Σήμερα φιλοξενούμε στον ΠΟΛΙΤΗ άρθρο του επιστημονα Στέργιου Μίχου, που έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Τοπίου, όπως και Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη, σχετικά με τις αναπλάσεις πλατείων και με αφορμή την είδηση ότι το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας θα προχωρήσει αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν στη φάση του διαγωνισμού.
Στο άρθρο του ο Στέργιος Μίχος εκτιμά ότι ο νέος σχεδιασμός των πλατειών δεν θα αναβαθμίσει απαραίτητα την ποιότητα ζωής στην πόλη ενώ θεωρεί “επιτακτική την ανάγκη να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με απώτερο σκοπό να αποτρέψει την επανάληψη λαθών του παρελθόντος και για να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη ποιοτικούς, βιώσιμους, καλαίσθητους και ζωντανούς δημόσιους χώρους”.
Την επιστολή του την έχει αποστείλει επίσης στο Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας την δέσμευση της Προέδρου ότι το θέμα θα συζητηθέι σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναλυτικότερα.
Παρακάτω αυτούσια η επιστολή.
Αξιότιμη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας Πολίτης,
Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο σας, ‘Θετικά να νέα για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας’ , θα ήθελα να κάνω μια προσωπική παρέμβαση στη μονόπλευρη τοποθέτηση του/της αρθρογράφου ότι η «Η ανάπλάση της πλατείας….είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου σημείου της πόλης.»
Η εξεύρεση κονδυλίων για τα έργα αστικού πρασίνου της πόλης και την υλοποίηση τους είναι σίγουρα θετική και απολύτως αναγκαία προσπάθεια που γίνεται από τη Δήμο Αλεξάνδρειας. Αφορά όμως, στη μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά αφορά στο νέο σχεδιασμό της πλατείας. Είναι σημαντικό να γίνει μια πρώτη ερεύνα και συζήτηση, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το εάν ο σχεδιασμός της πλατείας εχει τη δυναμική να προσφέρει πραγματικά στη γειτονιά και να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης.
Με αφορμή πρόσφατων ανακοινώσεων στα τοπικά ΜΜΕ της ανακατασκευής των τριών πλατειών α) Ελευθέριας, β) ΟΣΕ, γ) Αμπελοτοπίων και εφόσον δεν υπήρχε περίοδος δημόσιας διαβούλευσης, αισθάνθηκα την ανάγκη να προχωρήσω σε περαιτέρω ερεύνα των δημοσιοποιημένων τευχών και σχεδίων τους. Ως γέννημα θρέμμα της Αλεξάνδρειας γνωρίζω την ιστορία των πλατειών και της πόλης, αλλά και ως αρχιτέκτονας τοπίου με 20ετή εμπειρία στον σχεδιασμό έργων αστικού πρασίνου στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνομαι τις σύγχρονες ανάγκες των κάτοικων και της πόλης.
Πεποίθηση μου είναι πως τα έργα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, θα αποτελέσουν ορόσημο για τις μελλοντικές γενιές και σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν θετικά την εικόνα της πόλης, εφόσον ο σχεδιασμός τους είναι σύγχρονος, ποιοτικός και αειφορικός.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω στείλει επιστολή στον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, η οποία εχει κοινοποιηθεί στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας και στον Προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αλεξάνδρειας, όπου εξηγώ τους πέντε (5) λόγους που ο νέος σχεδιασμός των πλατειών δεν θα αναβαθμίσει απαραίτητα την ποιότητα ζωής στην πόλη, κάτι που είμαι βέβαιος δεν επιθυμεί ούτε η διοίκηση αλλά ούτε και η τοπική κοινωνία.
Περιληπτικά, οι πέντε λόγοι είναι:
1. Ο συνολικός σχεδιασμός των πλατειών δεν συνάδει με τον συγκεκριμένο ‘τόπο’ και την ανθρώπινη κλίμακα.
2. Η σχεδιαστική προσέγγιση των πλατειών αποκλειστικά ως χώρους παθητικής αλληλεπίδρασης (π.χ χαλάρωση, διάβασμα) συμβάλει στον κοινωνικό αποκλεισμό.
3. Ο νέος σχεδιασμός των πλατειών δεν φαίνεται να προσφέρει σχεδόν τίποτα φρέσκο και καινοτόμο στις γειτονιές, από αυτό που διέθεταν τη δεκαετία του ’80.
4. H χρήση σιντριβανιών με εμφανείς δεξαμενές νερού, θα δημιουργήσει ξανά την ιδια εικόνα εγκατάλειψης στις νέες πλατείες, σε περίπτωση μη τακτικής συντήρησης τους.
5. Συμπερισματικά, ο σχεδιασμός των πλατειών, φαίνεται να είναι μη αειφορικός.
Θεωρώ λοιπόν επιτακτική την ανάγκη να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με απώτερο σκοπό να αποτρέψει την επανάληψη λαθών του παρελθόντος και για να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη ποιοτικούς, βιώσιμους, καλαίσθητους και ζωντανούς δημόσιους χώρους.
Λόγω της σημαντικότητας του θέματος, ζήτησα επίσημη απάντηση στα ζητήματα που έθεσα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μου υποσχέθηκε ότι θα γίνει συζήτηση επί του θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, στο όποιο θα ήθελα να σας προσκαλέσω για να ακούσετε μια διαφορετική οπτική επί του θέματος προκειμένου να μπορέσετε να ενημερώσετε τους πολίτες της πόλης πολύπλευρα και όπως εσείς κρίνετε απαραίτητο.
Ένα σύντομο βιογραφικό
Ονομάζομαι Στέργιος Γ. Μίχος, είμαι γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική Τοπίου, όπως και Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της 20 έτους και πλέον επαγγελματικής μου πορείας, έχω διδάξει αρχιτεκτονική τοπίου σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και της Αγγλίας, κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και ηγηθεί σημαντικών έργων αρχιτεκτονικής τοπιού, αστικού σχεδιασμού και αποκατάστασης τοπίου στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά αναφέρω το σχεδιασμό του Προεδρικού Μεγάρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το οποίο επισκέπτονται αρχηγοί κρατών και χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, το συνολικό σχεδιασμό των νέων ‘πόλεων’ (πληθυσμού 15-20 χιλ. κάτοικων) Al Raha beach και Yas Acres στο Abu Dhabi και την αποκατάσταση τοπίου τμημάτων της Εγνατίας οδού, παλαιότερά
Επίσης, ξεκαθαρίζω πως η παρέμβαση μου αυτή έχει χαρακτήρα εθελοντισμού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την πόλη καταγωγής μου στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Με εκτίμηση,
Στέργιος Γ. Μίχος
Lead Landscape Architect (MA Ld Arch)
Community Developer (Grad.CEDEV)