Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές

    Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 10:53 ΠΜ

    Τα αδέρφια Διονυσίου ενώνουν τις φωνές τους για τα “Παιδιά της Άνοιξης”. Συναυλία στην Πατρίδα

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 9:06 ΜΜ

    Συμμετοχή του “Εν Σώματι Υγιεί” στο ΒΙΚΟΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης 2025

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 6:39 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές
    • Τα αδέρφια Διονυσίου ενώνουν τις φωνές τους για τα “Παιδιά της Άνοιξης”. Συναυλία στην Πατρίδα
    • Συμμετοχή του “Εν Σώματι Υγιεί” στο ΒΙΚΟΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης 2025
    • ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη Μ. Χριστοδουλάκη στην Ημαθία για τη μείζονα σημασία του Νερού
    • Έως την Τρίτη 8 Ιουλίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας
    • Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημ. Αλεξάνδρειας για τη δράση συλλογής καπακιών
    • Νέα παρέμβαση στο Ανάκτορο των Αιγών πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ
    • Θέσεις εργασίας Οικονομολόγων και Λογιστών στην ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Παρασκευή, 4 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΑΠΟΨΕΙΣ»Burn out – Επαγγελματική Εξουθένωση

    Burn out – Επαγγελματική Εξουθένωση

    ΑΠΟΨΕΙΣ Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024 8:20 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Είναι σημαντικό να μην αμελούμε τον προσωπικό μας χρόνο και την ανάπαυσή μας. Όπως ακριβώς οργανώνουμε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας μέσα στη μέρα, έτσι να προγραμματίζουμε και τη χαλάρωση. Η πνευματική κόπωση δεν είναι άμεσα ορατή. Όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο ανάκαμψης από τη σωματική.

    Σύμφωνα με την Christina Maslach, η επαγγελματική εξουθένωση (burn out) ορίζεται ως μία στρεσογόνος και ψυχοπιεστική κατάσταση στο χώρο εργασίας, η οποία έχει να κάνει με την προσωπική αντίληψη του καθενός για τον εαυτό του και τους άλλους μέσα στον επαγγελματικό χώρο.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ψυχοσωματική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια εδιαφέροντος για τη δουλειά και τους ανθρώπους με τους οποίους κάποιος συναναστρέφεται επαγγελματικά ή συνεργάζεται και περιλαμβάνει μια ποικιλία συμπτωμάτων.

    Άτομα με burn out μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, να αισθάνοναι ανεξήγητη κόπωση, να σκέφτονται αρνητικά και επικριτικά συνεχώς, να παρουσιάζουν ευερεθιστότητα και διαταραγμένο ύπνο (δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να σηκωθούν το πρωί, ταραγμένο ύπνο, πρόωρη αφύπνιση). Το άγχος και η πίεση που αισθάνονται μοιάζουν να μην έχουν τέλος, ενώ συχνά αρρωσταίνουν και σωματικά, εφόσον η πνευματική κόπωση και η εξάντληση που νιώθουν, «ρίχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας τους ευάλωτους.

    Επιπροσθέτως, η επαγγελματική εξουθένωση πυροδοτεί συναισθήματα ανεπάρκειας, αναξιότητας και απελπισίας. Τα άτομα εμφανίζουν μειωμένη αίσθηση προσωπικών επιτευγμάτων, νιώθουν πως δεν αντεπεξέρχονται πλέον το ίδιο ικανοποιητικά στην εργασία τους και η απόδοσή τους έχει πάρει την κατιούσα.

    Αισθάνονται μια γενικότερη απάθεια τόσο για τη δουλειά όσο και για τη ζωή τους σε ευρύτερο πλαίσιο και μπορεί να αρχίσουν να αδιαφορούν και για άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής τους (προσωπική-κοινωνική-οικογενειακή ζωή, παραμέληση της υγείας τους και της αυτοφροντίδας ή άλλων υποχρεώσεων, π.χ. δουλειές του νοικοκυριού…).

    Σε κάποιες περιπτώσεις ένας άνθρωπος με burn out μπορεί να βιώσει και αποπροσωποποίηση, μια αίσθηση πως χάνει τον εαυτό του, την ταυτότητά του, τις δυνάμεις του και την ευσυνειδησία του απέναντι στη δουλειά και στο «καθήκον» του.

    Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια κατάσταση ανισορροπίας. Παλατζάρουμε ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς (ενδεχομένως κι επιπρόσθετες απαιτήσεις ή προσδοκίες που ορίζουμε εμείς οι ίδιοι για την επαγγελματική μας απόδοση, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση) και στις δυνατότητες που έχουμε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις απαιτήσεις.

    Ταυτόχρονα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας αξιοποιείται στην προσπάθειά μας να είμαστε επαρκείς κι αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, αναγκαστικά, «κλέβουμε» χρόνο από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας μέσα στη μέρα, αν δηλαδή μένει χρόνος για αυτές.

    Η εργασία έχει τρεις διαστάσεις που πρέπει να πληρούνται ως προϋποθέσεις για να είμαστε ισορροπημένοι: α). την οικονομική, που είναι η καθαρά βιοποριστική διάσταση, η οποία σχετίζεται με την επιβίωσή μας (χρειαζόμαστε χρήματα για να καλύψουμε βασικές ανάγκες και να ζήσουμε), β). την κοινωνική, που σχετίζεται με τις ικανότητες του κάθε ατόμου, τα ενδιαφέροντά του και την «κλίση» του, για να μπορεί να αντεπέξερχεται επαρκώς στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εργασίας που επέλεξε και τέλος γ). τη ψυχολογική διάσταση, που αποσκοπεί στην άντληση ικανοποίησης από την εργασία και την αίσθηση της δημιουργίας και της προσφοράς (κάνω κάτι ωφέλιμο και χρήσιμο για την κοινωνία και τους συνανθρώπους μου).

    Όταν μία ή παραπάνω από αυτές τις διαστάσεις δεν πληρούνται, μοιραία οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου η δουλειά παύει να μας δίνει ικανοποίηση και χαρά είτε γιατί δεν μας καλύπτει οικονομικά είτε γιατί δεν σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές μας είτε γιατί οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ευχάριστες και προκαλούν δυσαρέσκεια, δυσφορία και στέρηση της ικανοποίησης. Αυτό που κάνουμε δεν μας «γεμίζει», δεν μας εκφράζει ή δεν μας ταιράζει.

    Και αν κάνεις κάτι που δεν αγαπάς, γιατί αυτό που θα ήθελες να κάνεις δεν προσφέρεται στο χώρο εργασίας (π.χ. ανεργία, κορεσμένα επαγγέλματα, αντίξοες συνθήκες εργασίας, προβλήματα συνεργασίας), τότε λογικό είναι να μην το κάνεις με τη «ψυχή σου», ειδικά όταν βλέπεις πως είτε δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου είτε όχι, αυτό δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. υπερωρίες που δεν πληρώνονται, χαμηλοί μισθοί, μη αναγνώριση κι εκτίμηση της δουλειάς και των επιτευγμάτων, απροθυμία συνεργασίας). Αυτή η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου φέρνει φθορά, ψυχική και σωματική και η δουλειά γίνεται δουλεία.

    Πόσον καιρό μπορούμε ν’αντέξουμε να εργαζόμαστε κάπου που δεν μας αρέσει, δεν εξυπηρετεί τις δυνατότητες και το ταλέντο μας, δεν μας προσφέρει καμία ικανοποίηση, δεν μας καλύπτει επαρκώς οικονομικά και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε ακέραια τη ψυχοσωματική μας υγεία και ισορροπία;

    Ξεχνάμε, όμως, πως ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, πλήρης κι ολοκληρωμένος είναι σημαντικό να καλύψει τις ανάγκες που έχει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Να μπορέσει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες, στις υποχρεώσεις και την ευχαρίστηση, ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ευημερία.

    Είναι σημαντικό να μην αμελούμε τον προσωπικό μας χρόνο και την ανάπαυσή μας. Όπως ακριβώς οργανώνουμε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας μέσα στη μέρα, έτσι να προγραμματίζουμε και τη χαλάρωση. Η πνευματική κόπωση δεν είναι άμεσα ορατή. Όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο ανάκαμψης από τη σωματική.

    Νικολία Ζωμένου
    Ψυχολόγος Υγείας, MSc.- Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
    ΠΗΓΗ ; psychology.now
    BURN OUT ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΤα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΕΣΤΙΑΣ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ
    Next Article O ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ : Ο καπετάν Αποστόλης Ματόπουλος

    Σχετικές αναρτήσεις

    Αθ. Τσιάπλας: Και όμως, έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες

    Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2025 3:57 ΜΜ

    Απ. Βλάχος: «Το τέλος του Πολιτικού Συστήματος της Μεταπολίτευσης»

    Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2025 3:55 ΜΜ

    Διπλή βράβευση για το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας

    Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2025 10:26 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2025 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.