Μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες ζητούν οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, με συμβολικό αποκλεισμό της.

Παράσταση διαμαρτυρίας με συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του νοσοκομείου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το σωματείο των εργαζομένων με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των επικουρικών και την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Δόντσιος, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, με το 30% έως 40% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές σε όλες τις υπηρεσίες του, από νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι από τους 90 τραυματιοφορείς που θα έπρεπε να εργάζονται, υπάρχουν μόνο 70, εκ των οποίων οι 20 είναι «παροπλισμένοι» εξαιτίας προβλημάτων υγείας, ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα με το διοικητικό προσωπικό, κλάδος στον οποίον οι κενές θέσεις αγγίζουν το 40%.

Ο κ. Δόντσιος διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό η κατάσταση είναι καλύτερη με εξαίρεση τους αναισθησιολόγους που παραμένουν 8 για 27 οργανικές θέσεις, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τους 11 με αποσπασμένους ειδικούς. Το αποτέλεσμα είναι οι αναμονές σε προγραμματισμένα χειρουργεία να φτάνουν ακόμα και τα δύο χρόνια και συχνά οι γιατροί του νοσοκομείου να μετακινούνται σε ιδιωτικές κλινικές για να χειρουργήσουν, προκειμένου να μειωθεί η λίστα. Αντίστοιχα, όπως είπε, από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του νοσοκομείου, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από 8 σε 38, δουλεύουν μόνο οι 28 κι αυτές με επικουρικό προσωπικό. Ομοίως, το νεοσύστατο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτουργεί με αποσπασμένους χειριστές απεικονιστικών μηχανημάτων. «Είναι ντροπή ένα νοσοκομείο με τέτοιον εξοπλισμό να μη δίνει αυτό που μπορεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι με ενίσχυση του προσωπικού θα μπορούσαν να λειτουργούν έξι έναν τριών σήμερα παθολογικών στα επείγοντα και να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν, επίσης, ότι τα νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν με νέους νοσηλευτές, καθώς συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται, είναι επιτυχόντες του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. Δηλαδή, στην ουσία θα γίνει ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, κάτι που, όπως είπαν, αναμένεται να γίνει και στη νέα προκήρυξη. Την ίδια στιγμή γιατροί και προσωπικό φεύγουν από το νοσοκομείο, δεδομένου ότι οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλύτερες. Γι’ αυτό τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο ΕΣΥ με νομοθετική ρύθμιση και να ενταχθούν στο επικουρικό προσωπικό εργαζόμενοι που απασχολούνται επί χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων με το πρόγραμμα των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ και μάλιστα με άνιση μισθολογική αντιμετώπιση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version