Την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία εκφράζουν εργαζόμενοι του χειρουργικού τομέα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ήδη εξοντωτικές βάρδιες και επισημάνουν πως εργάζονται στα όριά τους, με συνέπεια να εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους όσο και τους ασθενείς που χειρουργούνται.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων ΝοσοκομείωνΜιχάλης Γιαννάκος, επισκέφθηκε τον χειρουργικό τομέα του «Ιπποκρατείου», με το προσωπικό να του περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γιαννάκος, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία, «θλιβερή μέρα για το ΕΣΥ»«Δυστυχώς από χθες τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή, με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες με ισότιμη πρόσβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν 4 και 5 χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί να είπε ο υπουργός μετά ότι χθες τα χειρουργεία ήταν δωρεάν, σήμερα όμως δεν θα είναι. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε επίσης ο κ. Γιαννάκος ενώ αναφερόμενος στην έναρξη των απογευματινών χειρουργείων χθες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «έγιναν τραγελαφικά πράγματα».

«Χθες έγιναν τραγελαφικά πράγματα στο Παπαγεωργίου. Κλήθηκε ασθενής από το 2016 για να χειρουργηθεί, περίμενε 8 χρόνια, και τους είπε δεν έχω χρήματα να έρθω, τα 1.200 ευρώ για αρθροπλαστική. Κλήθηκε μια γυναίκα για να χειρουργηθεί, δεν είχε τα λεφτά, αναγκάστηκε και έφερε συγγενής τους δεύτερη κάρτα να βγάλουν 600 + 600 ευρώ. Και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που περίμενε στη λίστα από το 2023, δηλαδή δεν ήταν καν πάνω από ένα χρόνο. Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής», ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο «Ιπποκράτειο» που οδηγούν σε εξουθένωση το ήδη ελάχιστο προωσπικό και τόνισε πως πρέπει άμεσα και το «Ιπποκράτειο» αλλά και όλα τα νοσοκομεία να ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε με προσωπικό τα νοσοκομεία, και το Ιπποκράτειο, προκειμένου να λειτουργήσουν στο σύνολο οι χειρουργικές αίθουσες. Αν λειτουργούσαν στο σύνολο, δεν θα χρειαζόμασταν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», είπε ο κ. Γιαννάκος.

«Όχι» από τους εργαζόμενους του «Ιπποκρατείου» στα απογευματινά χειρουργεία

Σε δηλώσεις τους εργαζόμενοι στα χειρουργεία του νοσοκομείου περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν. Όπως είπαν, οι βάρδιες τους είναι εξουθενωτικές, καλούνται να διαχειριστούν δύσκολα και πολύωρα χειρουργεία χωρίς καν τη δυνατότητα διαλείμματος, ενώ την ίδια ώρα τους «χρωστούν» ρεπό και άδειες. Τονίζουν μάλιστα πως η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς, είτε λόγω της υπερκόπωσης των ίδιων είτε λόγω της έλλειψης προσωπικού που οδηγεί στο να μην διασφαλίζονται οι κανόνες ασφαλείας για μια χειρουργική επέμβαση.

«Αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία»

«Είναι αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία, στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με άδειες που χρωστάμε στο προσωπικό από το 2022. Ποιος εργαζόμενος θα δεχόταν να του χρωστούν άδειες από το 2022 και να συνεχίζει να δουλεύει;», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος.

«Τα παιδιά βάζουν πλάτη, βάζουν πλάτη στις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες που ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυταπάρνηση δουλεύουν μέσα και έχουμε καταντήσει να φαινόμαστε γραφικοί που διαμαρτυρόμαστε συνεχώς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δόντσιο, το «Ιπποκράτειο» χρωστάει 12.500 ρεπό μέχρι το 2023. «Βρισκόμαστε σε ένα νοσοκομείο που δουλεύουν 25 άνθρωποι μέσα στο χειρουργείο σε 6 αίθουσες από τις 15 που θα έπρεπε», είπε ακόμα.

«Το Ιπποκράτειο είναι υπό κατάρρευση, πρέπει οπωσδήποτε χθες να ενισχυθεί»

«Για να φτάσουν οι εργαζόμενοι του χειρουργείου να κατέβουν σήμερα εδώ και να πουν την αγωνία που περνάνε , τη μεγάλη εξουθένωση που έχουν, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Είπαν ότι χρωστάμε ρεπό από το 2022. 1.000 χρωστάει μόνο το χειρουργείο στο νοσοκομείο μας, η κατάσταση δεν είναι πλέον μόνο επικίνδυνη για τους ίδιους, είναι επικίνδυνη και για τους ασθενείς. Κάνουν ότι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι. Φτάσαμε σε ένα σημείο πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης.

«Το Ιπποκράτειο είναι υπό κατάρρευση, πρέπει οπωσδήποτε χθες να ενισχυθεί», τόνισε ακόμα ο κ. Τζελέπης και σημείωσε πως χαρακτηριστικά τα κενά σε τραυματιοφορείς και διοικητικούς στα χειρουργεία αγγίζουν το 50%.

«Πολλές φορές παίζουμε με το λάθος – Πως θα μπορέσουμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία όταν δουλεύουμε εντατικά το πρωί;»

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η νοσηλεύτρια στα χειρουργεία του «Ιπποκρατείου», Γεωργία Τζίτζικα, ανέφερε αρχικά πως «είμαι νοσηλεύτρια στα χειρουργεία του Ιπποκρατείου εδώ και 30 χρόνια. Βιώνουμε μια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, πάρα πολύ δύσκολη με πολύ εντατικοποίηση δουλειάς. Είμαστε πολύ μειωμένο προσωπικό. Έχουμε 13 χειρουργικές αίθουσες με 14 χειρουργικά τραπέζια και είμαστε το ελάχιστο προσωπικό και λειτουργούμε 5 αίθουσες τη μέρα με πάρα πολύ άσχημες συνθήκες, με βαριά χειρουργεία».

Εν συνέχεια πρόσθεσε πως «πολλές φορές λειτουργούμε σε συνθήκες όπου υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, γιατί λειτουργούμε πολύ εντατικά με δύσκολες συνθήκες, με δύσκολα χειρουργεία. Χαρακτηριστικά ας πούμε στα οφθαλμολογικά χειρουργεία σήμερα μπαίνουν 19 χειρουργεία και πολλές φορές με ένα άτομο με δύο χειρουργικά τραπέζια, αυτό είναι πέρα από κάθε κανόνα ασφάλειας».

«Είναι πολύ εντατική η δουλειά μας. Και πολλές φορές παίζουμε με το λάθος. Γιατί όταν δουλεύεις πολύ εντατικά και κάθε μέρα αυτό είναι πρόβλημα», τόνισε ακόμα η κα Τζίτζικα και πρόσθεσε πως υπάρχουν περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν εντατικά για οκτώ ώρες συνεχόμενα χωρίς κάποιο διάλειμμα.

«Πως θα μπορέσουμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία όταν δουλεύουμε εντατικά το πρωί;», διερωτήθηκε η κα Τζίτζικα.

«Έχουμε να πάρουμε άδεια από το 2022. Η σωματική μας κούραση είναι πάρα πολύ μεγάλη»

Για απάνθρωπες συνθήκες την τελευταία δεκαετία έκανε λόγο και η εργαλειοδότρια στα χειρουργεία του «Ιπποκρατείου», Ελισάβετ Κεχαγιάννη.

«Δουλεύω 34 χρόνια στον ίδιο χώρο. Είμαι από το 1990 στα χειρουργεία. Είναι απάνθρωπο αυτό που ζούμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Έχουμε να πάρουμε άδεια από το 2022. Η σωματική μας κούραση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εργάζομαι στα οφθαλμολογικά χειρουργεία. Σήμερα έχει 19 και γνωρίζω ότι έχει και επείγον, άρα πάμε στα 20», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε κατηγορηματικά την άρνησή της να εργαστεί και στα απογευματινά χειρουργεία.

«Πολλές οι ώρες που εργαλειοδοτούμε χωρίς να βγούμε για νερό ή τουαλέτα»

«Οι βάρδιες είναι εξουθενωτικές. Πολλές οι ώρες που εργαλειοδοτούμε χωρίς να βγούμε για νερό ή τουαλέτα», δήλωσε από την πλευρά της η επικουρική εργαλειοδότρια στα χειρουργεία του «Ιπποκρατείου», Πασχαλία Ρουσίτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version