Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων προχωράει από σήμερα το βράδυ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από το πρόβλημα που διαπιστώθηκε στους δύο από τους τέσσερις τένοντές της, μεταξύ του έκτου και έβδομου βάθρου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας ελήφθη από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης.
«Οι ζημιές αφορούν σε σοβαρές ρωγμές που διαπιστώθηκαν κατά την -εκτεταμένη και αναλυτική με ειδικό εξοπλισμό- τεχνική επιθεώρηση που πραγματοποίησαν το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, ο μηχανικός της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Παναγιώτης Πανέτσος με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο.
Σύμφωνα με τον κ. Κατάκαλο, οι ζημιές που προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους, προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τους 350 τόνους τοπικά» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις 9 Μαρτίου, με αφορμή την επιθεώρηση που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης, Γεώργιος Κασαπίδης, στις εργασίες ενίσχυσης του συγκεκριμένου τμήματος της γέφυρας, από κοινού με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο.
Οι εργασίες ενίσχυσης -αναφερόταν στην ανακοίνωση- θα διαρκέσουν όλο τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να δοθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία η γέφυρα (σ.σ. με βάση νεώτερες πληροφορίες, ωστόσο, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής επισήμως, δεν αποκλείεται να παραταθούν).
Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η τελευταία επιθεώρηση της γέφυρας είχε γίνει το 1995, έπειτα από τον σεισμό του Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ενώ «μετά τις εργασίες επισκευής των σοβαρών ρωγμών, θα ακολουθήσει μεγάλη συνολική συντήρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων».
Υπενθυμίζεται ότι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, που δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους σχεδόν 1,4 χιλιομέτρων. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων.