Ως κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έθεσε τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών, προσθέτοντας ότι «η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

«Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι αναπτυξιακός, προβλέπει αύξηση 2,9% στο ΑΕΠ. Τον χαρακτήρισα επίσης κοινωνικά δίκαιο, γιατί πράγματι ενισχύει τα εισοδήματα με πρόσθετα 1,6 δισεκατομμύρια, καταργεί κι άλλους φόρους, μετά από τους 50 που ήδη είχαν καταργηθεί την πρώτη τετραετία. Περιορίζει κι άλλο την ανεργία. Προτάσσει την υγεία και την παιδεία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατ. στους πιο ευάλωτους πολίτες: 352 εκατομμύρια σε 2,3 εκατ. δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο αυξάνεται πλέον κατά 8%. Επιπλέον, 107 εκατ. κατευθύνονται σε 740.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που θα λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από 100 έως 200 ευρώ ενώ 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα εισπράξουν προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης. Στους αγρότες θα επιστραφεί μέρος του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Κάτοικοι της Θεσσαλίας και του Έβρου θα έχουν διπλό «Market Pass», 140.000 νέοι θα λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα 150 ευρώ του «Youth Pass».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα ενώ το 2024, θα εξακολουθούν να ισχύουν τα κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια.

Από 1η Ιανουαρίου 2024, συμπλήρωσε, αυξήσεις 3% θα δουν σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχοι, επιπλέον στο 7,3% το οποίο έλαβαν πέρσι. Παράλληλα όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους και να φορολογούνται μόνο αυτοτελώς για τον χρόνο της εργασίας τους.

Επίσης από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάλι την 1η Απριλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο, «660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αυξήσεις οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 6,5% στις συνολικές αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών και των οικογενειακών και ειδικών επιδομάτων.

Τι σημαίνει η αύξηση 20% της αποζημίωσης στις εφημερίες

Η αύξηση της αποζημίωσης κατά 20% των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνεται ακόμη ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρουν, ένας επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version