Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές της Ημαθίας (Τ.Κ Μελίκης, Τ.Κ. Αγκαθιάς-Οικ. Αγκαθιάς και Τριλοφίας, Τ.Κ. Κυψέλης, Τ.Κ. Νεοκάστρου, Τ.Κ Προδρόμου-Οικ. Αγ. Τριάδας, Τ.Κ. Βεργίνας, Τ.Κ. Μετοχίου Προδρόμου, Τ.Κ. Παλατιτσίων) που αποκλείστηκαν άδικα και επιπόλαια από το νέο Χάρτη Μειονεκτικών Περιοχών του 2019, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ή να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες, ως αντιστάθμισμα των απωλειών που υφίστανται, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δεν ελήφθησαν υπόψιν προτάσεις και σχόλια από τους εμπλεκόμενους και θιγόμενους και ο νέος χάρτης διαμορφώθηκε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, και από ότι φαίνεται δημιουργήθηκε με επιπολαιότητα και, ενδεχομένως με σκοπιμότητες» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Υπουργό, με αποτέλεσμα «χιλιάδες αγρότες στον τόπο μου, οι οποίοι ενόψει των απανωτών χτυπημάτων που έχουν δεχτεί από την πανδημία, την ενεργειακή ακρίβεια και την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών, καλούνται να δεχτούν ακόμα ένα πλήγμα, καθώς δεν θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση για το τρέχον και τα επερχόμενα έτη, αλλά εκτός αυτού, θα λάβουν και μειωμένη μοριοδότηση και σε διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Τάσος Μπαρτζώκας καλεί τον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εστιάζουν, είτε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για επαναοριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών είτε για άμεσες αντισταθμιστικές ενέργειες στους θιγόμενους, που θα αποκαθιστούν την αδικία που έχουν υποστεί, αναφέροντας ότι «είναι ζήτημα επιβίωσης των δραστηριοποιούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στον τόπο μου».

Το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να θίξω το ζήτημα της άδικης και επιπόλαιας απένταξης όλων των μειονεκτικών περιοχών της Ημαθίας ( Τ.Κ Μελίκης, Τ.Κ. Ααγκαθιάς-Οικ. Αγκαθιάς και Τριλοφίας, Τ.Κ. Κυψέλης, Τ.Κ. Νεοκάστρου, Τ.Κ Προδρόμου-Οικ. Αγ. Τριάδας, Τ.Κ. Βεργίνας, Τ.Κ. Μετοχίου Προδρόμου, Τ.Κ. Παλατιτσίων), από τον οριστικό Χάρτη Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019 και τα τεράστια οικονομικά ζητήματα που προκαλεί στους αγρότες η απώλεια εξισωτικής αποζημίωσης για το τρέχον έτος και τα επόμενα, ως συνέπεια του εν λόγω αποκλεισμού.
Όπως καλά γνωρίζετε ο νέος Χάρτης Μειονεκτικών Περιοχών οριοθέτησε εκ νέου τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, κατόπιν σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2018, σύμφωνα με την σχετική ανάθεση από το ΥΠ.Α.ΑΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες περιοχές πληρούν τα βιοφυσικά κριτήρια που θέτουν οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, καθώς και εξετάζοντας στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας.
Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι ο εκ νέου διαμορφωμένος Χάρτης που παραδόθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργήθηκε με επιπολαιότητα και, ενδεχομένως με σκοπιμότητες, καθώς αν ανατρέξει κάποιος στο σχετικό κείμενο διαβούλευσης διαπιστώνει ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν προτάσεις και σχόλια από τους εμπλεκόμενους και θιγόμενους. Επί παραδείγματι και συνοπτικά αναφέρω προς επίρρωσιν της διαπίστωσης μου, ότι ένα ακραίο παράδειγμα ότι ο νέος χάρτης διαμορφώθηκε με δύο μέτρα και δύο σταθμά συνιστά η διοικητική ταξινόμηση των υπό εξέταση κριτηρίων. Για το κριτήριο πχ της ξηρασίας ελήφθη υπόψιν η διοικητική ταξινόμηση σε τοπικές και δημοτικές κοινότητες, όταν, από την άλλη μεριά, η οικονομική δραστηριότητα μελετήθηκε βάσει της ταξινόμησης σε επίπεδο Νομού.
Η απένταξη των μειονεκτικών περιοχών της Ημαθίας από τον νέο Χάρτη έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες στον τόπο μου, οι οποίοι ενόψει των απανωτών χτυπημάτων που έχουν δεχτεί από την πανδημία, την ενεργειακή ακρίβεια και την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών, καλούνται να δεχτούν ακόμα ένα πλήγμα, καθώς δεν θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση για το τρέχον και τα επερχόμενα έτη, αλλά εκτός αυτού, θα λάβουν και μειωμένη μοριοδότηση και σε διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εξισωτική αποζημίωση είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση των γεωργών ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και ως συγκολλητικός ιστός της κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης της ζωής της υπαίθρου. Η κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης θα ενισχύσει την ήδη φθίνουσα πορεία της τοπικής κοινότητας. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την παραμονή των κατοίκων στην περιοχή αυτή και για τη συνέχιση της άσκησης γεωργικών δραστηριοτήτων. Με την κατάργηση της εξισωτικής το κόστος παραγωγής, τόσο των καλλιεργητών όσο και των κτηνοτρόφων θα εκτιναχθεί καθιστώντας το μέλλον τους αβέβαιο.
Θέτοντας ενώπιον σας το σημαντικό αυτό ζήτημα, σας καλώ να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα εστιάζουν, είτε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για επαναοριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών είτε για άμεσες αντισταθμιστικές ενέργειες στους θιγόμενους, που θα αποκαθιστούν την αδικία που έχουν υποστεί. Είναι ζήτημα επιβίωσης των δραστηριοποιούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στον τόπο μου.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μπαρτζώκας

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version