Παρασκευή, 5 Ιουλίου

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το 2007, η Χάιντενχαϊμ ανακοίνωσε την απόλυση του τότε προπονητή της και προσέλαβε ως υπηρεσιακό τον Φράνκ Σμίντ. Τι ενδιαφέρον έχει το τι έκανε μια ερασιτεχνική ομάδα της Γερμανίας πριν 17 χρόνια; Αν αναλογιστούμε πως η Χάιντενχαϊμ κατάφερε με προπονητή τον Σμίντ να πάρει φέτος ένα εισιτήριο για το Conference League, μεγάλο!
Τη σεζόν 2008/09 κατέκτησε την άνοδο στην Τρίτη κατηγορία και μπήκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εκεί, παρέμεινε για πέντε χρονιές, έχοντας καλή παρουσία, προτού κατακτήσει ακόμη μία άνοδο και βρεθεί στη Bundesliga 2. Αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου για 9 διαδοχικές σεζόν, ώσπου πέρσι πραγματοποίησε το μεγάλο άλμα και κατάφερε να προβιβαστεί στη Bundesliga. Μάλιστα, αυτό έγινε επεισοδιακά, καθώς την τελευταία αγωνιστική σκόραρε δις στις καθυστερήσεις, καταφέρνοντας να κερδίσει τη Ρέγκενσμπουργκ και να εξασφαλίσει την απευθείας άνοδο.
Φέτος, βρίσκεται για πρώτη φορά στη κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας κι ενώ όλοι θα περίμεναν να βρεθεί στη μάχη της παραμονής, κατάφερε να εξασφαλίσει την όγδοη θέση και να λάβει ένα εισιτήριο για το Conference League.

Μια πόλη 50.00 κατοίκων,ένα γήπεδο 15.000 θέσεων
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του επιτεύγματος, πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα. Το Χάιντενχαϊμ είναι μια μικρή Γερμανική πόλη της Γερμανίας με μόλις 49.626 κατοίκους. Η έδρα της είναι η «Voith Arena», η οποία μετά την ανακαίνιση του 2013 μπορεί να φιλοξενήσει 15.000 θεατές.

Οι δύο εβδομάδες έγιναν 17 χρόνια
Από το μακρινό 2007 λοιπόν, στον πάγκο βρίσκεται ο Φράνκ Σμίντ και η ιστορία του είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Γεννημένος στο Χάιντενχαϊμ, αρχηγός ως ποδοσφαιριστής στην τοπική ομάδα και φυσικά προπονητής της.
Λίγους μήνες αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, είδε την ομάδα να τον καλεί ως υπηρεσιακό προπονητή, εωσότου βρει τον επόμενο τεχνικό. Η αρχική προσέγγιση έγινε για να καθίσει στον πάγκο μόνο για 2-3 εβδομάδες. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, παραμένει εκεί κι έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα όχι απλά στη μεγάλη κατηγορία, αλλά στην Ευρώπη.
Πριν βρεθεί στους πάγκους , το επάγγελμα του ήταν ασφαλιστής, όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε στο να αφήσει τη ασφαλή δουλειά του και να αφοσιωθεί στην προπονητική.
Τα επιτεύγματα του ως προπονητής είναι εξαιρετικά κι έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι που είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού. Η επιτυχία βέβαια δεν τον άλλαξε, καθώς πάντα βάζει μπροστά την ομάδα.
Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή στο Γερμανικό ποδόσφαιρο, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι η Σμιντ FC, αλλά η Χάιντενχαϊμ FC. Φυσικά είναι μια επιβεβαίωση της δουλειάς μου, αλλά επίσης με ενοχλεί: το πρόσωπό μου είναι σε όλα. Τι γίνεται όμως με την προπονητική μου ομάδα, με την οποία συνεργάζομαι τόσο καιρό; Μια τέτοια επέτειος, όπως έχω τονίσει συχνά, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για μένα, είναι μια αναγνώριση για όλους μας και όχι μόνο για μένα»

Δεν της έφτανε η παραμονή
Η φετινή σεζόν ήταν η παρθενική της Χάιντενχαϊμ στη Bundesliga και θα ήταν απολύτως λογικό αρκεστεί στην παραμονή. Ο Σμίντ βέβαια είχε διαφορετική άποψη και στο φινάλε της σεζόν η ομάδα του έκανε μια εξαιρετική πορεία, εξασφαλίζοντας την όγδοη θέση και το εισιτήριο για το Conference League. Στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές του γερμανικού πρωταθλήματος, η Χάιντενχαϊμ υπέστη μόλις μία ήττα (3-4-1), κερδίζοντας μεταξύ άλλων τη Μπάγερν Μονάχου και δείχνοντας πως δεν της αρκούσε η παραμονή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version