Στο νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή Νewsroom και τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιώργο Σιαδήμα. Όπως είπε πρόκειται για «καίριο σημασίας ζήτημα που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση» Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Περικλής Γκόγκας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το κενό που έρχεται να καλύψει μια τέτοια μεταρρύθμιση.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

«Προσωπική μου άποψη και πεποίθηση είναι κάτι το οποίο δεν προέρχεται τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι αυτού του είδους το νομοθέτημα, έτσι όπως εμφανίστηκε χθες από τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρωθυπουργό και αναλύθηκε μετά, είναι ένα καίριο σημασίας ζήτημα που έρχεται να καλύψει, κατά τη γνώμη μου, ένα μεγάλο κενό στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Και να πω το εξής ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, εγώ ξεκίνησα από φοιτητής και έφτασα με την τιμή των συναδέλφων να είμαι πρύτανης στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την ίδρυση αυτών των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με ιδρύματα της αλλοδαπής. Η ουσία είναι ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι τόσο ψηλά και τόσο ανεξάρτητο που τέτοιες φοβικές τάσεις, ιδεοληψίες και ιδεολογικές αντιλήψεις του ’50 και του ’60 κρατούσαν πίσω, κατά τη γνώμη μου, πίσω την ανώτατη εκπαίδευση».

Ακόμα ο κ. Παπαϊωάνου τόνισε τη σημασία του να έχει κάποιος τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα νέα παιδιά στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το κενό που έρχεται να καλύψει μια τέτοια μεταρρύθμιση»

Από την πλευρά του ο κ. Γκόγκας σημείωσε ότι «καταρχάς αυτός που δεν θα μπει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αν είναι να πάει να μπει σε κανένα άλλο καλό πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να μπει ούτε εκεί. Γιατί αν ήταν καλός καλός μαθητής θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Άρα λοιπόν θα πάει σε ένα κατώτερο πανεπιστήμιο που θα παίρνει φοιτητές κατώτερης ποιότητας εξ’ ορισμού, έτσι όπως το λέμε. Εγώ επίσης δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το κενό που έρχεται να καλύψει μια τέτοια μεταρρύθμιση[…] Έχουμε ήδη πάρα πολλά πανεπιστήμια, έχουμε πάρα πολλά τμήματα με πάρα πολλούς φοιτητές, που δημιουργεί προβλήματα ανεργίας και χαμηλών αμοιβών στους φοιτητές μας. Και τώρα πάμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας καινούργια πανεπιστήμια. Μου φαίνεται λίγο χαζό όλο αυτό».

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «για το θέμα του ότι δεν θα φεύγουν φοιτητές στο εξωτερικό, σε οποιαδήποτε χώρα υπάρχουν ιδιωτικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, σε όλες τις χώρες φεύγουν φοιτητές στο εξωτερικό και είναι καλό αυτό.
Διεθνοποίηση να ανοίγουν τα μυαλά τους, να πηγαίνουν, βλέπουν κάτι διαφορετικό».

Ολόκληρη η συνέντευξή τους στο βίντεο που ακολουθεί:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version