Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές

    Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 10:53 ΠΜ

    Τα αδέρφια Διονυσίου ενώνουν τις φωνές τους για τα “Παιδιά της Άνοιξης”. Συναυλία στην Πατρίδα

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 9:06 ΜΜ

    Συμμετοχή του “Εν Σώματι Υγιεί” στο ΒΙΚΟΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης 2025

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 6:39 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές
    • Τα αδέρφια Διονυσίου ενώνουν τις φωνές τους για τα “Παιδιά της Άνοιξης”. Συναυλία στην Πατρίδα
    • Συμμετοχή του “Εν Σώματι Υγιεί” στο ΒΙΚΟΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης 2025
    • ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη Μ. Χριστοδουλάκη στην Ημαθία για τη μείζονα σημασία του Νερού
    • Έως την Τρίτη 8 Ιουλίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας
    • Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημ. Αλεξάνδρειας για τη δράση συλλογής καπακιών
    • Νέα παρέμβαση στο Ανάκτορο των Αιγών πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ
    • Θέσεις εργασίας Οικονομολόγων και Λογιστών στην ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Παρασκευή, 4 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΕΛΛΑΔΑ»Τουρισμός: Αύξηση των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας

    Τουρισμός: Αύξηση των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας

    ΕΛΛΑΔΑ Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023 9:32 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Απογείωση του ελληνικού τουρισμού φανερώνουν τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023.

    Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 και παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5%.

    Σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι φέτος σημειώθηκαν 2,4 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις. Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.

    Οι αφίξεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 6,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 28,4%.

    Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 20,3%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,7% σε σχέση με πέρυσι και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατ.

    Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 2,9%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%, ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου καταγράφηκαν 90 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας επίσης αύξηση 2,7%.

    Προσγείωση των αφίξεων σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες

    Μοναδική παραφωνία οι αεροπορικές αφίξεις σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφηκε στους εν λόγω προορισμούς μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Στην Πελοπόννησο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 201 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 3,2% σε σχέση με πέρυσι.

    Σε ό,τι αφορά της Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 7,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, καταγράφηκαν 9,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +33,1%

    Σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι στο δεκάμηνο του έτους η χώρα είχε 2,4 εκαταμμύρια επιπλέον οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι σε σχέση με το 2019 υπάρχει ακόμα υστέρηση 14,4%.

    Ταξιδιωτικά έσοδα στο δεκάμηνο του 2023

    Στο μέτωπο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, όπως το δημοσιοποιεί το INSETE, τονίζεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17.919 εκατ ευρώ.

    Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι η ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση 11,3% των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.982 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7.459 εκατ. ευρώ.

    Δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων Ελλάδας και ανταγωνιστών-Οκτώβριος 2023

    Τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 85% και στην τρίτη θέση η Ιταλία και η Ισπανία με 84% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Τουρκία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78%.

    Γιατί η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες υστέρησαν φέτος σε σχέση με πέρυσι

    «Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προσέλκυσε λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022 και αυτός είναι ο λόγος που καταγράφεται η μικρή πτώση φέτος» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πολλάλης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. Μάλιστα κάνει λόγο για έλλειψη στρατηγικής στο μέτωπο των συμφωνιών με τις αεροπορικές εταιρείες τονίζοντας ότι στα πόστα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις ανάγκες της αγοράς.

    Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας έχει συμβάλλει στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, όπως εξηγεί. Αυτή την περίοδο οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου είναι σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμο έδαφος για το 2024 και να τονωθεί η επικοινωνιακή εικόνα της Πελοποννήσου στις αγορές του εξωτερικού.

    Σε ό,τι αφορά τέλος τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια των δυο εμβληματικών προορισμών της χώρας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά κατέγραψαν μείωση των αεροπορικών αφίξεων 5,2% και 8,6% αντίστοιχα. Φορείς των νησιών εστιάζουν στην καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν φέτος, που επηρέασε, όπως λένε, το τελικό αποτέλεσμα.

    ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΠ.Ε. Ημαθίας: Ο Εθελοντισμός για μια σύγχρονη κοινωνία
    Next Article Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Δεκεμβρίου

    Σχετικές αναρτήσεις

    Δυναμική Παρουσία της INFOPLAN στο 15ο Συνέδριο AI Connected Business World στην Αθήνα!

    Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2025 4:01 ΜΜ

    Συνολικά 643.703 ωφελούμενοι από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

    Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025 11:15 ΠΜ

    Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου 2025

    Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025 11:50 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2025 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.