Τα μέσα ενημέρωσης και η τεχνολογία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών μας, αποτελώντας πλέον μέρος της σύγχρονης κουλτούρας μας και της νέας κανονικότητας.

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με τον χρόνο μπροστά στην οθόνη διαφέρουν από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά ως γονέας εφήβων και παιδιών, πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που οι γονείς αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Διαβάστε 5 πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην οικογένειά σας.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα.

Όπως οι προηγούμενες γενιές είχαν να αντιμετωπίσουν την τηλεόραση, έτσι και σήμερα η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής των παιδιών. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν με έξυπνα τηλέφωνα στα χέρια τους και άμεση πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα αντί να αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας.

Αντί να κάνετε μονόλογο, μιλήστε με τα παιδιά σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας. Ρωτήστε τα για τις απόψεις τους και ακούστε τι έχουν να πουν. Εξηγήστε γιατί ανησυχείτε για την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας και ξεκαθαρίστε ότι ο στόχος σας δεν είναι ο έλεγχος, αλλά η καθοδήγησή τους.

Συνεργαστείτε.

Εντάξτε τα παιδιά σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την τεχνολογία. Δώστε τους την ευκαιρία να ορίσουν τα δικά τους όρια, καθώς πολλές φορές είναι πιο αυστηρά με τον εαυτό τους απ’ όσο θα ήταν οι γονείς. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στον σχεδιασμό, έχουν περισσότερα κίνητρα να ακολουθήσουν το πλάνο.

Αυτογνωσία.

Σκεφτείτε πόσο χρόνο περνάτε εσείς στην τεχνολογία.
Τι παράδειγμα δίνετε στα παιδιά σας; Μήπως είστε συνεχώς με το κινητό στο χέρι; Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη δική σας χρήση και να δημιουργήσετε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, όπου το παιδί σας θα βλέπει το πρόσωπό σας και όχι την οθόνη σας.

Ορίστε διαλείμματα και οικογενειακό χρόνο.

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και καθοδήγηση ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους. Συζητήστε μαζί τους και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλείμματα από την τεχνολογία, καθώς και χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες. Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να περνούν χρόνο μακριά από τις οθόνες, χαλαρώνοντας ή διαχειριζόμενα τον χρόνο τους.

Στον συνεχώς ψηφιοποιημένο κόσμο μας, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν ισορροπία και να μάθουν να αποσυνδέονται.

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας να εξερευνήσετε τη ζωή έξω από την οθόνη, και θα ανακαλύψετε νέες εμπειρίες και χαρές που προσφέρει η πραγματική ζωή.

Επιμέλεια κειμένου: Συντακτική ομάδα Α.Λ.Π.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version