Τα καύσιμα «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών καθώς παρά τις διακυμάνσεις που καταγράφονται ανά διαστήματα, οι τιμές, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, διατηρούνται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.
Οι εκάστοτε εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στην αγορά των καυσίμων, όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις για μείωση της παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ, έχουν άμεσο αντίκτυπο κάθε φορά στις τιμές που διαμορφώνονται και για τον τελικό καταναλωτή.
«Πονοκέφαλος» για τους οδηγούς η τιμή της βενζίνης
Ενδεικτική είναι η πορεία της τιμής της βενζίνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – την ίδια στιγμή που και η ζήτηση ήταν αυξημένη- μετά την ανακοίνωση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής. Η απλή αμόλυβδη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, κόστιζε κατά μέσο όρο πανελλαδικά, την 1η Ιουλίου 1,863 ευρώ το λίτρο, την 1η Αυγούστου είχε ανέβει στα 1,954 ευρώ το λίτρο ενώ την 1 Σεπτεμβρίου έφτασε στα 1,994 ευρώ το λίτρο.
Στις 12 Σεπτεμβρίου η απλή αμόλυβδη ξεπέρασε εκ νέου το «ψυχολογικό φράγμα» των 2 ευρώ πανελλαδικά καθώς διαμορφώθηκε στα 2,006 ευρώ λίτρο ενώ συνέχισε την ανοδική της πορεία έως τις 20 Σεπτεμβρίου που έφτασε τα 2,043 ευρώ το λίτρο.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης είχε πέσει κάτω από τα 2 ευρώ στα 1,959 ευρώ το λίτρο ενώ τη δεύτερη εβδομάδα στα 1,898 ευρώ το λίτρο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τους οδηγούς δεν παραμένει σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου δηλαδή, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφωνόταν στα 1,749 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν την ανησυχία σχετικά με την αντίδραση των διεθνών αγορών καυσίμων το προσεχές διάστημα και αντίστοιχα, την εξέλιξη των τιμών.
Ανησυχία για τη θέρμανση του χειμώνα
Στο πλαίσιο αυτό, έντονος είναι ο προβληματισμός των καταναλωτών όσο οδεύουμε προς το χειμώνα σχετικά και με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου κατά μέσο όρο πανελλαδικά στα 1,39 ευρώ το λίτρο ενώ η τιμή μειώθηκε ανά περίπτωση λόγω των εκπτώσεων που προχώρησαν ξεχωριστά, εταιρείες του κλάδου. Σημειώνεται πως το 2022 η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί στα 1,41 ευρώ το λίτρο ωστόσο στην ελάφρυνση των καταναλωτών είχε συμβάλει η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία από πλευράς κυβέρνησης καθώς και η μείωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.
Την επόμενη εβδομάδα μετά την «πρεμιέρα», η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφωνόταν στις 18 Οκτωβρίου 2023 στα 1,420 ευρώ το λίτρο ενώ στις 23 Οκτωβρίου στο 1,427 το λίτρο. Σε διάστημα δύο εβδομάδων δηλαδή, οι καταναλωτές που έκαναν τις παραγγελίες για τη θέρμανση του χειμώνα πλήρωσαν ακριβότερα σε σχέση με όσους έσπευσαν από τη πρώτη μέρα. Την ίδια στιγμή που οι καιρικές συνθήκες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δεν προδιαθέτουν τους καταναλωτές ώστε μεριμνήσουν για τη θέρμανση του σπιτιού τους, η ανησυχία λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή οδηγεί ορισμένους στο να προχωρούν σε παραγγελίες για να γεμίσουν τις άδειες δεξαμενές τους, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς καυσίμων.
Πέραν όμως της επιβάρυνσης των οδηγών από την τιμή της βενζίνης και των καταναλωτών για τη θέρμανση του χειμώνα, ανησυχία επικρατεί τόσο σχετικά και με τα προϊόντα που παράγονται από πετρέλαιο καθώς η άνοδος των καυσίμων έχει επιπτώσεις τόσο στη διαμόρφωση των τιμών τους, όσο στο μεταφορικό κόστος που επίσης επιφέρει αύξηση των τιμών.
Ρομίνα Νικηφόρου – CNN Greece