Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό [ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)] για την ανάθεση της προμήθειας «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων άρδευσης δικτύου Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας», Κωδικός ΝUTS: EL 521, με προϋπολογισμό 1.774.000,00 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), 2.199.760,00 € με Φ.Π.Α. 24%.
Τα προς προμήθεια είδη κατατάσσονται στους ακόλουθους κωδικούς του Κοινού Λεξιλογίου Δημοσίων Συμβάσεων (CPV):
- 32441200-8 «Εξοπλισμός τηλεμετρίας και ελέγχου»
- 32441100-7 «Τηλεμετρικό Σύστημα Παρακολούθησης»
- 43323000-3 «Εξοπλισμός άρδευσης»
- 38411000-9 «Υδρόμετρα»
- 38127000-1 «Μετεωρολογικοί σταθμοί»
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την:
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία είκοσι επτά (27) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Άρδευσης (ΤΣΕΑ) στις Γεωτρήσεις και στα Αντλιοστάσια για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση) στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου στον Δήμο Αλεξάνδρειας. Στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και εγκαταστάσεις εξοπλισμού και λογισμικών του συστήματος τηλεελέγχου- τηλεχειρισμού, καθώς και η ενσωμάτωση των Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Άρδευσης σε μία ενιαία βάση λήψης των σημάτων.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού μέτρησης και τηλεμετάδοσης αγρο-μετεωρολογικών παραμέτρων με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από την συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας και κυρίως στον τομέα της άρδευσης για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.
Η αρχική εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τις κάτωθι εργασίες, όπως αυτές περιγράφονται στις προδιαγραφές που ακολουθούν:
- Λεπτομερής σχεδίαση του εξοπλισμού ελέγχου διαρροών, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο λογικής και φυσικής αρχιτεκτονικής (δικτύωσης και επεξεργασίας δεδομένων).
- Προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού που περιλαμβάνει:
α) Ρυθμιστές στροφών αντλητικών για τη παραγωγή μεταβλητής συχνότητας και τάσης, προκειμένου να ελέγχονται οι στροφές των ηλεκτροκινητήρων των αντλητικών συγκροτημάτων.
β) Ομαλούς εκκινητές αντλητικών στα οποία δεν απαιτείται ρύθμιση στροφών κατά τη λειτουργία τους.
γ) Πίνακες αυτοματισμού και Πίνακες ισχύος για ρυθμιστές στροφών ή ομαλούς εκκινητές.
δ) Μετρητές παροχής και πίεσης για την συνεχή μέτρηση και παρακολούθηση των στοιχείων ζήτησης νερού, παραγωγής των αντλιών και ορθής λειτουργίας των δικτύων.
ε) Εξοπλισμό Προγραμματιζόμενου Λογικού Ελεγκτή (PLC) για τη συγκέντρωση πληροφοριών, τηλέλεγχο – τηλεχειρισμό και διαχείριση της λειτουργίας των αντλιοστασίων άρδευσης.
στ) Eξοπλισμό τηλεπικοινωνιών για την επικοινωνία του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) με τους τοπικούς σταθμούς ελέγχου των αντλιοστασίων άρδευσης.
ζ) Αναλυτές ενέργειας για την συνεχή παροχή και παρακολούθηση λεπτομερών δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά και κατανάλωση του ηλεκτρικού εξοπλισμού. - Παράδοση και εγκατάσταση του λογισµικού που περιλαμβάνει:
α) Λογισμικό Επικοινωνιών για τη σύνδεση και ορθή αποστολή και λήψη των νέων συνιστωσών ελέγχου και χειρισμού των σταθμών ελέγχου με τον ΚΣΕ.
β) Λογισμικό τηλεελέγχου – τηλεχειρισµού SCADA για τη συλλογή των δεδομένων, την ενσωμάτωσή τους σε βάση δεδομένων και τη διάθεση αυτών σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα εφαρμογών για περαιτέρω επεξεργασία και λήψη αποφάσεων (διαβάθμιση συναγερμών, καταγραφή και παρακολούθηση γεγονότων, ιστορικά δεδομένα, στατιστικά δεδομένα, διαχείριση συντήρησης κλπ).
γ) Λογισμικό σχεσιακής βάσης δεδομένων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την συλλογή των μετρήσεων και των πληροφοριών από τους σταθμούς άρδευσης που είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα τηλελέγχου και τηλεχειρισμού.
δ) Λογισμικό Ενεργειακής Βελτιστοποίησης λειτουργίας Αντλιοστασίων το οποίο μέσω εκτέλεσης κατάλληλου αλγορίθμου θα συγκρίνει όλα τα δυνατά σενάρια λειτουργίας και θα αποφασίζει αυτόματα για την πραγματοποίηση καθορισμένων απομακρυσμένων χειρισμών (π.χ. εκκίνηση συγκεκριμένης γεώτρησης έναντι άλλης). Η λήψη της εκάστοτε απόφασης θα βασίζεται σε κριτήρια είτε σαφώς καθορισμένα από το χρήστη ή με γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου ώστε να επιτευχθεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, αποφυγή άσκοπων εκκινήσεων/διακοπών, ομοιόμορφη λειτουργία αντλιών και όσο το δυνατόν λιγότερες ανάγκες συντήρησης.
ε) Λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου, επεξεργασίας δεδομένων από μετρητές ενεργειακών παραμέτρων και καταχώρηση αυτών σε κατάλληλη βάση.
στ) Λογισμικό Συντήρησης Η/Μ Εξοπλισμού θα χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποιημένη διαχείριση της συντήρησης των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της υπηρεσίας. - Προσαρμογές και μετατροπές σε ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται για την πραγματοποίηση του έργου σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύνολο.
- Παράδοση σχεδίων. Παράδοση εγχειριδίων λειτουργίας και συντήρησης. Παράδοση τεκμηρίωσης. Εκπαίδευση του προσωπικού στις λειτουργίες, την υποστήριξη και τη συντήρηση του νέου ολοκληρωμένου συστήματος.
- Δοκιμαστική λειτουργία για ένα μήνα (30 ημέρες) – Παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.
- Εγγύηση καλής λειτουργίας. Παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 15η.12.2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00 μ.μ. και ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 21η.12.2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ., η οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί σύμφωνα με αντίστοιχα άρθρα του ν. 4412/2016.
Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής (άρθρο 86 του Ν. 4412/2016).
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι αποκλειστικές και ενδεικτικές τμηματικές προθεσμίες του έργου αναφέρονται στην Ε.Σ.Υ.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020” με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και συγκεκριμένα από την ΣΑ 082/1.
Ο Κωδικός ΣΑΕ του έργου είναι 082/1.
Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΚΥΡΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ