Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε στη Βέροια τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα του 6ου δημοτικού σχολείου Βέροιας το οποίο εντάχθηκε σε πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με σκοπό την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας σε δημόσια κτίρια και δημόσιες υποδομές. Στο σχολείο διενεργήθηκαν μία σειρά από ενέργειες όπως τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης , αντικατάσταση φωτιστικών και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Στην ίδια λογική παρόμοια έργα ενεργειακής αναβάθμισής πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βέροιας. Στο προσεχές διάστημα μάλιστα πρόκειται να υλοποιηθεί έργο εγκεκριμένο στα πλαίσια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και θα αφορά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο ειδικό ΤΕΕ Βέροιας.
Στην ίδια θετική κατεύθυνση της βελτίωσης σχολικών συγκροτημάτων εντάσσονται έργα όπως η βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών τις οποίες απολαμβάνουν πλέον οι μαθητές στα 5ο,8ο και 12ο δημοτικά σχολεία και στο 2ο γυμνάσιο Βέροιας. Οι επεμβάσεις περιλάμβαναν αθλητικά δάπεδα, νησίδες πρασίνου, νέα καθιστικά, επένδυση κερκίδων με συνθετικό ξύλο, αντικατάσταση μπασκετών και όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή ρύθμιση, την ανάπλαση των πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από τις εισόδους των παραπάνω σχολείων και τη δημιουργία νησίδων πρασίνου, έργα που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»-ΕΣΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.
Τα παραπάνω έργα όμως θα πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης αλλά και προβληματισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζοντας την υψηλή προτεραιότητα των σχολείων, οφείλει και προσπαθεί ώστε όλο και περισσότερα σχολεία να εντάσσονται σε παρόμοια προγράμματα. Το επιθυμητό είναι να φτάσουμε στο σημείο τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι ίδιοι πόροι να καλύψουν κάποια στιγμή το σύνολο των αναγκών των σχολείων. Ως γνωστόν, προς το παρόν, τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις αφορούν όλους τους δήμους της χώρας και συνεπώς επιλέγονται κάποια σχολεία κάθε φορά. Είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία στεγάζονται σε παλαιά κτήρια, πολλά επίσης σε χωριά και ορεινούς όγκους και συνιστούν σίγουρα προτεραιότητα. Από την άλλη, πολιτεία και δήμοι αναγνωρίζοντας την υπέρτατη αξία της παιδείας και σεβόμενοι το ασίγαστο πάθος των γονέων και τον αγώνα των εκπαιδευτικών οφείλουν και πρέπει να οραματίζονται όλοι μαζί το σχολείο του μέλλοντος, το σχολείο της επόμενης εικοσαετίας. Ένα σχολείο με αίγλη, με καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς, συνεχώς επιμορφούμενους για τις νέες εξελίξεις, ανοικτό στην κοινωνία, φιλικό στον μαθητή, με σύγχρονα εποπτικά μέσα, αίθουσες ειδικά εξοπλισμένες, εργαστήρια, αναγνωστήρια, σχολικές βιβλιοθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώρους εστίασης και φυσικά γυμναστήρια. Σίγουρα τα πολυδύναμα σχολεία που συναντά κανείς σε άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και ίσως να απέχουμε πολύ ακόμη, ωστόσο οφείλουμε και πρέπει να χαράσσουμε μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό γύρω από την παιδεία και τις υποδομές της. Το οφείλουμε στην νέα γενιά που αποτελεί και το μέλλον μας.
Συρμούλα Τζήμα
Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Δήμου Βέροιας
Δικηγόρος-Εκπαιδευτικός
#pgnews #ΑΠΟΨΕΙΣ