Εποικοδομητική και άκρως σημαντική ήταν η συμμετοχή του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, στις εργασίες της «4ης Συνάντησης Πολιτισμός 2030» στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πλαίσιο του νέου θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελλάδος».
Εκδηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του στην καινούργια προσπάθεια η οποία στοχεύει ισότιμα στην πολιτιστική ανάπτυξη όλων των περιφερειακών πόλεων, ανεξαρτήτως μεγέθους ή πρόθεσης διεκδίκησης του τίτλου της ΠΠΕ, ο Δήμαρχος Βέροιας χαιρέτισε τον νέο θεσμό και εξέφρασε το ενδιαφέρον της μακεδονικής πόλης για τη διεκδίκηση τόσο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελλάδας όσο και εκείνου της Ευρώπης, ενδιαφέρον που πηγάζει από την εξωστρέφεια που τη διέπει. Ο κ. Βοργιαζίδης παρουσίασε την Βέροια, τη Μικρή Ιερουσαλήμ όπως είναι γνωστή, την πόλη του Φίλιππου και του Αποστόλου Παύλου με τον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τις παραδοσιακές γειτονιές της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας, μια πόλη όπου το φυσικό με το αστικό περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά.
Η παρουσίαση του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελλάδος» έγινε από την κα Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Λάρνακα 2030 – Υποψήφια Πόλη» και τον κ. Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή «Ελευσίνα ‘20-’23». Παράλληλα οι Δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Βοργιαζίδης και Ζαμπούκης μίλησαν για τη σημασία του υπάρχοντος πολιτισμικού κεφαλαίου των περιφερειακών πόλεων και τις δυνατότητες ανάπτυξής του.
Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, στην τοποθέτησή του τόνισε τον ρόλο των ανεξάρτητων φορέων στην υποστήριξη της νέας πρωτοβουλίας ενώ τέλος τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις της περιφέρειας και οι δημιουργικές «βιομηχανίες» τοπικών καλλιτεχνών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και στην ενδυνάμωση της ταυτότητας ενός τόπου, παρουσίασε ο Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, κ. Γιάννης Τροχόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών.