Σε επίπεδα ρεκόρ, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, κινήθηκαν το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας, αντίστοιχη πορεία φαίνεται ότι ακολουθούν και τα μανταρίνια ενώ ρεκόρ, σε ό,τι αφορά την αξία, καταγράφεται και στα ακτινίδια.
Στις παραπάνω καλές επιδόσεις των ελληνικών φρούτων στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει στο CNN Greece o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, προστίθεται και η ανοδική πορεία, σε αξία αλλά και σε όγκο, στις εξαγωγές πορτοκαλιών κατά την τρέχουσα περίοδο.
Συνολικά, εξάλλου, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, βάσει των επίσημων στοιχείων του 11μήνου του 2024 και προσωρινών του Δεκεμβρίου 2024, κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, με αύξηση κατά 8,2% σε αξία (πάνω από 1,86 δισ. ευρώ) και κατά 1,7% σε όγκο (1,78 εκατ. τόνους), σε σχέση με το 2023.
Φράουλες
Οι φράουλες συνέχισαν και φέτος την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ στο 10μηνο και τους 79.000 τόνους σε ποσότητα, βάσει των εκτιμήσεων του 12μηνου. Όπως εξηγούσε ο κ. Πολυχρονάκης, μέσα σε μία επταετία – από το 2014 και το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, η οποία έως τότε απορροφούσε το 60% της ελληνικής φράουλας- η χώρα μας πέτυχε σταδιακά σχεδόν τον διπλασιασμό των εξαγωγών της. Και αυτό καθώς οι Έλληνες παραγωγοί να προσαρμόστηκαν στα χαρακτηριστικά του προϊόντος που ζητούσαν οι Κεντροευρωπαίοι.
Ακτινίδια
Αποτελώντας ένα κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν, το ελληνικό ακτινίδιο, που πλέον από τον Νοέμβριο του 2023 άνοιξε «πόρτα» και στην αγορά της Βραζιλίας, κατέρριψε το 2024 ακόμη ένα ρεκόρ, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται στο 10μηνο πάνω από 250 εκατ. ευρώ και τη χώρα μας να συνεχίζει να βρίσκεται στην πεντάδα των κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως. Βασικούς προορισμούς για το ελληνικό ακτινίδιο αποτελούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά Ισπανία και Ιταλία ενώ ανοδική είναι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση από ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
Μανταρίνια
Στους 152.794 τόνους εκτιμάται πως θα ανέλθουν οι εξαγωγές στα μανταρίνια, σε επίπεδο 12μηνου του 2024, αυξημένες κατά 16,5% σε όγκο σε σχέση το 2023. Σε ό,τι αφορά την αξία τους, στο 10μηνο του 2024 διαμορφώθηκαν πάνω από τα 76 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 54 εκατ. το 2023, οδεύοντας και εκεί σε ρεκόρ.
Aυξημένες σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου για το 12μηνο, είναι επίσης οι ποσότητες των εξαγωγών, στα πεπόνια (+30,7%), στα νεκταρίνια (+20,8%) και στα ροδάκινα (+15,5%).
Όσον αφορά, τέλος, στις προοπτικές της νέας εμπορικής περιόδου, ο κ. Πολυχρονάκης σημειώνει πως εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν όπως στην παρούσα φάση και δεν προκύψουν, λόγω καιρικών φαινομένων, καταστροφές στις καλλιέργειες, οι προϋποθέσεις θα είναι ιδανικές μία μεγάλη παραγωγική χρονιά.