«Χειρουργική» επιχείρηση στη Γάζα πραγματοποίησαν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (26/10) όπως έκανε γνωστό ο ισραηλινός στρατός, σε μία κίνηση – προοίμιο της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης.
Τα τανκς και τα οχήματα πεζικού έπληξαν «πολυάριθμους τρομοκρατικούς πυρήνες της Χαμάς, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων» καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, προτού εξέλθουν από τη Γάζα και επιστρέψουν στο Ισραήλ, ανέφερε η Jerusalem Post, επικαλούμενη το ραδιόφωνο του στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μια «σχετικά μεγάλη» χερσαία εισβολή, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδρομή από τότε που το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από τον θύλακα πριν από μια προγραμματισμένη εισβολή σε πλήρη κλίμακα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την Τετάρτη (25/10) ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης, λέγοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με συναίνεση.
«Δεν θα δώσουμε καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα σχετικά με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα», είπε, ενώ υπογράμμισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξουδετερώσει ως τώρα «χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς».
Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις για να διερευνήσουν θέσεις της Χαμάς και να συλλέξουν πληροφορίες για ομήρους.
Την ίδια ώρα, μεγάλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε πολλά κτήρια στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, προκαλώντας την κατάρρευσή τους και το θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων.
Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται οι προσπάθειες διασωστών και πολιτών απεγκλωβισμού από τα ερείπια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Λίβανο σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».
Σε μία άλλη εξέλιξη πυρήνες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ επιτέθηκαν σύμφωνα με την Haaretz στην αεροπορική βάση Αιν αλ Ασάντ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ.
Ανθρωπιστική κρίση και διπλωματία
Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα με τον φόβο της γενικευμένης εξάπλωσης των εχθροπραξιών να παραμένει πραγματοποιούνται ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν έχει τέλος και η διπλωματία αδυνατεί να δώσει λύση.
Μείζον παραμένει και το θέμα των ομήρων με τον πρέσβη του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτζοχ να λέει ότι το Ισραήλ «δίνει μια ευκαιρία» στις τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχείς είναι και οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του ΟΗΕ, οι οποίες δεν έχουν καμία κατάληξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα απευθύνουν έκκληση για «ανθρωπιστική παύση» των βομβαρδισμών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η παροχή τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών στους Παλαιστίνιους σε πολλές περιπτώσεις.
Το κείμενο προέέκυψε μετά από αυτό που ένας διπλωμάτης περιέγραψε ως «δύσκολες συζητήσεις» μεταξύ των κρατών μελών που πέρασαν μέρες διαφωνώντας για το ποια ορολογία να χρησιμοποιήσουν σε σχέση με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Στον ΟΗΕ τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία απέτυχαν να περάσουν ψηφίσματα για τη σύγκρουση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη (25/10).
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Μέση Ανατολή, ενώ το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να εγκριθεί. Δεν κατάφερε να απαιτήσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την εξέταση.