Στη νέα ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων πρόκειται να ενταχθούν και οι οφειλές στους Δήμους, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας χθες Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΙ.
Όπως επισήμανε, «η ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας θα μπορούν να ρυθμιστούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε έως 72 μηνιαίες δόσεις όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Η νέα ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και σε αυτή μπορούν να ενταχθούν όσοι δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από 37 έως 72 μηνιαίες δόσεις.
Διαγραφή παλαιών χρεών
Η ένταξη των χρεών προς τους Δήμους στη νέα ρύθμιση, φαίνεται να συνδυάζεται με το «σβήσιμο» παλαιών χρεών που είχαν …γεννηθεί πριν από το 2012.
Με διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, διαγράφονται τα παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε 5 χρόνια.
Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις στη διάρκεια 14 ετών.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τις νέες διατάξεις, ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.
• Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.
Η διάταξη ορίζει ότι οι Δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή, τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).
Για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους ΟΤΑ εισάγονται διατάξεις μεταβατικής ισχύος οι οποίες προβλέπουν:
• Την διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
• Την δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας (μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου) οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
#pgnews #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ