Άρθρο της Αρχοντίας Σιδηροπούλου
Senior auditor I, KPMG Cyprus
Από μικρή θυμάμαι να με ιντριγκάρει το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και πως αυτό λειτουργεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Θυμάμαι έντονα την προσπάθειά μου να καταφέρω να συσχετίσω γεγονότα που συνέβαιναν ανά τον κόσμο και πώς αυτά, ενδεχομένως, θα μπορούσαν μετέπειτα να επηρεάσουν την κάθε χώρα και κατ’ επέκταση το κάθε κοινωνικό σύνολο σύμφωνα με τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να ικανοποιηθεί διαφορετικά η έμφυτη και έντονη αυτή περιέργειά μου παρά μόνο επιλέγοντας ως επαγγελματικό προσανατολισμό την οικονομική και λογιστική επιστήμη.
Επιλέγοντας τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο του εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή και έπειτα από πολυετείς σπουδές πάνω στους τομείς των οικονομικών, χρηματοοικονομικών και της λογιστικής, τις οποίες συνεχίζω ακόμη και σήμερα με την ίδια θέρμη, αντιλήφθηκα τη σημαντικότητα αυτής της κοινωνικής επιστήμης ακόμη και στην καθημερινότητα. Πολλοί θα αναρωτηθείτε για τον όρο “κοινωνική επιστήμη” που χρησιμοποίησα, αλλά στην πραγματικότητα τα οικονομικά και η λογιστική με την ευρεία έννοια είναι κοινωνικές και όχι θετικές επιστήμες. Πάρα το γεγονός ότι ασχολούνται με αριθμούς και συναρτήσεις, ο βαθύτερος σκοπός τους είναι η διασφάλιση και προστασία του κοινωνικού συνόλου μέσω της επικύρωσης της ακεραιότητας των επιχειρήσεων, η ανάλυση των κοινωνικών τάσεων και οι προβλέψεις των οικονομικών εξελίξεων. Στοιχεία, που αν τα σκεφτεί κανείς, είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα τόσο σε συνολικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Το επάγγελμα του εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή θα μπορούσε ίσως να οριστεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.
Προχωρώντας και εισερχόμενη στον ρολό του εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή, εδώ και δύο χρόνια, η κοινωνικότητα και η σημαντικότητα του συγκεκριμένου ρόλου επιβεβαιώθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και η έξαψη για γνώση και βαθύτερη κατανόηση του οικονομικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού συστήματος ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο. Ο τρόπος σκέψης και αντίληψης των γεγονότων που συμβαίνουν, καθημερινά και μη, διαφοροποιείται και αναλύεται σε ένα εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο επίπεδο από τη ματιά μιας εξωτερικής ελέγκτριας/λογίστριας.
Εκτός των προαναφερθέντων, το επάγγελμα ενός εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή εμπεριέχει πολλά περισσότερα ενδιαφέρονται χαρακτηριστικά. Ένα από τα βασικότερα, ίσως και ο λόγος επιλογής του συγκεκριμένου επαγγέλματος από την πλειονότητα, είναι οι χρηματικές απολαβές και η σταθερότητα. Άλλωστε, ένας από τους ρόλους ενός εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή είναι η διασφάλιση που παρέχει, κατ’ επέκταση είναι πολύ σημαντική η αντίστοιχη παροχή επαγγελματικής διασφάλισης προς το πρόσωπό του. Επιπλέον, ένα από τα πιο διασκεδαστικά στοιχεία που απαρτίζουν το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι τα επαγγελματικά ταξίδια. Η γνωριμία, η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και απόψεων με εξαιρετικά ενδιαφέροντες επιχειρηματίες και συναδέλφους ανά τον κόσμο, η απασχόληση και η κατανόηση των διαφορετικών επιχειρήσεων και οργανισμών κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα εξαιρετικά συναρπαστικό.
Η προσοχή στην λεπτομέρεια και στην ποιότητα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που βοηθούν στην επιτυχία των στόχων των επιχειρήσεων και οι νέες τεχνολογίες που συνεχώς εισέρχονται στον κλάδο δημιουργούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο όχι μόνο αφήνει χώρο αλλά έως και υποχρεώνει τους επαγγελματίες του κλάδου σε συνεχή προσαρμογή, εξέλιξη και βελτίωση τόσο σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες τα χαρακτηριστικά που κάνουν το συγκεκριμένο επάγγελμα τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό, όμως θα ήμουν άδικη να μην αναφερθώ στις δυσκολίες και προκλήσεις που το χαρακτηρίζουν. Άλλωστε, όπως και τα πάντα γύρω μας αντιπροσωπεύονται πάντοτε από δύο οπτικές, έτσι και το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Δυσκολίες και προκλήσεις που χαρακτηρίζουν το επάγγελμα ενός εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή και που για να είμαι ειλικρινής οι περισσότεροι γνωρίζουν, είναι, καταρχάς, η ανάληψη μεγάλης ευθύνης. Μάλιστα, οι εξωτερικοί ελεγκτές/λογιστές μπορεί να είναι και προσωπικά υπεύθυνοι και υπόλογοι για ενδεχόμενα λάθη. Άλλωστε, είναι εκείνοι που παρέχουν διασφάλιση στο πως μια επιχείρηση συμμορφώνεται βάση των εκάστοτε κανονισμών και νόμων μιας χώρας. Επιπλέον, οι αυξημένες ώρες εργασίας λόγω των αυστηρών προθεσμιών υποβάλλουν τους επαγγελματίες τους χώρου κάτω από εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα άγχους και δημιουργούν δυσκολία στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συνεπώς, η ιεραρχία προτεραιοτήτων είναι μια βασική αρετή που αντιπροσωπεύει τους επαγγελματίες.
Μιλώντας για αρετές θα ήθελα να τονίσω πως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα τόσο ξεχωριστό, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι οι ποιότητες που οφείλουν να έχουν όσοι ενδιαφέρονται να το ακολουθήσουν, όπου πολλές από αυτές δεν καλλιεργούνται παρά είναι έμφυτες. Η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία, η ομαδικότητα, η κριτική σκέψη, η ανάληψη ευθύνης και η συνεχής τάση για μάθηση είναι οι “χρυσές αρετές” που ξεχωρίζουν τους εξαίρετους επαγγελματίες του χώρου.
Συνοψίζοντας, τα οφέλη του επαγγέλματος του εξωτερικού ελεγκτή/λογιστή, προσωπικά πιστεύω, πώς υπερτερούν κατά πολύ των δυσκολιών και προκλήσεων και είναι ικανά να εξελίσσουν τον κάθε επαγγελματία ξεχωριστά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.