«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. Ωστόσο υπογράμμισε πως «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».
Μετέφερε την εκδοχή των κινεζικών αρχών που λένε ότι «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».
Επιπλέον πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».
Ερωτηθείς για την έξαρση κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη «κοπρανοστοματική οδό», σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι».
Τέλος, ο γνωστός καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν» τονίζοντας όμως πως οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.
Speaker 2:
Να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Την περασμένη εβδομάδα τώρα στατιστική που έχουμε ξεχάσει με βάση στοιχεία ότι είχαμε 27 νεκρούς από τον ιό την προπερασμένη είχαμε 50. Άρα είναι πράγματι μια πτωτική τάση ή ήταν απλά μια τυχαιότητα αυτό.
Speaker 3:
Κοιτάξτε, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από κονιάκ στην Ελλάδα, έχουμε πει ότι αναφέρονται όσοι πεθαίνουν με το κονιάκ. Είναι μια τάση η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται με την έξαρση και λογικά θα πρέπει να είναι πιθανό να δούμε έξαρση με την πτώση της θερμοκρασίας με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως ανησυχητικό ιδιαίτερα. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση και πιθανώς αποσυμπίεση, για μείωση δηλαδή της πίεσης που είχε το σύστημα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια πίεση όμως, ωστόσο που δεν πρέπει να την υποτιμάμε. Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά και πάλι είναι κάτι το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα εμάς τους επιστήμονες γιατί δημιουργεί προβλήματα στο σύστημα υγείας.
Speaker 2:
Ναι, συνηθίσαμε στα νούμερα. Δηλαδή 2 εβδομάδες old 50 + 27 77 νεκροί. Στη χώρα μας σκοτώνονται σε δύο εβδομάδες από οτιδήποτε. Αν πέθαιναν σε δύο βδομάδες 77 άνθρωποι θα γινόταν πανικός. Τώρα δεν είπα να γίνει πανικός, αλλά θα το δούμε σιγά σιγά. Αν είναι μια στατιστική αυτό.
Speaker 3:
Κοιτάξτε είναι. Θέλει πολλή συζήτηση αυτό για να το εξηγήσουμε. Οι θάνατοι οι οποίοι καταγράφονται. Αν δείτε πώς οι θάνατοι γίνονται κάθε εβδομάδας, πως σαν ποσοστό είναι μικρό, δείχνει το πόσο εκτεταμένη είναι η εξάπλωση του ιού αυτή τη στιγμή στην κοινότητα. Και το θέμα είναι ότι ο ιός δεν έφυγε ποτέ και είναι εκτεταμένη. Η εξάπλωσή του είναι αρκετά εκτεταμένη. Για έναν ιό ο οποίος δεν είναι εποχικός βέβαια, έχει αποδειχθεί πλέον ότι δεν εποχική Και βέβαια είναι πολύ υψηλότερα τα νούμερα από τα αντίστοιχα νούμερα άλλου ιού, όπως είναι η γρίπη. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, αλλά σας λέω δεν είναι κάτι το οποίο αυξάνει τη θνησιμότητα. Δεν έχουμε πλεονάζουσα θνησιμότητα αυτή τη στιγμή.