Ανοδικά κατά 9,2% κινήθηκαν οι πωλήσεις, σε αξία, των σούπερ μάρκετ το 9μηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με αύξηση αντίστοιχα 9,5% στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, την ίδια στιγμή που οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν οριακά κατά 0,8%.
Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ, η ανάπτυξη που καταγράφεται στο οργανωμένο είναι καθαρά πληθωριστική, με την εταιρεία να επισημαίνει σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ότι για την ίδια χρονική περίοδο βρίσκεται στο +3,6% ενώ η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs είναι πολλαπλάσια υψηλότερη, στο +10,4%.
Αναλυτικά στις μεγάλες κατηγορίες, στα Τρόφιμα και Ποτά η αύξηση κατά +10,9% των τιμών επέφερε μια μεγαλύτερη συγκριτικά μείωση στους όγκους, κατά 1,5%, ενώ αντίθετα η πιο μετριοπαθής αύξηση (+4,3%) των τιμών στις κατηγορίες Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση και των όγκων που πωλήθηκαν κατά +4,5%.
Ανεβαίνει η ιδιωτική ετικέτα, εντείνονται οι προωθητικές ενέργειες
Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων με το μερίδιό τους από το 24,4%, που ήταν στο τέλος του 2022 να φτάνει το 24,8% το 9μηνο του 2023. Όπως παρατηρείται μάλιστα όλο και περισσότερο αυξάνονται οι καταναλωτές που πιστεύουν ότι η ποιότητα των προϊόντων αυτών είναι βελτιωμένη ή και εξίσου καλή με τα επώνυμα προϊόντα.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προωθητικές ενέργειες από πλευράς προμηθευτών και λιανεμπόρων, στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, από 67,9% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,1%. Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την έντονη προωθητική δραστηριότητα, καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι ενδέχεται να αλλάξει την επιλογή του όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντος, αλλά ακόμη και σε επίπεδο καταστήματος, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό “deal” κατά τις αγορές του.