Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν σε μια προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης από ξηράς, αέρος και θαλάσσης υπό το βλέμμα του προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από το ρωσικό κοινοβούλιο νόμου που ανακαλεί την επικύρωση από τη Μόσχα της παγκόσμιας συνθήκης απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Ο νόμος θα σταλεί τώρα στον Πούτιν για την τελική έγκρισή του. Ο Πούτιν κάλεσε τους βουλευτές νωρίτερα αυτό τον μήνα να κάνουν την αλλαγή ώστε να «αντικατοπτρίσουν» τη θέση των ΗΠΑ, που υπέγραψαν, αλλά ουδέποτε επικύρωσαν τη CTBT (Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών).

H ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να διευθύνει μέσω βιντεοσύνδεσης με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων την άσκηση.

Η Ρωσία λέει πως δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, εκτός εάν το κάνει η Ουάσιγκτον, όμως ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να κινείται προς μια δοκιμή που η Δύση θα αντιλαμβανόταν ως απειλητική κλιμάκωση στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση των ενόπλων δυνάμεων στην «πραγματοποίηση ενός μαζικού πυρηνικού πλήγματος με στρατηγικές επιθετικές δυνάμεις ως απάντηση σε ένα πυρηνικό χτύπημα από τον εχθρό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύθηκε από πεδίο δοκιμών στη ρωσική Άπω Ανατολή, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από τη Θάλασσα της Βαλτικής και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ.

https://www.youtube.com/watch?v=lSbb-BzdJxg&t=5s&ab_channel=Kanal13

Η CTBT, που εγκρίθηκε το 1996, απαγορεύει όλες τις πυρηνικές εκρήξεις οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά η συνθήκη ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ, το Ιράν και την Αίγυπτο.

Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τη Δύση από το να συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Στη Ρωσία πολλοί σκληροπυρηνικοί έχουν ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των δοκιμών. Ο Πούτιν σημείωσε ότι ενώ ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν πυρηνικές δοκιμές, δεν έχει ακόμη λάβει τελική απόφαση για το θέμα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να σέβεται την απαγόρευση και θα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές μόνο εάν το κάνει πρώτα η Ουάσιγκτον. Ο Ριαμπκόφ είπε την Τετάρτη ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε προτάσεις από τις ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου αναφορικά με ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ελέγχου των εξοπλισμών, αλλά σημείωσε ότι η Μόσχα δεν το θεωρεί δυνατό στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον.

Ρωσία και HΠΑ μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Αμφότερες έχουν εκφράσει λύπη για την αποσύνδεση από ένα σύνολο συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που είχαν στόχο να επιβραδύνουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: “https://www.iefimerida.gr”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version