Σε διπλασιασμό των επιλέξιμων για επιδότηση στεγαστικών δανείων οδηγεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναπροσαρμογή σε υψηλότερα κατά 30% επίπεδα των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων ένταξης στη δράση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, η περίμετρος του προγράμματος από τους 25.000 ωφελούμενους θα αυξηθεί στους 45.000.

Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ελάφρυνσης των νοικοκυριών που πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2% μέχρι και τις αρχές του 2022, το μέσο κόστος στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια έχει πλέον αναρριχηθεί στη ζώνη του 5%, οδηγώντας σε αύξηση των μηνιαίων δόσεων έως και κατά 40% – 45% για όσους έχουν επιλέξει προϊόν με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στόχο των προωθούμενων αλλαγών αποτελεί η διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα λάβουν επιχορήγηση, μιας και έως σήμερα η ζήτηση από τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότεροι από 2.000 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Πρόκειται περίπου για το 10% των δικαιούχων που υπολογιζόταν κατά τον σχεδιασμό του σχήματος στα τέλη της περυσινής χρονιάς ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα αδιάθετα κονδύλια που κατά τα φαινόμενα θα προκύψουν, αλλά και η ανάγκη για προστασία περισσότερων δανειοληπτών, οδήγησαν στην απόφαση για χαλάρωση των κριτηρίων.

Ο προβληματισμός
Τραπεζικές πηγές δηλώνουν πάντως τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς θεωρούν ότι ένας μεγάλος αριθμός πελατών τους είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει τελικά στην υποβολή αίτησης.

Κι αυτό διότι η λήψη της επιδότησης προϋποθέτει την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αυτός είναι σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο βασικός λόγος της χαμηλής συμμετοχής των δανειοληπτών έως σήμερα στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ακόμη και μετά την αναπροσαρμογή των πλαφόν μένει εκτός στήριξης ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, με ετήσια εισοδήματα της τάξης των 30.000 – 50.000 ευρώ, που αναμένεται να ζοριστεί για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη, καθώς η έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δεν διαφαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παρέμβαση για την προστασία όσων θα μείνουν και αυτή τη φορά εκτός μέτρων στήριξης.

Οι όροι του προγράμματος
Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το διευρυμένο σχήμα προστασίας μέχρι τη νέα προθεσμία της 31ης Ιουλίου, θα κερδίσουν επιδότηση ίση με το 50% της αύξησης της δόσης τους σε σύγκριση με την 30η Ιουνίου 2022, για 12 μήνες.

Για παράδειγμα, σε ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 90.000 ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, διάρκειας 15 ετών, με επιτόκιο ίσο με το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 2%, η μηνιαία δόση από τα 580 ευρώ έχει πλέον αναρριχηθεί στα 700 ευρώ.

Μέσω της δράσης ο δανειολήπτης του παραδείγματος θα κερδίζει επιδότηση ίση με το 50% της αύξησης των 120 ευρώ, ήτοι 60 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Εάν τα επιτόκια, άρα και οι δόσεις, αυξηθούν περαιτέρω, το ποσό της επιχορήγησης θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα μετά την αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων θα είναι τα εξής:

1. Εισοδηματικό κριτήριο
· Έως 9.100 για άγαμους

· Έως 13.650 ευρώ για νοικοκυριά με 2 μέλη

· Έως 18.200 ευρώ για νοικοκυριά με 3 μέλη

· Έως 22.750 ευρώ για νοικοκυριά με 4 μέλη

· Έως 27.300 ευρώ για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα μέλη

2. Αξία ακίνητης περιουσίας
· Έως 156.000 ευρώ για άγαμους

· Έως 175.500 ευρώ για νοικοκυριά με 2 μέλη

· Έως 195.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 μέλη

· Έως 214.500 ευρώ για νοικοκυριά με 4 μέλη

· Έως 234.000 ευρώ για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα μέλη

3. Καταθέσεις
· Έως 7.000 ευρώ για άγαμους

· Έως 10.500 ευρώ για νοικοκυριά με 2 μέλη

· Έως 14.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 μέλη

· Έως 17.500 ευρώ για νοικοκυριά με 4 μέλη

· Έως 21.000 ευρώ για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα μέλη

Πέραν των ανωτέρω θα πρέπει το δάνειο:

– Να είναι στεγαστικό ή μικρών επιχειρήσεων με υποθήκη την α΄ κατοικία

– Να μην εμφανίζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος

– Να έχει χορηγηθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022

 

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version