Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, είχε χθες ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης

    Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2026 12:18 ΜΜ

    Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: Ο απολογισμός της 50ήμερης κινητοποίησης – Δεσμεύσεις και ανοιχτά μέτωπα

    Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2026 7:36 ΜΜ

    Θετική αποτίμηση του έργου του Δήμου Νάουσας στη σύσκεψη της Ειδικής Γραμματείας Ζώων Συντροφιάς

    Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2026 6:13 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, είχε χθες ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης
    • Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: Ο απολογισμός της 50ήμερης κινητοποίησης – Δεσμεύσεις και ανοιχτά μέτωπα
    • Θετική αποτίμηση του έργου του Δήμου Νάουσας στη σύσκεψη της Ειδικής Γραμματείας Ζώων Συντροφιάς
    • Η Γουμένισσα ως βιωμένος τόπος – Μια κοινότητα που μαθαίνει να αφηγείται τον εαυτό της
    • Κλειστό τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου το ΚΕΠ της Αλεξάνδρειας λόγω μετακόμισης
    • ‘Ένα έκθεμα – Μια ιστορία” από το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας
    • Παραίτηση του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Σάββα Τσιχλακίδη
    • Γ. ΑΥΤΙΑΣ ΣΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ»
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Κυριακή, 18 Ιανουαρίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»Ελαιόλαδο: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές

    Ελαιόλαδο: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 12:40 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023. Στην συνέντευξη συμμετείχαν οι υφυπουργοί, Μάξιμος Σενετάκης και Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπος Μελισσινός. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    «Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

    Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis».

    Σκρέκας: «Η αγορά δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε»

    Το πλαφόν θα φέρει ελλείψεις

    Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Από την άλλη, «εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά».

    Πρόσθεσε ότι «τότε δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρα όπως η Ουγγαρία που έβαλε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».

    Όσον αφορά την πώληση περσινού ελαιολάδου που αγοράστηκε φθηνότερα από τους τυποποιητές και η τιμή στο ράφι εκτοξεύτηκε σαν να αγοράστηκε με τις φετινές υψηλότερες τιμές, ο κ. Σκρέκας είπε: «και στην Ισπανία περσινό λάδι πουλάνε και κάνει 9 ευρώ, και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Εάν βάλουμε πλαφόν, όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον παραγωγό εκεί θα πουλήσει και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι. Όλοι θέλουμε να μειωθεί η τιμή και αν μπορούσαμε να το πετύχουμε θα το είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι χώρες για διατίμηση. Αλλά πρώτον απαγορεύεται η διατίμηση και δεύτερον θα έφευγε όλο το λάδι από τις χώρες και θα πήγαινε στον υπόλοιπο κόσμο».

    Έλεγχοι στους τυποποιητές

    Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, για να διαπιστωθεί εάν πουλάνε πάνω από το περιθώριο κέρδους του 2021 παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. «Και θα συνεχίσουν να ελέγχονται και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τα βαριά πρόστιμα που ανακοινώνουμε. Καμία άλλη χώρα δεν επέβαλε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην Ευρώπη», σημείωσε.

    Το πλαφόν απέδωσε

    Αναφορικά με το συνολικό πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε «το μεεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την ελληνική οικογένεια η ακρίβεια» και επανέλαβε ότι «πρόκειται για πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό» και πως «εν πολλοίς επηρεαζόμαστε από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

    Επεσήμανε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έχει αποδώσει. «Για αυτό έχουμε αποπληθωρισμό στο γάλα, για αυτό συμμετέχουν πολλές εταιρείες στη μείωση των τιμών κατά 5%», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 5.000 κωδικοί και «φόσον υπάρξουν ευρήματα θα το γνωρίζετε πολύ σύντομα».

    Εξήγησε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν ξεκίνησε νωρίτερα, γιατί, κατά τον ίδιο «το 2021 και το 2022 είχαμε αυξήσεις στις τιμές στο ράφι επειδή υπήρχαν πραγματικές αυξήσεις στο κόστος. Τώρα βλέπουμε ότι πέφτει το κόστος και οι τιμές παραμένουν στο ύψους τους. Τώρα είναι που μπορεί να έχουμε πληθωρισμό απληστίας και πάμε και κάνουμε ελέγχους και έχουμε ευρήματα. Τώρα θα αποδώσουν οι έλεγχοι».

    Τέλος, σε ό, τι αφορά το καλάθι του καταναλωτή, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «το καλάθι πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Άρα εφόσον αποδίδει θα το συνεχίσουμε».

    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΙΜΕΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΡωσία: Πρόβα «μεγάλης» πυρηνικής επίθεσης υπό το βλέμμα του Πούτιν
    Next Article Επίδομα θέρμανσης: Όροι και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους – Αναλυτικά οι ημερομηνίες των πληρωμών

    Σχετικές αναρτήσεις

    IRIS: Αλλάζουν από σήμερα τα όρια συναλλαγών – Τι ισχύει για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες

    Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2026 10:31 ΠΜ

    Δεύτερη ευκαιρία να πάρουν πίσω το σπίτι τους όσοι το έχασαν από τράπεζες και servicers

    Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2026 12:03 ΜΜ

    Νέο πρόγραμμα 37 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας ανέργων 18–29 ετών

    Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2025 8:57 ΠΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.