Για ποιους λόγους δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρηματίες της εστίασης – Κατάστημα στον Εύοσμο οδηγήθηκε μέχρι και σε λουκέτο!

Περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι, δυσκολεύονται να… συναντηθούν με τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας, παρότι μειώνεται, να παραμένει σε υψηλά επίπεδα την ώρα που σύμφωνα με έρευνες σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως αναζητούν -μάταια- εργαζόμενους.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που αναζητούν, όπως φαίνεται με το …κιάλι, εργαζόμενους είναι και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, και αυτό την ώρα που ο κλάδος, έχει επιστρέψει σε θετικά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά του 2019, και η θερινή περίοδος, κατά την οποία αρκετοί εργαζόμενοι του χώρου απασχολήθηκαν σε τουριστικούς προορισμούς, έχει περάσει.

Επιχειρηματίες μιλώντας στη Voria αναφέρουν πως αν και οι ίδιοι αναζητούν εναγωνίως προσωπικό για τα καταστήματα τους, οι εργαζόμενοι είναι… εξαφανισμένοι είτε γιατί προτιμούν το επίδομα ανεργίας μετά τη καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία εργάστηκαν εκτός της πόλης, είτε γιατί έχουν βρει εργασία στα δεκάδες μίνι μάρκετ που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, ή σε κάποιο άλλο επαγγελματικό κλάδο.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης «ελλείψεις καταγράφονται σε όλες τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την εστίαση, σε μάγειρες, σερβιτόρους, barman, στην κουζίνα».

Το φαινόμενο της έλλειψης εργαζομένων εμφανίστηκε από την περίοδο της πανδημίας καθώς εργαζόμενοι που μέχρι τότε απασχολούνταν στην εστίαση επέλεξαν αρχικά να εργαστούν είτε ως courier είτε ως delivery.

Ωστόσο δεν είναι μόνον η επιλογή άλλων επαγγελματικών προσανατολισμών που έχει συμβάλει στην έλλειψη εργαζομένων καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας του χώρου «ο υπερκορεσμός στο χώρο της εστίασης, σίγουρα είναι μία βασική παράμετρος στο πρόβλημα. Πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κατάστημα που να μην έχει κάποιο υποτυπώδες  φαγητό, σνακ, branch. Ακόμα και η πιο απλή καφετέρια, θα έχει ένα burger ή μία πίτσα. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως χρειάζεται και έναν μάγειρα».

Οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε λύσεις ανάγκης

«Πολλές επιχειρήσεις παλεύουν με …μπαλώματα καθώς δεν μπορούν να βρουν επαρκή αριθμό εργαζομένων και παράλληλα με κάποια σχετική εμπειρία» αναφέρουν ιδιοκτήτες εστιατορίων. «Η έλλειψη εργαζομένων και μάλιστα εξειδικευμένων είναι, πλέον, ορατή σε κάθε επιχείρηση του κλάδου καθώς για παράδειγμα ένα κατάστημα που χρειάζεται έξι εργαζόμενους έχει τρεις ή τέσσερις με τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας να μένουν κενές» υπογραμμίζει ο κ. Επιτροπίδης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κενές θέσεις στον κλάδο της εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης αγγίζουν τις 5.000, ωστόσο δεν αποκλείεται ο ακριβής αριθμός να είναι μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ενδεικτικά του έντονου προβλήματος που δημιουργεί η έλλειψη εργαζομένων είναι τα παρακάτω παραδείγματα καταστημάτων.

Μεγάλο κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έκλεισε για έναν μήνα, επικαλούμενο πως κάνει ανακαίνιση, κάτι που ποτέ δεν έκανε, γιατί οι δυο μάγειρες που απασχολούνταν σε αυτό, αποφάσισαν να εργαστούν σε άλλα καταστήματα.

Κατάστημα στον Εύοσμο οδηγήθηκε σε λουκέτο, καθώς ο ιδιοκτήτης του, παρά την έντονη αναζήτηση, δεν κατόρθωσε να βρει τον μάγειρα που χρειαζόταν για να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version