«Γιορτινή επέλαση» τα φετινά Χριστούγεννα, πραγματοποιούν οι ιώσεις, η εποχική γρίπη αλλά και ο κορωνοϊός με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για μεγάλη προσοχή, προφύλαξη, αλλά και εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του COVID.

Έτσι, αυτό που συστήνουμε είναι οι άνθρωποι άνω των 64 ετών, εάν εμφανίσουν COVID, παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους άμεσα, ο οποίος θα τους συστήσει εάν είναι αναγκαίο, να λάβουν αντιικά φάρμακα. Με τα αντιικά αποφεύγονται οι νοσηλείες και η διασωλήνωση. Επομένως, εάν κάποιος νοιώσει αδιάθετος μένει στο σπίτι του, δεν τριγυρνά, ούτε επισκέπτεται φίλους, προκειμένου να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης. Πάντως είναι γεγονός ότι ακόμη και ολόκληρες οικογένειες νοσούν αυτή τη στιγμή από κορωνοϊό, όπως επισημαίνει.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των πολιτών, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19, η κυρία Παγώνη, αναφέρει ότι δυστυχώς ο εμβολιασμός φθίνει καθώς μόλις 20% των πολιτών τον έχουν πραγματοποιήσει.

Βεβαίως τα πράγματα με τον κορωνοϊό είναι πλέον διαχειρίσιμα καθώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία, επισημαίνει η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας ότι δεν είναι κακό στις επισκέψεις μας να έχουμε πάντα μαζί μας και ένα αντισηπτικό. Αξίζει να θυμηθούμε φυσικά και τη χρήση μάσκας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αεροπλάνο, σε πλοίο, στο θέατρο και με πολύ κόσμο στο Σούπερ Μάρκετ, προσθέτει.

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια στο νοσοκομείο ΓεννηματάςΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μαγιορκίνης: Δεν θα δούμε δραματική αύξηση

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη σωρεία κρουσμάτων του COVID-19, τονίζει, ότι αν και οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας και γύρω στους 60 με 70 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Εκτιμά επίσης, ότι μετά τις γιορτές δεν αναμένεται να δούμε κάποια δραματική αύξηση, μάλλον θα διατηρηθεί το ίδιο υψηλό πλατό που εμφανίζει σήμερα ο ιός.

Γενικότερα δεν έχουμε δει ότι οι παραλλαγές της ΟΜΙΚΡΟΝ να προκαλούν μεγάλες νοσηλείες και αυτή η υποπαραλλαγή που βιώνουμε είναι η JN 1 και ανήκει στην οικογένεια της ΟΜΙΚΡΟΝ, προσθέτει.

Ερωτηθείς και ο ίδιος για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αναφέρει ότι δυστυχώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα να μην έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό πολιτών. Λαθεμένα ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κυρίως δε, αυτοί που πρέπει να σπεύσουν, είναι οι ηλικιωμένοι.

Μία σύσταση πάντως του καθηγητή προς όλους, είναι εάν έχουμε συμπτώματα να απομονωθούμε και να μην συγχρωτιζόμαστε.

O Γκίκας Μαγιορκίνης αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επισκέψεις των ιώσεων και της γρίπης

Όμως εκτός από τον COVID τον φετεινό χειμώνα παρελαύνουν και πολλές ιώσεις, εποχική γρίπη, συγκυτιακός ιός και στρεπτόκοκκος. Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να κολλήσουμε πάνω από έναν ιό συγχρόνως, ενώ η κυρία Παγώνη υπογραμμίζει ότι προς ώρας η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη και το σύστημα δεν πιέζεται.

Όμως επειδή πολλές μητέρες ανησυχούν για τα παιδιά τους, όταν εμφανίσουν πυρετό και αμυγδαλίτιδα, επιβάλλεται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους και να μην καθυστερήσουν, επισημαίνει η κυρία Παγώνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version