατυπώσεις του κειμένου στο οποίο άσκησε βέτο η Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες μέσα σε δέκα ημέρες να εγκριθεί απόφαση του ΣΑ, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές), κείμενο που απηύθυνε έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Δύο εβδομάδες αργότερα, εντέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας έσπασε τη σιωπή του, υιοθετώντας απόφαση που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», αλλά ούτε «κατάπαυση του πυρός», ούτε καν «ανακωχή».

Την περασμένη εβδομάδα —ενεργοποιώντας, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα, το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να «εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε κάποιο ζήτημα που «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»— ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού να πιέσει να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

«Δυστυχώς» το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε αυτό που έπρεπε, έκρινε χθες, κρίνοντας πως «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το κείμενο που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ και καλούσε να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ενέκριναν 13 χώρες μέλη του ΣΑ, μια απείχε (Βρετανία), όμως το καταψήφισαν οι ΗΠΑ, κράτος-μόνιμο μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version