Τον κώδωνα του κινδύνου για τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος κάνει λόγο για χρόνο αναμονής για επέμβαση ώς και δύο χρόνια.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «αν θα μπει κανείς στη λίστα χειρουργείων του Ιπποκρατείου που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου θα διαπιστώσει ότι έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα και υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν δύο χρόνια στη λίστα και τα χειρουργεία τους είναι προς προγραμματισμό». Παράλληλα, αναφέρεται πως «αν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο».

Αναφορικά με την κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο, η ΠΟΕΔΗΝ λέει πως «λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις και συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία που βέβαια λείπουν από εκεί».

«Οι αναισθησιολόγοι του Ιπποκρατείου και οι μετακινημένοι φθάνουν μόνο για εφημερίες και έκτακτα περιστατικά. Για χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα. Γι αυτό και οι απέραντες λίστες. Εάν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 χειρουργικές αίθουσες», σημειώνεται.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου:

«Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος στο χειρουργικό τομέα και πόσο εφικτή είναι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα οποία ούτως ή άλλως διαφωνούμε.

Διαφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Συμφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με το προσωπικό βάρδιας και από τη λίστα αναμονής δωρεάν.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν μαζικές προσλήψεις που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν λαμβάνοντας ένα πλέγμα μέτρων με προκηρύξεις, ταχύτατες διαδικασίες επιλογής, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών, κίνητρα, ΒΑΕ προκειμένου να ανακοπούν οι μαζικές αποχωρήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.

Εαν θα μπει κανείς στη λίστα χειρουργείων του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου θα διαπιστώσει ότι έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα και υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν δύο χρόνια στη λίστα και τα χειρουργεία τους είναι προς προγραμματισμό.

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο του covid-19, έως 31.12.2023 και συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές. Έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία.
Μας κόστιζε όμως πολύ παραπάνω.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσηλεία (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ.

Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόταν στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ για νοσηλεία.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ είναι ως γνωστόν και μεταμοσχευτικό κέντρο.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες.

Υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις.

Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία που βέβαια λείπουν από εκεί.

Οι αναισθησιολόγοι του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ και οι μετακινημένοι φθάνουν μόνο για εφημερίες και έκτακτα περιστατικά..

Για χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα. Γι αυτό και οι απέραντες λίστες.

Εαν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 χειρουργικές αίθουσες.

Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία.

Εάν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version