Πρόταση για ένα δυναμικό μοντέλο με έμφαση στην παραγωγή, την προσβασιμότητα και τον αγροτουρισμό
Τα πρώτα σχέδια για το μέλλον της χωρικής και αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Αλεξάνδρειας παρουσιάστηκαν χθες, Τετάρτη, στο πλαίσιο της Α’ Φάσης της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ), που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει τη σύνταξη του ΤΠΣ παρουσίασαν τρία εναλλακτικά σενάρια χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στο Σενάριο 3, το οποίο και εισηγούνται ως την πλέον κατάλληλη επιλογή για τον Δήμο.
Το συγκεκριμένο σενάριο στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο επιδιώκει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που ανακύπτουν σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Κεντρικός στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των τριών παραγωγικών τομέων – πρωτογενούς (γεωργία, κτηνοτροφία), δευτερογενούς (μεταποίηση) και τριτογενούς (τουρισμός και υπηρεσίες) – με σεβασμό και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, κυρίως μέσω της βελτίωσης των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.
Έμφαση δίνεται επίσης στην τουριστική κατεύθυνση του Δήμου, με επίκεντρο τον εναλλακτικό τουρισμό και ειδικότερα τον αγροτουρισμό, σε άμεση σύνδεση με την τοπική παραγωγή. Στόχος είναι να αναδειχθεί η ταυτότητα της περιοχής και να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν που να στηρίζει ταυτόχρονα και την αγροτική οικονομία.
Για να καταστεί αυτό εφικτό, η μελέτη προβλέπει την ανάπτυξη οργανωμένων περιοχών για παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς και τη στήριξη των οικισμών του Δήμου με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυκεντρικού τοπικού δικτύου. Παράλληλα, προβλέπεται η επέκταση των ζωνών προστασίας της φύσης και η ουσιαστική διατήρηση του φυσικού τοπίου.
Τέλος, το Σενάριο 3 προτάσσει και τη δημογραφική ενίσχυση της περιοχής, είτε μέσω της φυσικής αύξησης του πληθυσμού (γεννήσεις), είτε μέσω της παραμονής των νέων στον τόπο τους και της προσέλκυσης εργαζομένων – κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης. Η βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, όπως επισημάνθηκε, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Διαβάστε παρακάτω όλες τις παρεμβάσεις που προτείνονται στο ΣΕΝΑΡΙΟ 3
Γ. ΣΕΝΑΡΙΟ 3. ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Χωροταξικές – Πολεοδομικές – Αναπτυξιακές Επεμβάσεις.
- Οριοθέτηση Οικισμών.
- Προσωρινή Οριοθέτηση Ρεμάτων στους προς Οριοθέτηση Οικισμούς.
- Διερεύνηση δυνατοτήτων εξειδίκευσης των Χρήσεων Γης και των Όρων Δόμησης, που εφαρμόζονται στη Περιοχή της Σύμβασης Ramsar (Εθνικό Πάρκο Δελταϊκών Σχηματισμών).
- Ρύθμιση των ανακολουθιών που έχουν διαπιστωθεί στα ΓΠΣ Αλεξάνδρειας και Πλατέος.
- Επανεξέταση των θεμάτων χάραξης των Γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο παράκτιο μέτωπο.
- Εξέταση υλοποίησης όλων των διανοίξεων των Κοινοχρήστων Χώρων των Σχεδίων Πόλης.
- Ήπιος έλεγχος της εκτός σχεδίου δόμησης στον παράκτιο χώρο.
- Προστασία της Γεωργικής Γης.
- Ενίσχυση του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα.
10.Προώθηση πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του Τριτογενούς Τομέα.
11.Σύνδεση Πρωτογενούς Τομέα με την εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα. (προϊόντα ποιότητας, πιστοποιήσεις).
12.Ενίσχυση πρωτογενούς παραγωγής (αναδιάρθρωση καλλιεργειών, επέκταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης, εκσυγχρονισμός παραγωγικής διαδικασίας σε γεωργία και κτηνοτροφία).
13.Καθορισμός Περιοχών ΟΙΚ.
14.Επανεξέταση των Χρήσεων Γης και των Όρων Δόμησης στα Σχέδια Πόλης Αλεξάνδρειας και Πλατέος.
15.Εξέταση ανάγκης νέων οικιστικών υποδοχέων.
16.Προώθηση θέσπισης Σχεδίου Πόλης στην Μελίκη.
17.Καθορισμός Περιοχών Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΠΕΔ) στην ΔΕ Αλεξάνδρειας, στην ΔΕ Πλατέος, στην ΔΕ Αντιγονιδών, και στην ΔΕ Μελίκης.
18.Επέκταση της υφιστάμενης Περιοχής Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΠΑΕΔ) Αλεξάνδρειας στην ΠΕ13, με κατάλληλες προβλέψεις, ώστε οι οχλούσες δραστηριότητες να μην αναπτύσσονται εκατέρωθεν της ΠΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
19.Καθορισμός Περιοχών με Ειδικό Καθεστώς (ΠΕΚ) (Natura 2000, Δάση και δασικές εκτάσεις, Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ), η Περιοχή της Σύμβασης Ramsar (Εθνικό Πάρκο Δελταϊκών Σχηματισμών), μικροί υγρότοποι, Αρχαιολογικοί Χώροι, η εύφορη περιοχή της αποξηραθείσας Λίμνης Γιαννιτσών, ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας).
20.Καθορισμός Περιοχών Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) (παράκτιο μέτωπο, παραποτάμιες ζώνες, παραρεμάτιες ζώνες, εγκαταλελειμμένα σύνολα).
21.Καθορισμός Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) για τον περιαστικό χώρο, σε περιοχές περιαστικά της πόλης της Αλεξάνδρειας, της πόλης του Πλατέος και του οικισμού της Μελίκης. 22.Καθορισμός Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) για την αγροτική παραγωγή και τον αγροτουρισμό.
23.Καθορισμός Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) για τον εναλλακτικό τουρισμό και την αναψυχή.
24.Καθορισμός Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) για ιδιαίτερες χρήσεις, σε περιοχές μικρής έκτασης με εξειδικευμένες χρήσεις διαφορετικές από τη ζώνη που τις περιβάλει (Νεκροταφεία, Στρατόπεδα, Στρατιωτικά Αεροδρόμια, Ζώνη απαλλοτρίωσης Σιδηροδρομικής Γραμμής, Ζώνη διέλευσης αγωγού Φυσικού Αερίου, Ζώνη απαλλοτρίωσης γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, ΕΕΛ, ΣΜΑ, Ανοιχτά Μουσεία).
25.Δημιουργία μεγάλου πάρκου πόλης στη Αλεξάνδρεια στην περιοχή της επέκτασης στην ΠΕ 2 Δυτική Αλεξάνδρεια.
26.Εξέταση δημιουργίας μεγάλου πάρκου πόλης στο Πλατύ.
27.Εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για προώθηση του ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. 28.Έλεγχος Χρήσεων Γης και στραγγιστικού δικτύου στις ευρύτερες εκτάσεις της αποξηραμένης Λίμνης Γιαννιτσών.
29.Αναγνώριση, χαρακτηρισμός και υλοποίηση των Κοινόχρηστων Χώρων και Οδών στα Σχέδια Πόλης και στους Οικισμούς, για την άρση των προβλημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών. 30.Προώθηση επανεξέτασης της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Πάρκου Δελταϊκών Σχηματισμών, ως προς τις προβλεπόμενες χρήσεις.
31.Έλεγχος της εκτός σχεδίου δόμησης.
32.Διαφύλαξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού χαρακτήρα του Δήμου.
33.Εξέταση αναδιάρθρωσης της Γεωργικής Γης.
34.Προώθηση μέτρων περαιτέρω ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής.
35.Εξειδίκευση και υιοθέτηση δυναμικότερων καλλιεργειών.
36.Καθετοποίηση της γεωργικής παραγωγής.
37.Πλήρη αξιοποίηση της αρδευόμενης πεδινής Γεωργικής Γης.
38.Περιστολή της σπατάλης του αρδευτικού νερού για την προστασία των Υδατικών Πόρων. 39.Ανάπτυξη κτηνοτροφικής παραγωγής.
40.Αξιοποίηση κομβικής θέσης του Δήμου σε σχέση με τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής.
Συγκοινωνιακή και Μεταφορική Υποδομή.
41.Μελέτη Master Plan Συγκοινωνιακών Έργων.
42.Εξέταση Οδικής Παράκαμψης του οικισμού του Νησελίου.
43.Εξέταση Οδικής Παράκαμψης του οικισμού του Κλειδίου.
44.Προώθηση υλοποίησης Νέου Οδικού Άξονα σύνδεσης της πόλης των Γιαννιτσών με την Εγνατία Οδό, με χάραξη ανατολικά της Αλεξάνδρειας. Ο νέος οδικός άξονας θα λειτουργήσει και για εκτροπή μέρους της διαμπερούς κυκλοφορίας από τον οικιστικό ιστό της Αλεξάνδρειας και του Νησελίου.
45.Προώθηση υλοποίησης Νέου Οδικού Άξονα «Καμποχώρι- Νησί- Δρόμος σύνδεσης της Αλεξάνδρειας με την Κρύα Βρύση».
46.Εξέταση αναβάθμισης της Παλαιάς Εθνικής Οδού (ΠΕΟ) Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο τμήματά εντός της πόλης της Αλεξάνδρειας, με υλοποίηση τετράϊχνης διατομής με κεντρική νησίδα.
47.Αναβάθμιση των Συλλεκτήριων Οδών του Πλατέος.
48.Προώθηση επαναοριοθέτησης και χαρακτηρισμού του Εθνικού Οδικού Δικτύου (ΕΟ) και του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου (ΕπΟ), ώστε τα οδικά τμήματα εντός Σχεδίων Πόλης και εντός Ορίων Οικισμών να περιέλθουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Αλεξάνδρειας.
49.Προώθηση αναβάθμισης και βελτίωσης του συνόλου του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου (ΕπΟ), ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του και τα θέματα που σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια.
50.Προώθηση αναβάθμισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη – Σίνδος – Άδενδρο – Πλατύ Αλεξάνδρεια – Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα – Έδεσσα», με χαρακτηριστικά προαστιακής σύνδεσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με τα δυτικά αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.
51.Προώθηση νέων μικρών λιμενίσκων και αναβάθμιση υφισταμένων στο παράκτιο μέτωπο.
Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.
52.Δημιουργία δικτύου Ποδηλατόδρομων στην πόλη της Αλεξάνδρειας, στην πόλη του Πλατέος, στον οικιστικό πυρήνα γειτνιαζόντων οικισμών της ΔΕ Αντιγονιδών και στον οικισμό της Μελίκης. 53. Εξέταση δημιουργίας διευρυμένου δικτύου Ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει την Αλεξάνδρεια με το Πλατύ και τους πυρήνες αναψυχής στην παραλιακή ζώνη εντός του Εθνικού Πάρκου των Δελταϊκών Σχηματισμών, τις παρόχθιες Περιοχές του Λουδία και τις παλαιές κοίτες του Αλιάκμονα.
54.Πεζοδρόμηση και δημιουργία Πράσινης Διαδρομής στον οδό Βετσοπούλου στην πόλη της Αλεξάνδρειας.
55.Δημιουργία Πράσινων Διαδρομών στις πόλεις της Αλεξάνδρειας και του Πλατέος και στον οικισμό της Μελίκης.
Περιβαλλοντική Υποδομή.
56.Επέκταση των Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων συνολικά στο Δήμο.
57.Αναβάθμιση και Επέκταση της ΕΕΛ Αλεξάνδρειας, ώστε να εξυπηρετήσει περιοχές με νέα Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων, με προτεραιότητα οικισμούς της ΔΕ Αντιγονιδών. 58.Αναβάθμιση και Επέκταση της ΕΕΛ Πλατέος, ώστε να εξυπηρετήσει περιοχές με νέα Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων.
59.Επέκταση Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων στη ΔΕ Μελίκης και σύνδεση με την ΕΕΛ Μελίκης.
60.Εξέταση αξιοποίησης της Βιομάζας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας τεύτλων, για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αναβάθμιση του Αστικού και Περιαστικού Χώρου.
Αναβάθμιση του Αστικού και Περιαστικού Χώρου.
61.Ανάπλαση των κύριων οδικών εισόδων των πόλεων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Μελίκης. 62.Ανάπλαση των πλατειών και των Κοινόχρηστων Χώρων των πόλεων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Μελίκης.
63.Ανάδειξη του παράκτιου μετώπου. Αντιπλημμυρική Προστασία.
64.Μελέτη Master Plan Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας.
Προστασία Περιβάλλοντος.
65.Προστασία περιοχών Natura 2000, Δασών και δασικών εκτάσεων, Αρχαιολογικών Χώρων, Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), Τοπίων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ), Εθνικού Πάρκου Δελταϊκών Σχηματισμών, με βάση το ισχύον καθεστώς προστασίας.
66.Προώθηση της απόλυτης προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, με επέκταση των ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου.
67.Προστασία της περιοχής της Σύμβασης Ramsar (Εθνικό Πάρκο Δελταϊκών Σχηματισμών).
Υδατικοί Πόροι.
68.Μελέτη Master Plan Έργων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.
69.Βελτίωση ποιοτικά του νερού ύδρευσης και κάλυψη ποσοτικά των μελλοντικών αναγκών σε νερό.
70.Περιορισμός των απωλειών των δικτύων ύδρευσης στο 20% του εισερχόμενου στα δίκτυα νερού.
Κλιματική Αλλαγή.
71.Προώθηση υλοποίησης όλων των Μέτρων και Δράσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στη Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτίστως για τις οριζόμενες στο Σχέδιο Περιοχές Προτεραιότητας.