Βαρύς προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση στη σκιά της απόφασης των αγροτών να απορρίψουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με μπλόκα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς, στα τελωνεία αλλά και με τη διενέργεια συλλαλητηρίου στο κέντρο της Πρωτεύουσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν στην πράξη πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και δεν διακινδυνεύουν να κάνουν καμία πρόβλεψη. Θεωρούν πως έχουν καταστήσει σαφή τα όρια τους ως προς το τι μπορεί να δοθεί στους αγρότες, δεδομένου του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει από τη μία και από την άλλη θεωρούν ότι έχουν καταστήσει απολύτως σαφές το όριο στο οποίο μπορούν να φτάσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών (εννοώντας το κλείσιμο των δρόμων).
Ανώτερη Κυβερνητική πηγή, στην ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση αν βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους απαντούσε στο CNN Greece πως “η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, δεν θα επιτρέψει να διαταραχθούν οι μεταφορές”. Στην ερώτηση αν η αστυνομία θα αναγκαστεί να επέμβει και να αντιπαρατεθεί για να τους αποτρέψει, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο…

Όσον αφορά στα αιτήματα των αγροτών η Κυβέρνηση χθες με μια μακρά διαρροή αρχικά απάντησε σε αυτά ένα προς ένα, για το τι έχει πράξει μέχρι στιγμής. Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ρεύμα, την επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, στις ενέργειες για αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, για τις αποζημιώσεις και τις ελληνοποιήσεις.

«Αιχμές» Μητσοτάκη για κάποια από τα αιτήματα των αγροτών

Χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επέλεξε να σχολιάσει ο ίδιος τα τεκταινόμενα με αιχμές για κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, ειδικά για τον ΕΛΓΑ. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις σημείωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως είναι “ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς πρόκειται για ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό”.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός με κοφτό τρόπο ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανέμει με δίκαιο τρόπο τους περιορισμένους πόρους και όχι να τους δίνει μόνο σε “όσους φωνάζουν, όσους έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ”.

 

Στη λογική του Πρωθυπουργού, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες, είναι πως η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Διάλογος υπό προϋποθέσεις από την άλλη εβδομάδα

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένουν πως παρά τις “απειλές”, δεν κλείνουν το παράθυρο του διαλόγου με τους αγρότες.

«Αυτό το παράθυρο δεν το κλείσαμε ποτέ» έλεγε παράγοντας του Μαξίμου στο CNN Greece.

Στην ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συναντήσει εκπροσώπους αγροτών οι οποίοι επιμένουν πως θέλουν να τον δουν αυτοπροσώπως, η απάντηση της Κυβέρνησης είναι…”διάλογος την άλλη εβδομάδα”.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τις επόμενες ώρες οι κινητοποιήσεις, αν τα όρια που θέτει θα γίνουν σεβαστά και βέβαια το αν θα βρεθεί μία ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών.

Όπως λένε Κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο, αλλά αυτός πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο, διότι όπως σχολιάζουν ως τώρα τα αιτήματα που εκφράζονται είναι “πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι”. Βασική προϋπόθεση ενός τέτοιου διαλόγου θα είναι για την Κυβέρνηση μια μορφή ενιαίας εκπροσώπησης των αγροτών.

Ποια αιτήματα διατίθεται να συζητήσει η κυβέρνηση

Στην Κυβέρνηση εκτιμούν πως ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών υπάρχουν και αρκετά δίκαια αιτήματα, όπως αυτά που εκφράζουν οι νέοι αγρότες γύρω από τη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και το Μέγαρο Μαξίμου επ’ αυτού είναι έτοιμο να συζητήσει.

Σημείωναν, βέβαια, ότι ως τώρα η κατάσταση είναι κάπως ασαφής, με κάποιους αγρότες να αναλίσκονται σε επαναστατική γυμναστική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version