Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας συζητήθηκε εκ νέου η αναπροσαρμογή των τελών άρδευσης, με επίκεντρο τη νέα πρόταση που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαννάκης. Στην εισαγωγή του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 30% λέγοντας ότι  η απόφαση ήταν αναγκαία καθώς το κόστος της ΔΕΗ που πληρώνει ο Δήμος διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και από 1.200.000 ευρώ έφθασε  σχεδόν τα 2.4090.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης ότι όσα χρήματα ενδεχομένως εξοικονομηθούν θα πάνε αποκλειστικά προς την εξόφληση των οφειλών που έχει ο Δήμος προς τη ΔΕΗ 

Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία ενώ αναφέρθηκε σε πρακτικό παράδειγμα μιας κατοικία 100 τ.μ. η οποία θα επιβαρυνθεί από την αύξηση περίπου 3 ευρώ το μήνα, δηλαδή 35 ευρώ περίπου το χρόνο. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η διοίκηση δεν λαμβάνει με ευχαρίστηση τέτοιες αποφάσεις, αλλά τις θεωρεί απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του Δήμου.

Η νέα πρόταση για τα τέλη άρδευσης

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η νέα πρόταση για την αναπροσαρμογή των τελών άρδευσης από τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γιαννάκη, η οποία περιλαμβάνει:

  1. Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας:
    • Για το αρδευτικό δίκτυο 3.000 στρεμμάτων με ανοιχτά κανάλια, το πάγιο τέλος προτείνεται στα 7 ευρώ ανά στρέμμα.
  2. Δημοτική Ενότητα Πλατέος:
    • Για τα 1.200 στρέμματα στο ανάχωμα της κοινότητας Πλατάνου και τα 300 στρέμματα στην Πρασινάδα, το πάγιο τέλος προτείνεται στα 7 ευρώ ανά στρέμμα. Εξαιρείται η καλλιέργεια ρυζιού, για την οποία προτείνεται τέλος 30 ευρώ ανά στρέμμα.
  3. Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών:
    • Για το αρδευτικό δίκτυο των κοινοτήτων Κεφαλοχωρίου, Ξεχασμένης και Ραψομανίκης, που καλύπτει περίπου 3.600 στρέμματα, προτείνεται ενιαίο τέλος 20 ευρώ ανά στρέμμα.
  4. Δημοτική Ενότητα Μελίκης:
    • Για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο στις κοινότητες Μελίκη, Αγκαθιά, Πρόδρομο, Νεόκαστρο και Κυψέλη, προτείνεται ανταποδοτικό τέλος 0,12 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού και προκαταβολή 10 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει δήλωσης στην αρχή της αρδευτικής περιόδου.
    • Για τα ανοιχτά κανάλια στις κοινότητες Αγκαθιά και Κυψέλη, προτείνεται τέλος 7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την καλλιέργεια ρυζιού το τέλος διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαννάκης τόνισε ότι το αρδευτικό δίκτυο ανήκει στους αγρότες και πρέπει να παραμένει ενεργό, καλύπτοντας τα έξοδά του. Ο χαρακτήρας του είναι ανταποδοτικός, με τον αγρότη να πληρώνει για την υπηρεσία που λαμβάνει.

“Ένα αρδευτικό δίκτυο,” είπε ο κ. Γιαννάκης, “είναι το α και το ω για την αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή.”

Αναφέρθηκε επίσης στις διεκδικήσεις και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος, υπό την ηγεσία του Δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη, έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 4.200.000 ευρώ για την αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών πινάκων, των μετατροπέων (ινβέρτερ) και την τοποθέτηση υδρομέτρων σε όλα τα αντλιοστάσια. Παράλληλα, διατέθηκαν επιπλέον 2.000.000 ευρώ για την κατασκευή ενός νέου αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της Κυψέλης.

Ο κ. Γιαννάκης τόνισε ότι αυτά τα έργα υλοποιούνται προς όφελος των δημοτών και όχι εις βάρος τους, εξηγώντας ότι οι μικρές αυξήσεις στα τέλη είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

“Πιστεύω,” κατέληξε ο κ. Γιαννάκης, “ότι τα μέτρα αυτά ικανοποιούν τόσο το Δήμο όσο και τους δημότες.”

 

Οι αντιδράσεις

Η συζήτηση για την αύξηση των αρδευτικών τελών προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αρκετές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ηλίας Ιακωβίδης, κατήγγειλε ότι το αυξημένο κόστος ενέργειας μετακυλίεται στους πολίτες. “Το χρηματιστήριο ενέργειας ευθύνεται. Χρήματα πρέπει να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι από τις τσέπες των δημοτών,” τόνισε, ζητώντας από τον Δήμο να διεκδικήσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Η δημοτική σύμβουλος κα Ζωγράφου σημείωσε ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει κυβερνητικές πολιτικές, που επιβαρύνουν τους πολίτες. “Το 95% των φόρων σηκώνεται από τον λαό και μόλις το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο. Η δημοτική αρχή είναι το μακρύ χέρι του κράτους και συνεχίζει να μεταφέρει τα βάρη στους αγρότες,” είπε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε, αντί για αυξήσεις, να υπάρξουν μειώσεις στα τέλη και καλύτερη συντήρηση του δικτύου.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι, αν και συμφωνεί με την ανάγκη διεκδικήσεων, ο Δήμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πρακτικές λύσεις: “Η διαχρονική στρατηγική μας είναι να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα κόστη μας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μειώσεις δαπανών και είναι ένα πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του δικτύου.”

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος επίσης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών: “Η χρονιά φέτος ήταν καταστροφική για όλους μας και για όλες τις καλλιέργειες, με εξαιρεση ένα ακτινίδιο. Δεν νοείται σε μια χρονιά που η παραγωγή είναι τουλάχιστον 50% κάτω και οι τιμές έχουν πάει στα τάρταρα να ζητάτε μια αύξηση 30% στα αρδευτικά τέλη”, είπε ο Πρόεδρος των Αγροτών. αναφέρθηκε επίσης στο “Προβληματικό” όπως το αποκάλεσε δίκτυο της Μελίκης. “Οι αγρότες θέλουν να ποτίσουν τις παραγωγές τους και δεν έχουν νερό το καλοκαίρι. Χαλούν οι παραγωγές τους επειδή δεν υπάρχε νερό και εμείς ερχόμαστε και τους ζητάμε αυξήσεις. Ας βελτιστοποιήσουμε τα αρκευτικά μας και μετά το βλέπουμε”

Η πρόταση του Συλλόγου όπως την εξέφρασε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος ήταν μηδενική αύξηση. “Ειδικά για φέτος, ούτε ένα σεντς αύξηση”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννάκης αντέτεινε ότι το δίκτυο της Μελίκης δεν είναι προβληματικό αλλά ιδιόρρυθμο.

Η τελική απόφαση

Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε η νέα πρόταση να σταλεί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για αξιολόγηση βιωσιμότητας. Εφόσον λάβει θετική εισήγηση, θα συζητηθεί εκ νέου στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική ψήφιση.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version